TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Lordóza a kyfóza: vznik a liečba

1.Čo spôsobuje lordózu a kyfózu?

Lordóza sa môže vyskytovať v detskom aj v dospelom veku a jej príčinou môže byť vrodená deformácia chrbtice, ale môže byť aj získaná ako následok príčin, ku ktorým patrí najmä nerovnováha svalov brucha, chrbta, zadku a stehien, nesprávne držanie tela, obezita, málo pohybu a sedavý spôsob života.

Kyfóza postihuje ľudí v každom veku, môže vzniknúť u dojčiat alebo dospievajúcich z dôvodu vrodenej vývojovej chyby (malformácie) chrbtice, zaklinenia chrbtových kostí v priebehu času (stavce v hornej časti chrbta prestávajú mať valcovitý tvar a nadobúdajú klinovitý tvar) v dôsledku osteoporózy, artritídy, obezity, pri zraneniach alebo v dôsledku degenerácie platničiek medzi stavcami. K ďalším dôvodom vzniku kyfózy patrí aj Scheuermannova choroba (ochorenie chrbtice neznámeho pôvodu a príčiny, ktoré postihuje 10% až 20% dospievajúcej populácie, obyčajne začína počas prudkého rastu pre pubertou, postihuje viac chlapcov ako dievčatá), rakovina chrbtice a liečba rakoviny (oslabené stavce rakovinou napadnutej chrbtice sú náchylnejšie na zlomeniny rovnako ako pri chemoterapii a radiačnej liečbe rakoviny).

Dlhodobé sedenie a nedostatok pohybu spôsobujú relaxáciu (uvoľňovanie) veľkých svalov (t. j. brušných, chrbtových a sedacích), ktoré nedokážu chrbtici poskytovať dostatočnú oporu, pôsobia negatívne na správne držanie tela a tým vyvolávajú problémy s chrbticou vrátane lordózy a kyfózy. Prevenciou voči získaným deformáciám chrbtice je správny sed, vhodné cvičenie rovnomerne posilňujúce svaly tela a dostatok pohybu (napr. chôdza, šport, joga, plávanie).

 

Ak sa chcete dozvedieť viac o lordóze a kyfóze, môžete si prečítať náš článok - Lordóza a kyfóza: čo to je a aké sú ich prejavy?

 

2.Aké sú možnosti liečby lordózy a kyfózy?

Lordózu a kyfózu diagnostikuje odborný lekárnajčastejšie ortopéd, u detí pediater, ktorí pri určení diagnózy využívajú:

  • fyzické vyšetrenie: lekár kontroluje tvar chrbtice, spôsob držania tela pri sedení, postoji a chôdzi
  • neurologické vyšetrenie (kontrola reflexov)
  • testy hustoty kostí
  • zobrazovacie metódy: - RTG alebo CT vyšetrenie (stupeň zakrivenia chrbtice, deformácie stavcov)

                                       - MRI – odhalenie možnej infekcie alebo nádoru na chrbtici

 

Liečba lordózy závisí od závažnosti problémov, ktoré ochorenie spôsobuje:

·       pri obezite je potrebné odstránenie nadváhy (veľké brucho núti nezdravo prehýbať chrbát)

·       fyzioterapia pomáha so správnym držaním tela, cviky dopĺňajú masáže a trakcia

·       pravidelné cvičenie na posilňovanie svalov chrbta, brucha a sedacích svalov

·       lieky (potláčanie bolesti, uvoľňovanie svalov) – tabletky, gely, náplaste

·    operácia, v prípade štrukturálnych zmien chrbtice s dôsledkom utláčania miechových nervov

Liečba kyfózy závisí od príčiny a závažnosti ochorenia, pričom sa využívajú:

·      pri osteoporóze: lieky na posilnenie kostí, aby sa zabránilo zlomeninám chrbtice, úprava stravy na posilnenie hustoty kostí (jedlá bohaté na vitamín D a vápnik, vylúčenie tabaku, obmedzenie alkoholu)

·      ak je príčinou infekcia, stav sa lieči antibiotikami

 

Najbežnejším postupom je spinálna fúzia na zníženie stupňa zakrivenia chrbtice (vkladanie kúskov kostí medzi stavce, následné pripevnenie stavcov k sebe kovovými tyčami a skrutkami, až kým sa chrbtica nezahojí v korigovanej polohe).

Dĺžka liečby lordózy a kyfózy je individuálna a pre jej úspešnosť je dôležité skoré rozpoznanie ochorenia.

 

Ak Vás zaujala téma lordózy a kyfózy a chceli by ste sa o nich dozvedieť ešte viac, odporúčame vám preštudovať si nasledujúci článok a štúdiu zamerané na všeobecné informácie ako aj na možnosti a formy liečby lordózy a kyfózy.

 

Ak sa u vás alebo u vašich detí vyskytli fyzické prejavy nesprávneho predozadného vychýlenia chrbtice, ku ktorým patrí zvýšená krivka v hornej časti chrbta alebo chrbtice, prehnutie bedrovej časti chrbta dopredu, mravenčenie, tŕpnutie, stuhnutosť a pretrvávajúca až zhoršujúca sa bolesť chrbta, obmedzená pohyblivosť, problémy s dýchaním a trávením, mali by ste vyhľadať lekára špecialistu – ortopéda, pre deti aj pediatra, ktorý zváži vhodnosť liečby chorobného využiť TopDoktor.

MUDr. Pavol Patro

Poliklinika Mlynská dolina