TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Hemoroidy: čo sú a aké majú prejavy?

1. Čo sú hemoroidy?

Hemoroidy (inak aj kŕčové žily v konečníku, ľudový názov: zlatá žila) sú opuchnuté, zväčšené žily, ktoré sa vyvinuli vo vnútri konečníka (vnútorné hemoroidy) alebo pod kožou zvonku konečníka v oblasti análneho otvoru (vonkajšie hemoroidy).

S hemoroidmi sa rodíme, sú prirodzenou súčasťou ľudského organizmu – vankúšiky hemoroidov tvorí sústava ciev a v análnom kanáli sa nachádzajú tri takéto vankúšiky. Pôsobia ako vodotesný, pružný uzáver a majú nezastupiteľnú funkciu pri udržiavaní a vyprázdňovaní obsahu čriev. Na začiatku života nespôsobujú problémy, dráždivé príznaky sa vyskytujú až po ich napučaní. Na ich vzniku sa podieľajú najmä poruchy vyprázdňovania, nedostatok pohybu a sedavé zamestnania. Postihujú ľudí rôznych vekových kategórií, oboch pohlaví, všetkých rás a etník. Hemoroidy patria k najrozšírenejším chorobám a sú typickým civilizačným ochorením. Podľa odhadov sa s týmto problémom počas života aspoň raz stretne asi 75% populácie vo veku nad 25 rokov. Sú častejšie vo vyššom veku - nad 50 rokov nimi trpí až polovica ľudí. Rizikovú skupinu tvoria aj tehotné ženy a ženy po pôrode.

Mnoho ľudí s týmto ochorením nevyhľadá zdravotnú starostlivosť pre jeho intímny charakter a hanbí sa ho riešiť napriek tomu, že hemoroidy majú negatívny dopad na ich životný komfort a často znamenajú aj psychickú záťaž. A pritom liečba je pomerne nenáročná, zväčša nie je komplikovaná a je úspešná aj vo vyššom štádiu.

Rozdiely medzi vnútornými a vonkajšími hemoroidmi:

vnútorné – tvoria sa cca 3-4 cm od análneho otvoru, nahmatať sa dajú pri rektálnom vyšetrení, nie sú bolestivé, v stolici častejšie spôsobujú prítomnosť krvi ako vonkajšie. Podľa závažnosti problémov sa rozlišujú 4 štádiá. Ak sú veľké, môže dôjsť k ich vystúpeniu z konečníka.

- vonkajšie – vytvárajú malé modré hrudky v okolí análneho otvoru, sú viditeľné a ľahko hmatateľné, zapálené sú bolestivé.

 

Ak sa chcete dozvedieť viac o hemoroidoch, môžete si prečítať náš článok – Hemoroidy: vznik a liečba.

 

2. Prejavy hemoroidov

Príznaky hemoroidov môžu byť nepríjemné až alarmujúce a sú závislé najmä od ich lokalizácie – či sú vonkajšie alebo vnútorné. U mnohých ľudí sa vyskytuje kombinácia oboch typov hemoroidov naraz.

Vonkajšie hemoroidy - sú pod kožou okolo konečníka a ich príznaky môžu zahŕňať:

- svrbenie, pálenie alebo podráždenie v análnej oblasti

- bolesť alebo nepohodlie, najmä pri sedení

- opuch okolo konečníka, pocit napätia alebo tupého tlaku

- krvácanie z konečníka

- tvrdá hrčka v blízkosti konečníka, silná bolesť, opuch, zápal – ak sa krv hromadí vo vonkajšom hemoroide a vytvorí zrazeninu (trombus) vznikajú tzv. trombotizované hemoroidy

Vnútorné hemoroidy - ležia vo vnútri konečníka, zvyčajne nie sú vidieť ani cítiť, zriedka spôsobujú nepohodlie, preto mnoho ľudí nevie, že ich má. Napätie alebo podráždenie pri stolici však môžu spôsobiť:

- bezbolestné krvácanie pri pohybe čriev (malé množstvo jasno červenej krvi na toaletnom papieri alebo v toaletnej mise)

- hlienovitý sekrét

- bolesť, podráždenie, nepríjemný pocit - keď sa vnútorný hemoroid pretlačí cez análny otvor (prolapsovaný alebo vyčnievajúci hemoroid, takýto hemoroid sa dá jemne zatlačiť späť dovnútra)

Okrem horeuvedených symptómov sa pri hemoroidoch môže vyskytnúť aj bolesť pri stolici, začervenaná koža pri konečníku, zápcha, malátnosť, únava, závraty a mdloba.

 

Ak Vás zaujala téma hemoroidov a chceli by ste sa o nej dozvedieť ešte viac, odporúčame Vám preštudovať si nasledujúci článok a štúdiu zamerané na všeobecné informácie a na liečbu hemoroidov.

 

Ak sa u vás vyskytlo svrbenie, pálenie alebo podráždenie v análnej oblasti, bolesť alebo nepohodlie okolo konečníka najmä pri sedení, opuch, zápal, začervenaná koža, pocit napätia alebo tupého tlaku pri konečníku, tvrdá hrčka v blízkosti konečníka, hlienovitý sekrét, bolesť pri stolici prípadne aj zápcha, malátnosť, únava a mdloby, mali by ste navštíviť odborného lekára – gastroenterológa, ktorý diagnostikuje váš problém a určí spôsob liečby. Ak chcete termín čo najskôr, môžete využiť TopDoktor.


MUDr. Jaroslav Ulický

Gastroenterológ