TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Zápal stredného ucha: príčiny, príznaky a liečba

1. Základné informácie

Zápal stredného ucha (lat. Otitis media acuta, OMA) je infekcia časti stredného ucha, vzduchom naplneného priestoru za bubienkom, ktorý obsahuje drobné vibrujúce kostičky ucha. U detí je vyššia pravdepodobnosť prepuknutia infekcie ako u dospelých.

Pri zápale stredného ucha sa liečba začína liečením bolesti a sledovaním ďalších príznakov, no niekedy je potrebné použiť na jej odstránenie aj antibiotiká. Niektorí ľudia sú náchylní na viacnásobné infekcie uší, čo môže spôsobiť problémy so sluchom a ďalšie vážne komplikácie.

 

 2. Príčiny vzniku zápalu stredného ucha

Zápal stredného ucha je spôsobený buď bakteriálnou alebo vírusovou infekciou v strednom uchu. Táto infekcia je často výsledkom iného ochorenia - nachladnutia, chrípky alebo alergie (ochorenia, ktoré spôsobuje upchatie a opuch nosových priechodov, hrdla a Eustachovej trubice).

 

 3. Príznaky zápalu stredného ucha

Nástup príznakov infekcie uší je zvyčajne rýchly. Medzi najbežnejšie príznaky u detí patria:

  •    bolesť uší (najmä pri ležaní)
  •    ťahanie sa za ucho
  •    problémy so spánkom
  •    plač
  •    problémy so sluchom
  •    strata rovnováhy
  •    horúčka 38° C a vyššia
  •    bolesť hlavy
  •    strata chuti do jedla
  •    výtok tekutiny, krvavej tekutiny alebo hnisu z ucha

Medzi najbežnejšie príznaky u dospelých patria:

  •    bolesť uší
  •    výtok tekutiny, krvavej tekutiny alebo hnisu z ucha
  •    problémy so sluchom

 

Nasledujúce rady môžu znížiť riziko vzniku ušných infekcií... Ak je to možné, dojčite vaše dieťa najmenej šesť mesiacov (materské mlieko obsahuje protilátky, ktoré môžu poskytovať ochranu pred infekciami uší). Naučte deti, aby si často a dôkladne umývali ruky a aby nezdieľali spoločné jedlá a nápoje, naučte ich kašľať alebo kýchať do lakťa ruky. Vyhýbajte sa pasívnemu fajčeniu a uistite sa, že vo vašej domácnosti nikto nefajčí.

 

 4. Liečba

Niektoré infekcie uší ustúpia aj bez liečby, no to, čo je pre pacienta najlepšie vyberie lekár a závisí to od mnohých faktorov, vrátane jeho veku a závažnosti príznakov. Príznaky ušných infekcií sa zvyčajne zlepšia v priebehu prvých pár dní a väčšina infekcií sa sama vylieči do jedného až dvoch týždňov bez akejkoľvek liečby. Pre niektoré deti s infekciou uší je liečba antibiotikami užitočná, no na druhej strane príliš časté používanie antibiotík môže spôsobiť rezistenciu baktérií na tento liek.                

Lekár vám môže poradiť, ako zmierniť bolesti pri infekcii ucha a to pomocou liekov proti bolesti alebo anestetických kvapiek (môžu sa použiť na zmiernenie bolesti, pokiaľ ušný bubienok nemá otvor). 

V niektorých prípadoch, môže lekár odporučiť postup na vypúšťanie tekutín zo stredného ucha (pri opakovaných a dlhodobých infekcií uší - chronický zápal stredného ucha). Počas ambulantného chirurgického zákroku nazývaného myringotómia vytvorí chirurg v ušnom bubienku malý otvor, ktorý mu umožňuje odsávať tekutiny zo stredného ucha. Do otvoru je umiestnená malá trubička (tympanostomická trubica), ktorá pomáha vetrať stredné ucho a zabraňuje hromadeniu väčšieho množstva tekutín. Niektoré trubice majú ostať na svojom mieste šesť až dvanásť mesiacov a potom samy vypadnú, iné trubice sú navrhnuté tak, aby vydržali dlhšie a bude pravdepodobne potrebné ich chirurgicky odstrániť (po vypadnutí alebo odstránení trubice sa bubienok obvykle opäť uzavrie).

 

Príznaky zápalu stredného ucha môžu indikovať rôzne diagnózy a preto je potrebné, aby ste poznali presnú diagnózu a nasadila sa efektívna liečba. Ak máte problémy s bolesťou uší, pozorujete výtok tekutiny, krvavej tekutiny alebo hnisu z ucha u seba alebo u vášho dieťaťa mali by ste vyhľadať lekára a poradiť sa s ním. Ak chcete termín čo najskôr, môžete využiť TopDoktor.