TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Vazektómia: príprava na procedúru a jej priebeh

1. Čo je súčasťou prípravy na vazektómiu?

Pacient podá žiadosť o vykonanie vazektómie svojmu lekárovi, v ktorej uvedie dôvody jeho rozhodnutia sa pre sterilizáciu a pred výkonom má povinnosť podpísať informovaný súhlas. Niekoľko dní pred termínom zákroku je nevyhnutné prestať užívať akékoľvek lieky na riedenie krvi. V deň operácie je potrebné vykonať dôkladnú osobnú hygienu najmä v oblasti genitálií. Súčasťou prípravy na vazektómiu je anamnéza a poučenie o zákroku lekárom, ktoré zahŕňa najmä tieto informácie:

- možná zmena okolností, ktoré sú rozhodujúce pri podaní žiadosti na sterilizáciu

- vazektómia je trvalá a preto nie je dobrou voľbou pri šanci chcieť v budúcnosti splodiť dieťa

- zisťovanie, či už má pacient deti a ako rozhodnutie o vazektómii vníma jeho partner, ak je pacient vo vzťahu

- alternatívne metódy antikoncepcie a plánovaného rodičovstva

- prebieh operácie a zotavenie z vazektómie, možné komplikácie

- možné zlyhanie sterilizácie

 

Ak sa chcete dozvedieť viac o vazektómii, môžete si prečítať náš článok – Vazektómia a jej riziká.

 

2. Ako prebieha vazektómia?

Vazektómia trvá 10-30 minút a vykonáva sa:

- väčšinou ambulantne v lokálnej anestéze, bez hospitalizácie

- v celkovej anestéze – s predoperačnými vyšetreniami a hospitalizáciou

Cez malý rez alebo vpich v hornej časti mieška sa vytiahne časť semenovodu, podviaže sa na dvoch miestach, medzi nimi sa prereže a odstráni časť semenovodu. Odrezané konce sa ošetrujú teplom (kauterizáciou), chirurgickými sponami alebo kombináciou metód. Následne sa konce semenovodov vrátia do mieška. Ranka na miešku sa ošetrí napr. stehmi alebo sa ponechá, aby sa časom sama uzavrela, keďže dĺžka rezu je cca 5 mm.

Zákrok môže mať za dôsledok modriny, opuch a bolesť. Zvyčajne sa to zlepší v priebehu pár dní. Prvé dva dni po operácii je potrebné miešok podložiť obväzom, stabilizovať priliehavou spodnou bielizňou a odpočívať. Zároveň je vhodné aplikovať na miešok ľadové obklady. Sexuálnej aktivite je potrebné vyhýbať sa asi týždeň. V prípade príznakov infekcie, ako začervenanie, zhoršenie bolesti alebo opuchu, vytekajúca krv z miesta operácie, zvýšená teplota (nad 38˚C), je potrebné okamžite kontaktovať lekára.

Vazektómia neposkytuje okamžitú ochranu pred tehotenstvom, pretože na odstránenie zbytku spermií v semenných cestách je potrebných 15-20 ejakulácií v priebehu troch mesiacov. Kým nie sú vykonané spermiogramy po operácii, je potrebné mať chránený pohlavný styk. Väčšina lekárov robí analýzu ejakulátu pod mikroskopom v rozmedzí 6-12 týždňov po operácii, aby sa uistili, že nie sú prítomné žiadne spermie. Vplyv vazektómie na narušenie potencie, erekciu a orgazmus neboli nijako preukázané.

 

Ak Vás zaujala téma vazektómie a chceli by ste sa o nej dozvedieť ešte viac, odporúčame si preštudovať naledujúci článok a štúdiu zamerané na všeobecné informácie o nej, ale aj o príprave, samotnom zákroku, možných komplikáciách a výsledkoch uskutočnenej vazektómie.

 

Ak ste sa rozhodli pre uskutočnenie vazektómie ako účinnej a trvalej formy mužskej antikoncepcie, mali by ste vyhľadať lekára špecialistu - urológa, ktorý Vás podrobne oboznámi so zákrokom, vhodnosťou a možnosťami jeho uskutočnenia. Ak chcete termín čo najskôr, môžete využiť TopDoktor.



MUDr. Juraj Brutenič

Urológ - urológia