TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Čo je biopsia štítnej žľazy a prečo sa vykonáva?

1. Čo je biopsia štítnej žľazy?

Biopsia štítnej žľazy (tenkoihlová biopsia štítnej žľazy, z angl. skrátene FNB – fine needle biopsy) je invazívna diagnostická metóda, pri ktorej sa napichnutím štítnej žľazy získava malá vzorka tkaniva na cytologické (štruktúra a funkcia živých buniek) alebo histologické (mikroskopická štruktúra tkanív) vyšetrenie.

Vzorka tkaniva získaná biopsiou napomáha diagnostikovať zdravotný stav pacienta, vylúčiť ochorenie alebo určiť ochorenie a jeho rozsah.

K prvým príznakom ochorenia alebo problémom štítnej žľazy patria:

  • únava, depresia, spavosť
  • búšenie srdca
  • tras, brnenie alebo opuchy končatín
  • zmena hmotnosti
  • vypadávanie vlasov, štiepenie nechtov
  • poruchy menštruačného cyklu

K prejavom ochorenia štítnej žľazy patria:

  • zväčšená alebo zmenšená štítna žľaza
  • opuch viečok, znížená mimika tváre
  • zhoršená kvalita vlasov, suchá pokožka

 

Ak sa chcete dozvedieť viac o biopsii štítnej žľazy, môžete si prečítať náš článok: Aká je príprava na biopsiu štítnej žľazy a ako prebieha?

 

2. Prečo sa vykonáva biopsia štítnej žľazy?

Biopsia štítnej žľazy pomáha endokrinológovi diagnostikovať jej ochorenie.

Štítna žľaza je endokrinná žľaza umiestnená na prednej strane krku v podkoží na štítnej chrupke, ktorá sa nachádza tesne pod hrtanovým výstupkom ohryzku. Má motýľovitý tvar – skladá sa z dvoch lalokov. Žľazu tvoria malé uzlíky (folikuly) z folikulárnych buniek, ktoré produkujú hormóny dôležité pre správnu funkciu rôznych orgánov tela – napr. ovplyvňujú termoreguláciu, regulujú intenzitu metabolizmu živín (tuky, bielkoviny, cukry), ovplyvňujú rast, kontrolujú hladinu vápnika a fosforu v organizme, podporujú ich ukladanie do kostí a tým aj ich spevňovanie. Hormóny štítnej žľazy sú dôležité pre správny vývoj mozgu dieťaťa už počas tehotenstva a počas prvých rokov po jeho narodení.

Niektoré stavy môžu spôsobiť zväčšenia štítnej žľazy – napr. štítna žľaza sa môže výrazne zväčšiť v tehotenstve, ktoré od nej vyžaduje dvojnásobnú produkciu hormónov, alebo pri rôznych ochoreniach – tie sa (podľa rôznych zdrojov) vyskytujú u žien 4-7x častejšie ako u mužov. Najčastejšie sú to autoimunitné ochorenia (poškodenia štítnej žľazy vlastným imunitným systémom, bielymi krvinkami alebo protilátkami), čo vedie k poruche tvorby hormónov. Porucha tvorby hormónov spôsobovaná príliš aktívnou alebo nedostatočne aktívnou štítnou žľazou má negatívny dopad na viaceré funkcie organizmu.

K problematickým stavom štítnej žľazy patrí aj jej zväčšenie (odborne struma, ľudovo aj ohryzok, hrvoľ) zapríčinené uzlíkmi v štítnej žľaze – tie sú pomerne častým nálezom. Existencia uzlov sa môže prejaviť len tlakom v hrdle alebo môže byť aj bezpríznaková. Ak ultrazvuk štítnej žľazy našiel jedno alebo viacero podozrivých uzlíkov (ložísk), ktorých pôvod nie je jednoznačný, je potrebné využiť biopsiu najmä na vylúčenie niektorej z foriem rakoviny štítnej žľazy (tvoria okolo 10% ochorení štítnej žľazy). Na zistenie charakteru uzlíkov (zhubný-malígny, nezhubný-benígny) sa môže využiť ultrazvukom kontrolovaná biopsia tenkou ihlou, ktorá je ideálnym postupom určenia, že pri sledovanom uzlíku nejde o rakovinu. Ak sa uzlíky dajú nahmatať, je možné urobiť biopsiu aj bez pomoci ultrazvuku, ale pri takomto postupe sa častejšie môžu vyskytnúť chyby alebo nevhodný odber vzorky.

Vzorka z biopsie štítnej žľazy pomáha lekárovi zistiť:

  • určenie, čím je útvar alebo hrčka: cysta, infekcia, nezhubný nádor, rakovina
  • infekcia: určenie baktérie, ktorá spôsobila infekciu
  • zápal: čo spôsobuje zápal a aké typy buniek ho tvoria

  

Ak Vás zaujala téma biopsia štítnej žľazy a chceli by ste sa o nej dozvedieť ešte viac, odporúčame Vám preštudovať si nasledujúci článok a štúdiu zamerané na všeobecné informácie o nej, ale aj o príprave, dôvodoch a možných rizikách. S problemami so štítnou žľazou vám vie pomôcť odborný lekár – endokrinológ, ktorý určí liečbu. Ak chcete termín čo najskôr, môžete využiť TopDoktor.

 

MUDr. Adriana Bednárová PhD.

Endokrinológ - endokrinológia