TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Osteoporóza: vznik a liečba

1. Čo spôsobuje osteoporózu?

Kosti sú v neustálom stave obnovy – po celý život sa vytvára nové kostné tkanivo a staré sa odbúrava. V mladom veku telo vytvára novú kosť rýchlejšie ako rozkladá starú a kostná hmota sa zvyšuje. Po veku 20 rokov sa tento proces spomaľuje a väčšina ľudí má vrchol svojej kostnej hmoty okolo svojich 30. rokov. Po 35. roku života prevažuje odbúravanie kostí od ich novotvorby a hmota kostí sa stráca rýchlejšie, ako sa vytvára. Keď sa jej stav zníži pod normálnu hranicu, nastupuje osteoporóza.

Pravdepodobnosť vzniku osteoporózy závisí čiastočne od toho, koľko kostnej hmoty bolo dosiahnuté v mladosti (úlohu zohráva aj rodinná predispozícia a etnický pôvod). Čím vyšší je vrchol kostnej hmoty, tým je menšia pravdepodobnosť rozvinutia osteoporózy.

Osteoporóza znamená zníženú pevnosť kostí ubúdaním množstva kostnej hmoty a v dôsledku postupnej zväčšujúcej sa pórovitosti aj nepriaznivé zmeny mikroarchitektúry kostí, čo spôsobuje zvýšené riziko zlomenín. Osoba s osteoporózou ročne bežne stráca 1-3% kostného tkaniva, úbytok kosti nad 3% znamená vysoké ohrozenie.

Príčiny vzniku osteoporózy:

  • podvýživa
  • nedostatok pohybu
  • vyšší vek (riziko rastie po veku 50 rokov), staroba (od veku 65 rokov)
  • menopauza, predčasná menopauza, hysterektómia

Rizikové faktory vzniku osteoporózy:

  • ženské pohlavie
  • rasa
  • príliš veľa alebo príliš málo určitých hormónov (pohlavné hormóny, hormóny štítnej žľazy, prištítnych teliesok a nadobličiek)
  • niektoré zdravotné problémy (napr. celiakia, nádorové ochorenia, reaumatoidná artritída, ochorenie obličiek alebo pečene)
  • dlhodobé užívanie niektorých liekov (napr. kortikosteroidov)
  • výskyt zlomenín bedrových kostí u blízkych príbuzných (rodičia, súrodenci)
  • výška (nižší muži a ženy môžu mať s pribúdajúcim vekom menej kostnej hmoty)

Podporné faktory vzniku osteoporózy:

  • fajčenie, alkohol
  • nesprávne stravovanie, nízka telesná hmotnosť
  • nízky príjem vitamínov, vápnika a iných minerálov

Kosti nie sú krehké a lámavé od začiatku ochorenia. Na dosiahnutie určitého prahu lámavosti musí choroba trvať aj niekoľko rokov. Lieky, zdravá strava a cvičenie so záťažou môžu pomôcť zabrániť strate kostnej hmoty alebo posilniť už zoslabnuté kosti.

 

Ak sa chcete dozvedieť viac o osteoporóze, môžete si prečítať náš článok - Osteoporózajej prejavy.

 

2. Aké sú možnosti liečby osteoporózy?

V prípade podozrenia z osteoporózy je potrebné zmerať hustotu kostí testom, ktorý sa nazýva kostná denziometria a využíva röntgenové lúče na meranie hustoty kostí na troch miestach najviac ohrozených osteoporózou (zápästia, boky, chrbtica) prípadne v hornej časti stehennej kosti. Stav kostí je možné zistiť aj röntgenovým alebo CT vyšetrením. Testy sú bezbolestné.

Skríning na osteoporózu (denziometria) sa odporúča všetkým ženám nad 65 rokov a mužom nad 70 rokov, najmä ak sa u nich vyskytli zdravotné problémy, ktoré môžu osteoporózu spôsobiť.

Liečba osteoporózy patrí do rúk špecializovaného lekára - reumatológa, je dlhodobá (zvyčajne 3-5 rokov), v niektorých prípadoch doživotná, zohľadňuje výsledky vyšetrenia, vek a ďalšie individuálne faktory týkajúce sa konkrétneho pacienta (napr. jeho pridružené ochorenia).

   Liek na odstránenie osteoporózy neexistuje, no bez vhodnej liečby sa osteoporóza môže zhoršovať. 

Lekár predpisuje medikamenty (možnosti užívania: peronálne alebo injekčne), ktoré chránia a posilňujú kosti, pretože správna liečba môže urýchliť rast novej kosti, spomaliť rozpad starej alebo preventívne zabezpečovať stratu hmoty kostí (hormonálna terapia – testosterón u mužov a estrogén u žien) a navrhuje úpravu životosprávy. Lieky je zvyčajne potrebné doplniť vhodnou telesnou aktivitou, cvičením, zvýšeným príjmom potrebných minerálov (dostatok vápnika) a vitamínov (najmä vitamínu D, ktorý sa získava sa pobytom na slnku a je potrebný na vstrebávanie vápnika do kostí).

Upraviť stav a zdravie kostí pomáha ochoreniu primeraná potrava, to znamená jedlo bohaté na vápnik, vitamín D, bielkoviny, horčík, vitamín K a zinok.

K najnovším a prevratným spôsobom liečby osteoporózy patrí neinvazívna a neoperatívna liečba MBST (magnetickorezonančná terapia). MBST sa zameriava nielen na symptómy choroby, ale aj na odstránenie príčiny ochorenia - prináša úľavu od bolesti a regeneruje poškodené bunky.

Základom prevencie osteoporózy je správna životospráva - vhodná strava, pravidelná fyzická aktivita, nefajčenie, obmedzenie alkoholu, ale aj prevencia pádov, kúpeľné pobyty a u žien po menopauze hormonálna substitučná liečba.

 

Ak Vás zaujala téma osteoporózy a chceli by ste sa o nej dozvedieť ešte viac, odporúčame vám preštudovať si nasledujúci článok a štúdiu zamerané na všeobecné informácie, ale aj na možnosti liečby osteoporózy.

 

Ak vás alebo vaše deti postihla nečakaná zlomenina kosti (t. j. bez vážneho úrazu), vyskytli sa bolesti kostí pri bežných nenamáhavých činnostiach ako je sedenie a státie, zaznamenali ste zmenšenú pohyblivosť, únavu, slabosť, malátnosť, zhrbený postoj až vytvorenie hrbu a postupom času dochádza k znižovaniu výšky, mali by ste vyhľadať lekára špecialistu – reumatológa, ktorý na základe dôsledného vyšetrenia určí možnosť ochorenia osteoporózou a v nadväznosti na to aj spôsob liečby. Ak chcete termín čo najskôr, môžete využiť TopDoktor.

 

MUDr. Andrea Tomašovicová

Reumatológ