TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Osýpky: čo sú a aké majú prejavy?

1. Čo sú osýpky?

Osýpky (lat. Morbilli, nesprávne z češtiny aj spalničky) sú vysoko nákazlivé infekčné ochorenie, ktoré patrí k najzávažnejším ochoreniam v detskom veku – pre malé deti (do troch rokov) môžu osýpky znamenať vážne zdravotné komplikácie až smrť. V rozvojových krajinách sú osýpky častou príčinou chorobnosti s následkami rôznych zdravotných ťažkostí, ktoré sa nezriedka končia smrťou detí.

Osýpkami sa môže nakaziť každý (t.j. aj dospelá osoba), kto nie je očkovaný. Pre dospelých osýpky znamenajú vážne zdravotné problémy podobne ako pre malé deti. Kedysi boli osýpky celkom bežné a dostal ich takmer každý, dnes sa im dá dobre predchádzať vakcináciou (aktívnou imunizáciou). V súčasnosti sa zvyčajne aplikuje kombinovaná vakcína proti osýpkam, mumpsu a ružienke (trojvakcína MMR – jeden vpich) alebo štvorvakcína (MMRV) proti osýpkam, mumpsu, ružienke a ovčím kiahňam. U detí sú vedľajšie účinky ochranného očkovania vo všeobecnosti len mierne (boľavé rameno v mieste vpichu, zvýšená teplota).

Po prekonaní osýpok alebo po očkovaní proti nim je imunita voči vírusu osýpok pravdepodobná a dlhodobá (celoživotná), no napriek tomu možno atypické alebo modifikované osýpky dostať aj po očkovaní. U malého počtu ľudí, ktorí dostanú osýpky po zaočkovaní, sú príznaky zvyčajne len mierne.

 

Ak sa chcete dozvedieť viac o osýpkach, môžete si prečítať náš článok – Osýpky: vznik a liečba.

 

2. Prejavy osýpok

Príznaky osýpok sa zvyčajne objavujú po 10-12 dňoch od nakazenia a trvajú 7-10 dní, celkovo vymiznú po cca troch týždňoch.

Najčastejšie symptómy osýpok:

- vysoká horúčka (často viac ako 40˚C)

únava, malátnosť, apatia, spavosť, nechutenstvo

- bolesť hrdla, suchý kašeľ

- zapálené - červené až krvavé oči, citlivosť na svetlo

nádcha, výtok z nosa

- bolesť svalov, kĺbov, brucha

- malé biele škvrny vo vnútri úst, ktoré sa môžu objaviť po 2-3 dňoch od prvých príznakov

- červené ploché alebo mierne vyvýšené vyrážky, ktorá najčastejšie začínajú na hlave (tvár, za ušami, záhlavie) a potom sa šíria smerom nadol telom zvyčajne 3-5 dní od vypuknutia príznakov, vyrážky často pretekajú jedna do druhej. Po 10-12 dňoch vyrážky zblednú a koža sa šúpe.

Zriedkavejšie príznaky osýpok:

záchvaty

- slepota

- zápal mozgu

 

Ak Vás zaujala téma osýpok a chceli by ste sa o nich dozvedieť ešte viac, odporúčame Vám preštudovať si nasledujúci článok a štúdiu zamerané na všeobecné informácie a na problematiku liečby osýpok.

Ak sa u vašich detí alebo u vás vyskytla vysoká horúčka, únava, malátnosť, apatia, spavosť, nechutenstvo, bolesť hrdla, suchý kašeľ, zapálené - červené až krvavé oči, citlivosť na svetlo, nádcha, výtok z nosa, bolesť svalov, kĺbov, brucha, malé biele škvrny vo vnútri úst, červené ploché vyrážky, ktoré často pretekajú jedna do druhej, mali by ste navštíviť odborného lekára - pediatra, ktorý určí závažnosť ochorenia a spôsob jeho liečby. Ak chcete termín čo najskôr, môžete využiť TopDoktor.


MUDr. Oľga Makejenko
Detský lekár - pediater