TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Rakovina krčka maternice: vznik a liečba

1. Čo spôsobuje rakovinu krčka maternice ?

Pri vzniku väčšiny rakoviny krčka maternice hrajú úlohu rôzne kmene ľudského papilomavírusu (HPV), čo je sexuálne prenosná infekcia. Keď je imunitný systém tela vystavený pôsobeniu HPV, zvyčajne zabráni poškodeniu vírusom. U malého percenta ľudí však vírus prežíva roky a prispieva k procesu, ktorý spôsobuje, že sa z niektorých krčných buniek stanú rakovinové bunky.

Rakovina krčka maternice začína, keď sa u zdravých buniek krčka maternice vyvinú zmeny (mutácie) v ich DNA. DNA bunky obsahuje pokyny, ktoré bunke hovoria, čo má robiť. Zdravé bunky rastú a množia sa v stanovenej miere a nakoniec v stanovený čas zomierajú. Mutácie hovoria bunkám, aby rástli a množili sa mimo kontroly a nezomreli. Hromadiace sa abnormálne bunky tvoria hmotu (nádor). Rakovinové bunky napadajú okolité tkanivá a môžu sa odtrhnúť od nádoru a šíriť sa (metastázovať) inde v tele.

Typy rakoviny krčka maternice

  • Spinocelulárny karcinóm - začína v tenkých, plochých (dlaždicových) bunkách lemujúcich vonkajšiu časť krčka maternice, ktorá vyčnieva do pošvy. Väčšina rakovín krčka maternice sú karcinómy dlaždicových buniek.
  • Adenokarcinóm - začína v žľazových bunkách v tvare stĺpca, ktoré lemujú cervikálny kanál.

Niekedy sú oba typy buniek zapojené do rakoviny krčka maternice. Veľmi zriedka sa rakovina vyskytuje v iných bunkách krčka maternice.

Rizikové faktory

  • sexuálna promiskuita
  • skorá sexuálna aktivita
  • iné pohlavne prenosné infekcie - ako sú chlamýdie, kvapavka, syfilis a HIV/AIDS 
  • oslabený imunitný systém
  • fajčenie

Riziko vzniku rakoviny krčka maternice môžete znížiť vykonaním skríningových testov a očkovaním, ktoré chráni pred infekciou HPV.

 

Ak sa chcete dozvedieť viac o rakovine krčka maternice, môžete si prečítať náš článok - Rakovina krčka maternice a jej prejavy.

 

2. Aké sú možnosti liečby rakoviny krčka maternice ?

Typ rakoviny krčka maternice pomáha určovať prognózu a liečbu, ktorá závisí od niekoľkých faktorov, ako je napríklad štádium rakoviny, ďalšie zdravotné problémy, osobné preferencie.

Pri rakovine krčka maternice možno použiť:

  • chirurgický zákrok – uplatňuje sa najmä v počiatočných štádiách (odstránenie časti alebo celého krčka maternice, maternice)
  • ožarovanie - na ničenie rakovinových buniek využíva vysoko účinné energetické lúče, ako sú röntgenové lúče alebo protóny, často sa spája s chemoterapiou
  • chemoterapia – ničí rakovinové bunky pomocou chemických látok (tabletky, vnútrožilne)
  • kombináciu viacerých liečebných postupov – najmä v pokročilejších štádiách choroby 

Uvedenú liečbu podporuje imunoterapia a paliatívna starostlivosť zameraná na poskytnutie úľavy od bolesti a iných príznakov ochorenia.

 

Ak Vás zaujala téma rakoviny krčka maternice a chceli by ste sa o nej dozvedieť ešte viac, odporúčame Vám preštudovať si nasledujúci článok a štúdiu zamerané na všeobecné informácie a na možné komplikácie spojené s problematikou liečby rakoviny krčka maternice. 

 

Ak sa u vás vyskytnú problémy ako je neprirodzené vaginálne krvácanie, krvavý výtok, panvové bolesti alebo nepríjemné pocity pri močení, môžu to byť príznaky rakoviny krčka maternice, preto by ste mali ihneď kontaktovať svojho odborného lekára – gynekológaKeďže toto ochorenie môže spôsobiť smrť, odporúča sa mu prechádzať či zisťovať ranné, liečiteľné štádiá formou skríningových vyšetrení. Ak chcete termín čo najskôr, môžete využiť TopDoktor.

Doc. MUDr. RNDr. Juraj Šimko PhD.

Gynekológ - gynekológia, Genetika - klinický genetik