TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Lordóza a kyfóza: čo to je a aké sú ich prejavy?

1. Čo je lordóza a kyfóza ?

Normálna zdravá chrbtica dospelého človeka je dvakrát mierne esovito prehnutá – pri pohľade z boku má tvar písmena „S“, t. j. má štyri zakrivenia – lordóza znamená prirodzené prehnutie chrbtice dopredu (krk, driek) a kyfóza znamená prirodzené prehnutie chrbtice dozadu (hruď, kríže). Zakrivenia chrbtice sú dôležité pre tlmenie tlaku, ktorý vzniká na ňu pri pohybe (napr. pri behu) a z hľadiska zachovania rovnováhy.

Slovami lordóza a kyfóza označované aj nadnormálne predozadné vychýlenia chrbtice:

Lordóza (hyperlordóza) znamená abnormálne odchýlenie chrbtice smerom dopredu v porovnaní so zdravým stavom jej zakrivenia. Môže postihnúť deti, dospelých aj seniorov. Vyskytuje sa najmä v driekovej časti chrbtice, no možno ju nájsť aj v oblasti krku. Pri deformácii driekovej chrbtice narastá tlak na medzistavcové platničky, čo môže byť veľmi bolestivé. Chorobné stavy sa riešia spevňovaním svalov v bedrovej oblasti, vyrovnávaním a spevňovaním chrbta pomôckami, liekmi proti bolesti a doplnkami stravy. Operácie sa využívajú v prípade štrukturálnych zmien chrbtice (utláčanie nervov).

Kyfóza (hyperkyfóza) označuje nadmerné zakrivenie chrbtice v jej hornej časti (guľatý chrbát) alebo v krížovej časti. Môže sa vyskytnúť v ktoromkoľvek veku, najčastejšie u starších žien. Mierna kyfóza spôsobuje málo problémov. Ťažká kyfóza môže spôsobiť bolesť a znetvorenie – zhrbenie chrbta. Liečba kyfózy závisí od veku, príčiny a následkov zakrivenia a využíva aj chirurgické zákroky.

Opakom lordózy a kyfózy je tzv. „plochý chrbát“, pri ktorom chýba prirodzené zakrivenie chrbtice, ktoré je potrebné pre normálny život.

 

Ak sa chcete dozvedieť viac o lordóze a kyfóze, môžete si prečítať náš článok - Lordóza a kyfóza: vznik a liečba.

 

2. Prejavy lordózy a kyfózy.

Lordóza sa prejavuje fyzickými zmenami tela, bolesťami a zdravotnými komplikáciami:

  • pri driekovej lordóze: panva je vysunutá, bedrová časť je prehnutá dopredu a časť chrbta je prepadnutá                         
  • pri krčnej lordóze: predsunuté držanie tela spojené s nadmerným prehnutím krčnej chrbtice vpred

Kyfóza sa prejavuje fyzickými zmenami tela, ale aj bolesťami a závažnými zdravotnými komplikáciami:

  • okrúhly chrbát (zhrbenie) – prehnutý chrbát
  • ramená padnuté dopredu
  • odstávajúce lopatky
  • stuhnutosť a bolesť chrbta
  • obmedzovanie pohybu (chôdza, vstávanie zo sedu)
  • problémy s dýchaním (kyfóza spôsobuje tlak na pľúcach)
  • problémy s trávením (reflux kyseliny, ťažkosti s prehĺtaním)

 

Ak Vás zaujala téma lordózy a kyfózy a chceli by ste sa o nich dozvedieť ešte viac, odporúčame vám preštudovať si nasledujúci článok a štúdiu zamerané na všeobecné informácie ako aj na možnosti a formy liečby lordózy a kyfózy.

 

Ak sa u vás alebo u vašich detí vyskytli fyzické prejavy nesprávneho predozadného vychýlenia chrbtice, ku ktorým patrí zvýšená krivka v hornej časti chrbta alebo chrbtice, prehnutie bedrovej časti chrbta dopredu, mravenčenie, tŕpnutie, stuhnutosť a pretrvávajúca až zhoršujúca sa bolesť chrbta, obmedzená pohyblivosť, problémy s dýchaním a trávením, mali by ste vyhľadať lekára špecialistu – ortopéda, pre deti aj pediatra, ktorý zváži vhodnosť liečby chorobného využiť TopDoktor.

MUDr. Pavol Patro

Poliklinika Mlynská dolina