TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Leukémia: čo to je a aké má prejavy?

1. Čo je leukémia?

Leukémia (inak aj rakovina krvi) je zhubné ochorenie krvotvorby - tvorí skupinu ochorení krvi a kostnej drene. Ochorenie postihuje ženy aj mužov a všetky vekové kategórie vrátane detí, no pri narodení sa vyskytuje zriedka, prevažne vzniká a rozvíja sa počas života človeka. Ako zvláštna samostatná choroba bola rakovina krvi rozpoznaná v roku 1845.

Vedci predpokladajú, že sa vyvíja z kombinácie genetických a enviromentálnych faktorov a vzniká vtedy, keď niektorá krvinka alebo krvinky získajú zmeny (mutácie) vo svojom genetickom materiáli alebo DNA. Genetická odchýlka spôsobuje abnormality pri krvotvorbe v kostnej dreni, vzniknuté leukemické bunky sa vymkýnajú kontrole normálnej DNA, rýchlo sa množia delením a rastú, nezanikajú v čase stanovenom pre zdravé bunky a genetická chyba postihuje aj ich dcérske bunky. Postupom času abnormálne bunky vytláčajú zdravé krvinky v kostnej dreni, čo vedie k menšiemu počtu normálnych krvných buniek, ktoré zahŕňajú krvné doštičky (pomáhajú pri zrážaní krvi), červené krvinky (prenos kyslíka a živín do orgánov a tkanív) a biele krvinky (bojujú s infekciami). Genetické zmeny nastávajú aj v bielych krvinkách, ktoré sú dôležité pre imunitný systém. Zdravé biele krvinky tak už nemôžu vykonávať svoju obrannú činnosť organizmu v dostatočnom rozsahu a dochádza k imunitnému deficitu. Postupne sa nádorové bunky dostávajú do všetkých vnútorných orgánov a spôsobujú syndrómy leukémie. Na rozdiel od iných druhov rakoviny leukémia vo všeobecnosti netvorí hmotu (nádor).

Leukémia sa klasifikuje podľa toho, ako rýchlo sa ochorenie zhoršuje a z akých buniek leukemické bunky pochádzajú (leukémia z lymfocytov a leukémia z myelocytov). Existujú štyri hlavné typy leukémie a niekoľko podtypov, niektoré sú bežnejšie u detí, iné zasa u dospelých. Niektoré druhy ochorenia sa vyznačujú rýchlou progresivitou a vedú k závažnému, život ohrozujúcemu stavu.

Klasifikácia leukémie podľa rýchlosti progresie:

- akútna leukémia – rýchly postup ochorenia (prejavuje sa do niekoľkých týždňov od vzniku), ohrozuje život, vyžaduje okamžitú liečbu, je najčastejším onkologickým ochorením u detí

- chronická leukémia – od vytvorenia prvých leukemických buniek sa zdravotný stav zhoršuje pomaly (roky je bez príznakov), je častejšia u dospelých ako u detí

 

Ak sa chcete dozvedieť viac o leukémii, môžete si prečítať náš článok – Leukémia: vznik a liečba.

 

2. Prejavy leukémie

Symptómy leukémie čiastočne závisia od jej typu, často sú nešpecifické a pripomínajú prejavy chrípky alebo iných bežných ochorení. Chronická forma môže byť v počiatočných štádiách dokonca bezpríznaková. Niekedy sa leukémia zistí počas krvných testov na iné ochorenie.

Bežné príznaky leukémie:

pretrvávajúca únava, slabosť, malátnosť, nevoľnosť

horúčka alebo nadmerné nočné potenie, zimnica

časté alebo závažné infekcie, pomalé hojenie rán (znížená obranyschopnosť organizmu)

dýchavičnosť, búšenie srdca, hučanie v ušiach (tinnitus)

bledosť, chudokrvnosť (anémia), kožná vyrážka, zhoršenie zraku

nevysvetliteľná strata hmotnosti, nechutenstvo, depresia

bolesť alebo citlivosť kostí a kĺbov, svalová slabosť, bolesti hlavy

bolesť brucha pod rebrami na ľavej strane

zdurené lymfatické uzliny na krku, v podpazuší, slabinách alebo žalúdku, ktoré nebolia

zväčšená slezina alebo pečeň

ľahká tvorba modrín a krvácanie (z nosa, z ďasien), nadmerné krvácanie pri menštruácii

- vyrážky vo vzhľade drobných červených bodiek na koži (petechie) alebo fialové škvrny na koži

 

Ak Vás zaujala téma leukémie a chceli by ste sa o nej dozvedieť ešte viac, odporúčame Vám preštudovať si nasledujúci článok a štúdiu zamerané na všeobecné informácie a na problematiku liečby leukémie.

 

Ak sa u vás alebo u vašich detí vyskytla pretrvávajúca únava, slabosť, horúčka alebo nadmerné nočné potenie, zimnica, časté alebo závažné infekcie, pomalé hojenie rán, dýchavičnosť, búšenie srdca, hučanie v ušiach, bledosť, chudokrvnosť, nevysvetliteľné chudnutie, bolesť alebo citlivosť kostí a kĺbov, bolesť brucha pod rebrami na ľavej strane, zdurené lymfatické uzliny na krku, v podpazuší, slabinách alebo žalúdku, zväčšená slezina alebo pečeň, ľahká tvorba modrín a krvácanie (z nosa, z ďasien), vyrážky vo vzhľade drobných červených bodiek na koži alebo fialové škvrny na koži, mali by ste navštíviť odborného lekára – internistu, ktorý diagnostikuje problém a určí spôsob liečby. Ak chcete termín čo najskôr, môžete využiť TopDoktor.

MUDr. Ján Lukáč

Internista, Unipoliklinika Dubnica nad Váhom