TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Osýpky: vznik a liečba

1. Čo spôsobuje osýpky?

Osýpky sú vírusové infekčné ochorenie, ktoré sprevádzajú charakteristické červené vyrážky a pôvodcom ochorenia je vírus osýpok. Prirodzeným hostiteľom vírusu je výlučne človek. Osýpky sú sezónnym ochorením – najčastejšie sa šíria od zimy do jari.

Šírenie nákazy osýpok:

- najčastejšie: vzdušnou cestou (kvapôčkami) z iných chorých ľudí (šíreniu dopomáha kašeľ a kýchanie, ale stačí iba rozprávanie) a to po dobu cca 8 dní – 4 dni pred objavením vyrážok na tele chorého a 4 dni po ich objavení. Do organizmu vírusy prenikajú cez sliznice nosa, úst a dýchacie cesty, ako aj cez očné spojovky.

- priamym kontaktom s ústami alebo nosnými sekrétmi, dotykom rukami či pri objatí

- prostredníctvom kontaminovaných predmetov, zdieľaním jedla a nápojov s chorým

Priebeh ochorenia:

 Po infikovaní sa vírus u nakazených ľudí inkubuje po dobu 10-14 dní (bezpríznakové obdobie osýpok). Nasleduje 4-dňové katarálne štádium (príznaky bez telových vyrážok) s následným exantémovým štádiom s typickými červenými kožnými vyrážkami, ktoré sú najdôležitejším diagnostickým údajom. Po prekonaní ochorenia nasleduje dlhodobá imunita, preto väčšina ľudí túto chorobu nedostane viac ako raz.

Rizikové faktory predpokladu ochorenia:

- absencia vakcinácie – neočkované osoby majú zvýšené riziko nakazenia

cestovanie do rozvojových krajín, kde je výskyt osýpok častý, preto riziko nákazy narastá

nedostatok vitamínu „A“ spôsobuje pravdepodobnosť závažnejších príznakov a komplikácií osýpok

Komplikácie ochorenia (podľa štatistík sa vyskytujú až u 20% chorých):

- hnačka a vracanie vedúce k dehydratácii organizmu

- infekcia stredného ucha (riziko straty sluchu)

- zápal ďasien, prínosových dutín, hrtanu, pľúc, mozgu

riziko poškodenia rohovky s následnou stratou zraku

- problémy v tehotenstve (rôzne poškodenia plodu: rázštep pery, hluchota, srdcové poruchy, mentálne postihnutie, ale aj predčasný pôrod, nízka pôrodná hmotnosť, smrť plodu)

 

Ak sa chcete dozvedieť viac o osýpkach, môžete si prečítať náš článok – Osýpky: čo sú a aké majú prejavy?

 

2. Aké sú možnosti liečby osýpok?

Diagnostika osýpok využíva vedomosti o typickom priebehu ochorenia, preto

sa skladá z anamnézy (zisťovanie príznakov ochorenia) a klinického obrazu (dve štádiá ochorenia a ich prejavy), vyšetrenia lekára môžu doplniť laboratórne testy (krv, moč, sekréty z nosa a hrdla) na potvrdenie vírusu osýpok

Liečba osýpok:

špecifický liek na osýpky neexistuje, organizmus sa musí s vírusom vyrovnať, čo zvyčajne trvá 10-14 dní. Výsledky priebehu ochorenia zlepšuje domáca opatera a podporná starostlivosť, ktoré môžu zahŕňať najmä dostatok odpočinku, zdravú stravu, kloktanie slanou vodou, pitie dostatočného množstva tekutín, vyhýbanie sa ostrému svetlu, vitamín A (odporúča sa najmä pri ochoreniach detí), lieky proti horúčke, lieky pro bolesti

antibiotiká lekár ich predpisuje len v prípade výskytu sekundárnych bakteriálnych infekcií (napr. ušné infekcie, pneumónia)

Hospitalizácia pacientov je potrebná len pri ťažkom priebehu ochorenia. Pri osýpkach komplikáciami najčastejšie postihnuté deti vo veku do 5 rokov, tehotné ženy, dospelí nad 20 rokov a ľudia s oslabeným imunitným systémom.

 

Ak Vás zaujala téma osýpok a chceli by ste sa o nich dozvedieť ešte viac, odporúčame Vám preštudovať si nasledujúci článok a štúdiu zamerané na všeobecné informácie a na problematiku liečby osýpok.

Ak sa u vašich detí alebo u vás vyskytla vysoká horúčka, únava, malátnosť, apatia, spavosť, nechutenstvo, bolesť hrdla, suchý kašeľ, zapálené - červené až krvavé oči, citlivosť na svetlo, nádcha, výtok z nosa, bolesť svalov, kĺbov, brucha, malé biele škvrny vo vnútri úst, červené ploché vyrážky, ktoré často pretekajú jedna do druhej, mali by ste navštíviť odborného lekára - pediatra, ktorý určí závažnosť ochorenia a spôsob jeho liečby. Ak chcete termín čo najskôr, môžete využiť TopDoktor.


MUDr. Oľga Makejenko
Detský lekár - pediater