TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Aká je príprava na biopsiu štítnej žľazy a ako prebieha?

 1. Aká je príprava na biopsiu štítnej žľazy?

V procese biopsie štítnej žľazy je najdôležitejší odborný lekár – endokrinológ, ktorý z množstva uzlov v štítnej žľaze vytipuje podozrivé uzlíky a získava z nich vzorku na vyšetrenie, aby identifikoval ich povahu.

Klinickým vyšetrením (pohmatom) lekári nachádzajú uzlíky v štítnej žľaze približne u 5% dospelej populácie. Zobrazovacie metódy (sonografia krku, CT, MRI) odhaľujú výskyt uzlíkov v oveľa vyššom množstve – u 30-50%  dospelých, no absolútna väčšina z nich je neškodná.

Endokrinológ zvyčajne kontroluje akýkoľvek uzol, ktorý je väčší ako 1 cm, najmä ak zobrazenie ukazuje, že uzol je pevný, obsahuje vápnik a nemá okolo seba jasné hranice. Endokrinológ často vie určiť charakter uzlíkov na základe krvných vyšetrení a sonografie, preto biopsia nie je potrebná pri každej diagnostike problémov alebo ochorení štítnej žľazy. V prípade nejasnosti alebo pochybností biopsia štítnej žľazy pomáha lekárovi nájsť príčinu vzniku uzliny alebo strumy a potrebná je aj v prípade, že pacient nemá uzlinu, no má veľké bolesti a jeho štítna žľaza rýchlo rastie.

Biopsia štítnej žľazy nevyžaduje od pacienta žiadnu zvláštnu prípravu, dokonca nemusí prísť nalačno. Vopred je potrebné len prekonzultovať s lekárom užívané lieky a podľa jeho pokynov vysadiť s predstihom niektoré lieky na riedenie krvi. U žien je vhodné voliť termín zákroku mimo menštruačného cyklu. Po zákroku nie je príjem tekutín a stravy nijako obmedzený.

 

Ak sa chcete dozvedieť viac o biopsii štítnej žľazy, môžete si prečítať náš článok: Čo je biopsia štítnej žľazy a prečo sa vykonáva?

 

2. Priebeh biopsie štítnej žľazy

Pacient sa nemusí obávať výkonu biopsie štítnej žľazy ani z hľadiska bolesti, ani z hľadiska možných komplikácií a následkov.

Priebeh zákroku: Pacient leží na chrbte s mierne zaklonenou hlavou. Miesto vpichu sa najprv dezinfikuje. Biopsia sa vykonáva veľmi tenkou ihlou (2x tenšia ako pri odbere krvi), preto nie je nevyhnutné, aby sa miesto vpichu umŕtvilo – znecitlivenie miestnou anestéziou by mohlo byť bolestivejšie. Niektorí lekári však anestéziu využívajú – najmä ak je potrebné odobrať vzorky z viacerých ložísk alebo ak je ložisko veľké a treba z neho odobrať viacero vzoriek.

Odber vzorky (vpich) sa uskutočňuje pod ultrazvukovou kontrolou. Odobratie jednej vzorky trvá len krátko a v podstate je bezbolestné, pacient môže cítiť len malé štipnutie. Celkovo nie je pre pacienta úkon náročný a je pre neho ľahko opakovateľný, pracovaná neschopnosť nie je potrebná. Vzorky získané biopsiou sa odosielajú na cytologické vyšetrenie, ktoré vylučuje alebo potvrdzuje možné nádorové ochorenie štítnej žľazy.

Riziká biopsie štítnej žľazy:

  • krvácanie
  • výnimočne modrina v mieste zavedenia ihly do kože
  • podkožný hematóm
  • zriedkavá infekcia v mieste vpichu

Výsledky biopsie sú k dispozícii zvyčajne v priebehu 2-3 týždňov. Časť odobraných vzoriek (cca 10%) zvyčajne nemá dostatočnú výpovednú hodnotu a je potrebné ich zopakovať alebo zvoliť inú metódu biopsie. Biologický materiál, ktorý je možné vyhodnotiť, vo väčšine prípadov (okolo 90%) potvrdzuje nezhubnosť sledovaných uzlov. Na základe zistených výsledkov endokrinológ určuje, či stačí uzly len pravidelne (napr. polročne) monitorovať alebo je potrebná medikamentózna liečba. V prípade potvrdenia rakoviny volí lekár na liečenie nádoru alebo metastázy ablatívnu terapiu (dodávanie sústredenej tepelnej energie), vysoko intenzívny zaostrený ultrazvuk či chirurgický zákrok na operačné odstránenie nálezu.

Biopsia štítnej žľazy je pre endokrinológov mimoriadne účinnou vyšetrovacou metódou, pretože dokáže zabrániť až 90% operačných zákrokov, ktoré by sa bez biopsie vykonali na základe výsledkov pomocných vyšetrení.

 

Ak Vás zaujala téma biopsia štítnej žľazy a chceli by ste sa o nej dozvedieť ešte viac, odporúčame Vám preštudovať si nasledujúci článok a štúdiu zamerané na všeobecné informácie o nej, ale aj o príprave, dôvodoch a možných rizikách. S problemami so štítnou žľazou vám vie pomôcť odborný lekár – endokrinológ, ktorý určí liečbu. Ak chcete termín čo najskôr, môžete využiť TopDoktor.

 

MUDr. Adriana Bednárová PhD.

Endokrinológ - endokrinológia