TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Čo robí otorinolaryngológ? Ako prebieha otorinolaryngologické vyšetrenie?

1. Čo robí otorinolaryngológ?

Otorinolaryngológ (inak: ušný, nosný a krčný lekár) je špecializovaný lekár, ktorého úlohou je štúdium, diagnostikovanie a liečba chorôb uší, nosa, prínosových dutín, hrtana (hlasovej schránky), úst a hrdla, ako aj štruktúr krku a tváre, takže do jeho pôsobnosti sú zahrnuté ochorenia a problémy, ktoré ovplyvňujú životne dôležité potreby a každodenné činnosti ako je dýchanie, rozprávanie, prehĺtanie, jedenie, pitie a zmysly – najmä sluch, čuch a chuť. Pacienti sa na otorinolaryngológa často obracajú so sťažnosťami na bolesti uší a krku či upchatý nos, no tento lekár lieči široké spektrum problémov - od jednoduchej infekcie dutín až po život ohrozujúce komplexné druhy rakoviny, ako aj rôzne vrodené chyby, straty sluchu, výrastky, benígne nádory, traumy, deformity hlavy, krku, tváre a súčasťou liečby môžu byť aj ORL chirurgické zákroky (obnovenie vzhľadu alebo funkcie postihnutej časti tváre alebo plastická operácia ktorá vylepšuje vzhľad riešenej časti tváre alebo krku). Otorinolaryngológ lieči aj niektoré poruchy spánku (spánkové apnoe), ak sú spôsobené abnormalitami v nose (odchýlka septa) alebo obštrukciou (prekážkou) v hrdle alebo v dýchacích cestách.

Otorinolaryngológ starajúci sa o zdravie dospelých pacientov sa snaží o účinnú elimináciu bolesti a odstránenie vzniknutého problému spojeného s narušením funkčnosti dotknutej časti organizmu pomocou rôznych metód – nielen liekmi, ale aj pomôckami, prístrojmi a operačnými postupmi.O problémy uší, nosa a hrdla detí sa starajú detskí otorinolaryngológovia – tí sa najčastejšie zaoberajú vrodenými chybami, traumami, polypmi, krvácaním z nosa, problémami s nosnými a krčnými mandľami, infekciami postihujúcimi uši a hrdlo. Cieľom práce detského otorinolaryngológa je najmä včasné zistenie začínajúcich problémov pomocou najnovších zobrazovacích metód, ich liečba alebo odstránenie chirurgickými zákrokmi.

 

Ak sa chcete dozvedieť viac o otorinolaryngológii a o otorinolaryngologických ochoreniach, môžete si prečítať náš článok - Čo je to otorinolaryngológia, čím sa zaoberá a aké sú otorinolaryngologické ochorenia?

 

2. Priebeh otorinolaryngologického vyšetrenia

Otorinolaryngologické vyšetrenie odporúča vykonať praktický lekár na základe zistených špecifických problémov pacienta a najčastejšie sa skladá zo zvyčajných postupov odlišujúcich sa od seba s ohľadom na riešené ochorenie či stav, ktoré špecialistovi pomáhajú určiť čo najpresnejšiu diagnózu:

1.     anamnézatvorí ju rozhovor s otorinolaryngológom zameraný na zisťovanie príznakov ochorenia a súčasného stavu pacienta – existujúce problémy, ich stav, dĺžka trvania a závažnosť, iné prekonané a súčasné ochorenia, užívanie liekov, intolerancie na lieky, operácie, rodinná predispozícia, alergie

2.     fyzikálne vyšetrenia – pohľadom, posluchom, poklepom a pohmatom – napr. kontrola uší, nosa a hrdla, či nemajú opuchy, zápaly, odvodnenie alebo upchatie, prípadne anomálie či deformity, ktoré by bránili normálnej funkčnosti orgánu, meranie teploty, využitie špecializovaných prístrojov na zistenie stavu (napr. endoskop, otoskop).

3.    laboratórne vyšetrenia:

·       krv - vyšetrenia hematologické, biochemické a imunologické

·       výtery z nosa a hrdla

·       testy na alergie

4.    zobrazovacie metódy – najmä počítačová tomografia a magnetická rezonancia, ktoré sa využívajú na zisťovanie štrukturálnych problémov

Výsledky vyšetrení poskytujú lekárovi informácie, na základe ktorých určuje pacientovu diagnózu a v súlade s tým nastavuje spôsob liečby.

Liečba otorinolaryngologických ochorení, vývojových chýb, anomálií, problémov a následkov úrazov využíva podávanie rôznych foriem medikamentov (injekcie, kvapky, spreje, pilulky, gély, masti, obklady, nosné výplachy), výučbu špeciálnych jazykových zručností (napr. pomoc logopédov, posunková reč, prstová abeceda, čítanie z pier) pomôcky (napr. pri poruchách sluchu načúvacie prístroje), chirurgické zákroky (napr. kochleárne implantáty, punkcie, kauterizácie, ligácie, odstraňovanie polypov a nádorov, operácie hlasiviek, náprava rázštepu, vybočenej nosovej priehradky a iných vrodených alebo neskôr získaných deformít, odstránenie krčných a podnebných mandlí, zmenšenie objemu sliznice nosa, uvoľnenie podjazykovej uzdičky, úpravy následkov úrazov, estetické úpravy – najčastejšie nosa a ušníc).

 

Ak sa u vás alebo u vašich detí vyskytli poruchy alebo strata sluchu, infekcie uší, závraty a poruchy rovnováhy (vertigo), hluk alebo zvonenie v ušiach (tinitus), voda v uchu, bolesti tvárových a kraniálnych (lebečných) nervov, poruchy vonkajšieho, stredného a vnútorného ucha, príznaky astmy alebo alergie, poruchy čuchu, polypy, zápaly a upchatia nosa, krvácanie z nosa, problémy s dýchaním, rázštep podnebia, vychýlená nosová priehradka, bolesti a infekcie mandlí, choroby hrtana, hornej časti tráviaceho traktu alebo pažeráka vrátane porúch hlasu, reči a prehĺtania, nádory, deformácie, traumy a abnormality tváre, mali by ste vyhľadať lekára špecialistu – otorinolaryngológa, ktorý diagnostikuje ochorenie alebo problém a určí spôsob liečby. Ak chcete termín čo najskôr, môžete využiť TopDoktor.

MUDr. Jana Predajňová

ORL - ušné, krčné, nosové