TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Škúlenie u detí: príčiny a liečba

1. Základné informácie

Škúlenie očí, tiež nazývané strabizmus, nastáva vtedy, keď oči smerujú rôznymi smermi aje to obzvlášť častý stav u malých detí ale môže sa vyskytnúť v akomkoľvek veku. Jedno z očí sa môže otáčať dovnútra, von, hore alebo dole, zatiaľ čo druhé oko pozerá dopredu.Niektoré deti sa narodia so škúliacimi očami a u iných detí sa tieto príznaky objavia neskôr. Získané škúlenie je niekedy spôsobené tým, že sa oko pokúša prekonať problém so zrakom (napríklad krátkozrakosť) ale v mnohých prípadoch nie je príčina známa. Škúlenie sa môže objaviť v akomkoľvek veku a môže aj samo zmiznúť ale je to nepravdepodobné a vo väčšine prípadov je potrebná liečba.

 

2. Príznaky a príčiny škúlenia

Niektoré typy škúlenia sú oveľa zreteľnejšie ako iné. Niekedy sa dieťa nedíva priamo oboma očami alebo že sa jedno oko zjavne otáča. Ďalším znakom škúlenia je to, že dieťa môže pri pohľade zavrieť jedno oko alebo nakloniť hlavu na jednu stranu, toto dieťa robí inštinktívne, aby potlačilo videnie z postihnutého oka, pretože inak vidí všetko dvakrát. 

Presná príčina škúlenia nie je vždy známa. U detí je škúlenie často spôsobené samotným okom, ktoré sa pokúša prekonať problém so zrakom, ako napríklad:

  • krátkozrakosť - ťažkosti s videním vecí, ktoré sú ďaleko
  • ďalekozrakosť - ťažkosti s videním blízkych objektov
  • astigmatizmus - predná časť oka je nerovnomerne zakrivená, čo spôsobuje rozmazané videnie

Medzi vzácnejšie príčiny škúlenia patria:

  • niektoré infekcie (napríklad osýpky)
  • niektoré genetické syndrómy (napríklad Downov syndróm)
  • vývojové oneskorenia
  • mozgová obrna
  • problémy s mozgom alebo nervovým systémom

 

Škúlenie môže byť príznakom zriedkavého typu detskej rakoviny očí, ktorá sa nazýva retinoblastóm.

 

3. Liečba

Hlavné spôsoby liečby škúlenia sú: 

  • okuliare - môžu pomôcť, ak je škúlenie zapríčinené problémom so zrakom dieťaťa (napríklad ďalekozrakosť)
  • očné cviky - cviky na svaly ovládajúce pohyb očí, môžu niekedy pomôcť očiam lepšie spolupracovať
  • chirurgický zákrok - zahŕňa posunutie svalov, ktoré riadia pohyb očí, aby sa oči zoradili správne
  • injekcie do očných svalov - tieto oslabujú očné svaly, čo môže pomôcť očiam lepšie sa zoradiť (účinok zvyčajne trvá menej ako 3 mesiace)

 

Väčšina pacientov si po liečbe všimne zlepšenie škúlenia, no nie je vždy možné dokonale predvídať mieru korekcie očných svalov potrebnú na dosiahnutie dokonalého vyrovnania očí v každom smere a niekedy sa škúlenie časom mierne vráti. Je pomerne bežné, že deti a aj dospelí budú v budúcnosti potrebovať ďalšiu liečbu.

 

Ak u vášho dieťaťa pretrváva neustále prižmúrenie očí alebo máte akékoľvek obavy z videnia vášho dieťaťa (príznaky problému môžu zahŕňať pravidelné otáčanie hlavičky na jednu stranu alebo držanie jedného oka pri pohľade na objekty), mali by ste vyhľadať lekára špecialistu – oftalmológa. Ak chcete termín čo najskôr, môžete využiť TopDoktor.

 

MUDr. Ivana Chovancová

Očný lekár - oftalmológia