TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Rakovina semenníkov a jej prejavy

1. Čo je rakovina semenníkov?

Rakovina semenníkov je zhubné ochorenie, ktoré sa vyskytuje v mužskom párovom orgáne - v semenníkoch. Semenníky produkujú mužské pohlavné hormóny a spermie – bunky potrebné na reprodukciu. Rakovina vzniká zo zárodočných buniek, ktoré sú zdrojom pre vznik spermií.

V porovnaní s inými typmi rakoviny je rakovina semenníkov zriedkavá a najčastejšie sa vyskytuje u mladých mužov (15-30 rokov) a obyčajne postihuje len jeden semenník. Presné príčiny vzniku tejto choroby nie sú objasnené, ale rizikové faktory sú známe. Priebeh ochorenia je pomerne rýchly, avšak pri včasnom podchytení je úspešnosť liečby vysoká (viac ako 90%) aj pri rozšírení mimo semenníka.

Navštíviť lekára je potrebné v prípade zistenia akejkoľvek bolesti, opuchu alebo hrčky v oblasti semenníkov alebo slabín, najmä ak tieto príznaky a symptómy trvajú dlhšie ako dva týždne.

 

Ak sa chcete dozvedieť viac o rakovine semenníkov, môžete si prečítať náš článok Rakovina semenníkov: vznik a liečba.

 

2. Prejavy rakoviny semenníkov

Rakovinu semenníkov v počiatočnom štádiu môže muž ľahko prehliadnuť, pretože nebolí a jej prejavy nie sú špecifické. Prvým viditeľným príznakom je nebolestivé zväčšenie semenníka, ktorý zároveň môže byť na dotyk tuhšípohmatom sa v ňom dá zistiť tvrdá hrčka. Bolesti sa na začiatku vyskytujú pomerne zriedka, no v ďalších štádiách, kedy sa nádory rozširujú do okolitých tkanív (kríže, pečeň, pľúca, mozog, kosti) sú tieto časti tela postihnuté bolesťami spojenými s rôznymi komplikáciami.

Medzi prejavy rakoviny semenníkov patria:

  • hrčka alebo zväčšenie semenníka, prípadne oboch semenníkov
  • pocit ťažkosti v miešku
  • tupá bolesť brucha alebo slabín
  • náhle nahromadenie tekutiny v miešku
  • bolesť alebo nepohodlie v semenníku alebo miešku
  • krv v ejakuláte
  • zväčšenie alebo citlivosť prsníkov
  • bolesť chrbta

 

Ak Vás zaujala téma rakoviny semenníkov a chceli by ste sa o nej dozvedieť ešte viac, odporúčame Vám preštudovať si nasledujúci článok a štúdiu zamerané na všeobecné informácie a na možné komplikácie spojené s problematikou liečby rakoviny semenníkov. 

 

Ak sa u vás vyskytnú akékoľvek príznaky indikujúce rakovinu semenníkov, ku ktorým patrí zväčšenie jedného alebo oboch semenníkov, hrčka v semenníku, bolesť pri dotyku alebo ťahu mieška, pocit ťažkosti alebo nepohodlia v miešku, nahromadenie tekutiny v miešku, zväčšenie alebo citlivosť prsníkov, bolesti slabín, brucha alebo chrbta v krížoch, mali by ste ihneď kontaktovať svojho odborného lekára – urológa. Neliečené ochorenie môže spôsobiť neplodnosť a následným metastázovaním závažné komplikácie rôznych orgánov. Ak chcete termín čo najskôr, môžete využiť TopDoktor.



MUDr. Marian Kopečný

Urológ - urológia