TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Pľúcna embólia: čo to je a aké má prejavy?

1. Čo je pľúcna embólia?

Pľúcna embólia je stav, keď krvná zrazenina alebo iné cudzie teleso (embolus) uviazne v krvných cievach pľúc a čiastočne alebo úplne blokuje prietok krvi zo srdca do pľúc, čím sa znižuje hladina kyslíka v pľúcach a zvyšuje tlak v pľúcnych tepnách. Krvná zrazenina sa vytvorí v žile inej časti tela (často v nohe alebo v ruke), oddelení sa od jej steny, cestuje krvným obehom a zastaví sa až v pľúcnych tepnách. Takáto krvná zrazenina sa len zriedka rozpustí sama. Upchatie časti pľúcneho cievneho riečišťa môže spôsobiť aj časť nádoru, bubliny vzduchu, plodová voda, tuk z drene zlomenej dlhej kosti.

Upchatie ciev v pľúcach je vysoko akútny stav. V mnohých prípadoch sa na pľúcnej embólii podieľajú viaceré zrazeniny. Časti pľúc, ktoré boli obsluhované zablokovanou tepnou, sú zbavené krvi a môžu odumrieť (to sa označuje ako pľúcny infarkt), čo sťažuje pľúcam poskytovať kyslík zvyšku tela. Podľa veľkosti zrazenín a ich množstva môže mať ochorenie len celkom malé príznaky, no pri masívnej forme hrozí riziko úmrtia.

Vysoké riziko úmrtia nastáva vždy aj pri zanedbaní liečby (neliečení) pľúcnej embólie. Mortalita pri nerozpoznanej (neliečenej) embólii postihuje až tretinu chorých, pri rozpoznanej a liečenej embólii dosahuje okolo 10%. Ochorenie môže viesť k ďalším zdravotným komplikáciám (napr. môže spôsobiť poškodenie srdca). Včasná diagnostika a rýchla liečba výrazne znižujú pravdepodobnosť takejto vysokej a vo väčšine prípadov aj náhlej úmrtnosti (smrť zvyčajne nastáva v priebehu niekoľkých hodín od nástupu ochorenia).

Bez liečby sa embólia často opakuje a pre takéto ochorenie sa používa označenie pľúcna embolizácia. Pľúcna embolizácia sa väčšinou vyskytuje u starších a nepohyblivých pacientov, ktorí sú pripútaní na lôžko. Pri vrodenej zvýšenej zrážanlivosti krvi sa môže pľúcna embolizácia vyskytnúť aj u mladších ľudí.

 

Ak sa chcete dozvedieť viac o pľúcnej embólii, môžete si prečítať náš článok – Pľúcna embólia: vznik a liečba.

 

2. Prejavy pľúcnej embólie

Syndrómy pľúcnej embólie sa môžu značne líšiť v závislosti od závažnosti zrazeniny – od rozsahu postihnutia pľúc a veľkosti zrazenín, ako aj od času vývoja ochorenia a stavu srdcovo-cievneho systému. Najzávažnejším priebehom môže byť náhla smrť, ktorá je zároveň prvým príznakom akútnej masívnej pľúcnej embólie u človeka, ktorý bol dovtedy zdravýAj keď väčšina ľudí s pľúcnou embóliou pociťuje symptómy, niektorí nie.

Príznaky pľúcnej embólie:

- náhla dýchavičnosť (počas aktivity, ale aj v pokoji) – býva prítomná takmer vždy

- ostré bolesti na hrudníku a v jeho okolí - v ruke, ramene, krku alebo čeľusti a bolesti sa horšia pri námahe, pri jedení, zhrbení, prehĺbení dychu

- kašeľ a vykašliavanie krvavého hlienu, zvracanie, sipot

bledá, vlhká alebo modrastá pokožka

- rýchly a nepravidelný srdcový tep, zrýchlené dýchanie

- nadmerné potenie, horúčka

- nízky krvný tlak, únava, vysilenosť

bolesť alebo opuch nôh, prípadne oboje, zvyčajne v lýtku spôsobené hlbokou žilovou trombózou

- v niektorých prípadoch pocit úzkosti, točenie hlavy, malátnosť, zmätenosť, mdloby, bezvedomie

Pri týchto príznakoch je nevyhnutné vyhľadať okamžitú lekársku pomoc, pretože pľúcna embólia je závažné, ale veľmi dobre liečiteľné ochorenie. 

 

Ak Vás zaujala téma pľúcnej embólie a chceli by ste sa o nej dozvedieť ešte viac, odporúčame Vám preštudovať si nasledujúci článok a štúdiu zamerané na všeobecné informácie a na problematiku liečby pľúcnej embólie.

 

Ak sa u vás vyskytla náhla a nevysvetliteľná dýchavičnosť, ostré bolesti na hrudníku alebo v jeho okolí horšiace sa pri námahe, kašeľ a vykašliavanie krvavého hlienu, zvracanie, sipot, bledá, vlhká alebo modrastá pokožka, rýchly a nepravidelný srdcový tep, zrýchlené dýchanie, nadmerné potenie, horúčka, nízky krvný tlak, únava, vysilenosť, bolesť alebo opuch nôh spôsobené hlbokou žilovou trombózou, čo niekedy môže dopĺňať pocit úzkosti, točenie hlavy, malátnosť, zmätenosť, mdloby alebo bezvedomie, mali by ste navštíviť odborného lekára – internistu, ktorý diagnostikuje problém a určí spôsob liečby. Ak chcete termín čo najskôr, môžete využiť TopDoktor.

MUDr. Mária Džupinová,MSc. MBA

Alergológ - imunológ, Internista