TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Zapálené krčné mandle - tonzilitída: vznik a liečba

1. Čo spôsobuje zápal krčných mandlí?

Mandle sú prvou obrannou líniou imunitného systému proti baktériám a vírusom, ktoré sa dostanú do úst a pôsobia ako filter týchto škodlivých látok. Protilátky v krčných mandliach ich následne ničia, čím zabraňujú ochoreniam horných a dolných dýchacích ciest. Vďaka tejto funkcii môžu byť mandle obzvlášť citlivé na infekciu a zápal.

Mandle rastú spolu s dieťaťom asi do veku 10 rokov, potom sa zmenšujú. Funkcia imunitného systému mandlí klesá po puberte, čo je faktor zodpovedajúci za zriedkavejšie prípady zápalov mandlí u dospelých ako u detí.

Okrem samotného mladého veku patrí k rizikovým faktorom najmä časté vystavenie organizmu  choroboplodným zárodkom, pretože deti predškolského a školského veku sú v úzkom kontakte so svojimi rovesníkmi a tak sa často dostávajú aj do blízkosti takých jedincov, od ktorých hrozí možný prenos baktérií a vírusov.

Zárodky, ktoré spôsobujú vírusovú alebo bakteriálnu tonzilitídu, sú nákazlivé. Najlepšou prevenciou je preto dodržiavanie správnej hygieny, hlavne u detí treba dbať na

  •         dôkladné a časté umývanie rúk, najmä po použití toalety a pred jedlom
  •         nejedenie spoločného jedla, nepoužívanie spoločných riadov, príborov, pohárov, fliaš
  •         nešírenie infekcie – počas choroby zostávať doma
  •         zabraňovanie šírenia infekcie pri kašlaní alebo kýchaní používaním vreckovky

Zápal mandlí pri častej alebo prebiehajúcej (chronickej) angíne môže spôsobovať komplikácie ako:

  •         prerušenie dýchania počas spánku (obštrukčné spánkové apnoe)
  •         infekcia, ktorá sa šíri hlboko do okolitého tkaniva (tonzilárna celulitída)
  •         infekcia, ktorá vedie k hromadeniu hnisu z mandlí (peritonzilárny absces)

Neliečené alebo opakované zápaly krčných mandlí, ktoré sú spôsobené streptokokovými baktériami, môžu spôsobovať ďalšie ochorenia ako je

  •         reumatická horúčka, závažné zápalové ochorenie, ktoré môže mať vplyv na srdce, kĺby, nervový systém              a pokožku
  •         komplikácia šarlachu - streptokokovej infekcie charakterizovanej výraznou vyrážkou
  •         zápal obličiek
  •         poststreptokoková reaktívna artritída, stav, ktorý spôsobuje zápal kĺbov

 

Ak sa chcete dozvedieť viac o zapálených krčných mandliach, môžete si prečítať náš článok – Zapálené krčné mandle - tonzilitída: čo to je a aké má prejavy?

 

2. Aké sú možnosti liečby zápalu krčných mandlí?

Vhodná liečba tonzilitídy závisí od príčiny, preto je dôležité stanoviť rýchlu a presnú diagnózu. Kontaktovať lekára je potrebné, ak je u detí bolesť v krku spojená s horúčkou alebo nezmizne do 24-48 hodín, prípadne pretrváva bolestivé alebo ťažké prehĺtanie, extrémna slabosť, únava alebo rozrušenosť. U dospelých zasa vtedy, ak sa spolu s bolesťou v krku dostavia ťažkosti s dýchaním alebo extrémne ťažkosti s prehĺtaním.

Na bakteriálne ochorenia lekár predpisuje antibiotiká, pri vírusových nie a domáca liečba predstavuje dostatok spánku, teplé tekutiny, kloktanie slaným roztokom. Na horúčku a bolesti pomáhajú bežné voľnopredajné lieky, od bolesti aj rôzne spreje, kloktadlá, kvapky určené na výplachy úst a pastilky na cmúľanie.

Chirugický zákrok na odstránenie mandlí, ktorý bol v minulosti bežným postupom, sa v súčasnosti odporúča výnimočnejšie, napr. v prípade často opakovanej tonzilitídy  (viac ako 7-8x ročne), pri veľkých mandliach spôsobujúcich problémy s dýchaním alebo častých zápaloch dýchacích ciest a orgánov.

Ak Vás zaujala téma zapálených krčných mandlí a chceli by ste sa o nej dozvedieť ešte viac, odporúčame Vám preštudovať si nasledujúci článok a štúdiu zamerané na všeobecné informácie a na problematiku liečby zapálených krčných mandlí.

Ak sa príznaky tonzilitídy vyskytnú u vašich detí alebo u vás, to znamená bolesť v hrdle, ťažkosti s prehĺtaním, zvýšená teplota, zdurené uzliny, neobvyklá únava a iné, ktoré trvajú viac ako dva dni, mali by ste navštíviť odborného lekára – ORL, ktorý určí pôvod choroby a v nadväznosti na to aj spôsob liečby. Ak chcete termín čo najskôr, môžete využiť TopDoktor.

MUDr. Alena Staníková

ORL - ušné, krčné, nosové, Poliklinika Mlynská dolina

www.klinikamd.sk