TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Syndróm polycystických vaječníkov: čo to je a aké má prejavy?

1. Čo je syndróm polycystických vaječníkov?

Syndróm polycystických vaječníkov (PCOS – plycystic ovary syndrome) je hormonálna porucha vyskytujúca sa u žien v reprodukčnom veku (od 15 do 44 rokov, najčastejšie do 30 rokov) a podľa odhadov postihuje 5-10% žien. Je to pomerne zložité ochorenie žliaz s vnútorným vylučovaním a vzniká nadprodukciou mužského hormónu (androgénu), v pomere s ktorým je hladina ženských hormónov nižšia ako je potrebné pre normálnu činnosť ženského reprodukčného systému. Nízka hladina ženských hormónov spomaľuje až zastavuje ovuláciu a neprimerané množstvo mužských hormónov spôsobuje predĺženosť až zriedkavosť menštruačných období. Pri absencii ovulácií vaječníky nedokážu pravidelne uvoľňovať folikuly s vajíčkami, folikuly rastú pod povrchom vaječníkov a vytvárajú sa stále ďalšie a ďalšie, preto sa na vaječníkoch môžu vyvinúť početné cysty (tekutinou vyplnené folikuly, ktoré sa neuvoľnili z vaječníkov), vaječníky sa zväčšujú až do ich dvojnásobnej veľkosti. Rastie aj zosilnené puzdro, aby obalilo vaječník.

Toto ochorenie je najčastejšou príčinou liečiteľnej ženskej neplodnosti.

 

Ak sa chcete dozvedieť viac o syndróme polycystických vaječníkov, môžete si prečítať náš článok - Syndróm polycystických vaječníkov: vznik a liečba.

 

2. Prejavy syndrómu polycystických vaječníkov

Symptómy PCOS sa často vyvíjajú už v období prvej menštruácie počas puberty, niekedy sa PCOS vyvinie neskôr, napríklad ako reakcia na značný prírastok hmotnosti.

Príznaky ochorenia môžu byť závažné, ale aj mierne, preto pacientke môže trvať aj niekoľko rokov, kým si poruchu uvedomí – často pri problémoch s otehotnením.

Medzi prejavy syndrómu polycystických vaječníkov patria:

  • zriedkavé, nepravidelné alebo predĺžené menštruačné cykly (menej ako 9 menštruácií za rok alebo viac ako 35 dní medzi menštruáciami)
  • abnormálne silné menštruácie
  • fyzické príznaky: nadmerné ochlpenie na miestach typických pre mužov – tvár, brucho, hrudník, chrbát (hirsutizmus), plešatosť mužského typu, ťažké akné na tvári, hrudníku a chrbte
  • tmavé pigmentové škvrny (nad hornou perou, krk, v podpazuší, pod prsiami)
  • problémy so zaspávaním a spánkom (spánkové apnoe)
  • prírastok hmotnosti
  • bolesti v priestoroch panvy
  • problémy s otehotnením a potraty

Ženy so syndrómom PCOS majú často postavy bez výraznejších ženských tvarov a pôsobia neprirodzene mužne. Príznaky ochorenia sú u obéznych žien zvyčajne závažnejšie.

 

Ak Vás zaujala téma syndrómu polycystických vaječníkov a chceli by ste sa o nej dozvedieť ešte viac, odporúčame Vám preštudovať si nasledujúci článok a štúdiu zamerané na všeobecné informácie a na možné komplikácie spojené s problematikou ochorenia a liečby syndrómu polycystických vaječníkov.

 

Ak sa u vás vyskytnú akékoľvek príznaky indikujúce syndróm polycystických vaječníkov, ku ktorým patria zriedkavé a nepravidelné menštruačné cykly, veľmi silné menštruácie, mužské fyzické príznaky (nadmerné ochlpenie na tvári, bruchu, hrudi, chrbte), ťažké akné, plešatosť mužského typu, pigmentové škvrny, problémy so spánkom, prírastok hmotnosti, bolesti panvy a problémy s otehotnením, mali by ste ihneď kontaktovať svojho gynekológa. Keďže toto ochorenie spôsobuje neplodnosť a mnohé ďalšie zdravotné problémy, je potrebná včasná liečba. Ak chcete termín čo najskôr, môžete využiť TopDoktor.

Doc. MUDr. RNDr. Juraj Šimko PhD.

Gynekológ - gynekológia