TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Perikarditída: vznik a liečba

1. Čo spôsobuje perikarditídu?

Dôvod vzniku zápalu perikardu je niekedy ťažké určiť, príčina sa nemusí nájsť (idiopatická perikarditída). Príčina zápalu osrdcovníka môže byť infekčná aj neinfekčná, infekčný typ ochorenia je najčastejší – sú to najmä vírusy (napr. COVID-19, HIV, chrípka) a menej často baktérie (streptokoky, stafylokoky), ale aj plesne a parazity. Neinfekčná perikarditída môže vzniknúť ako dôsledok rôznych problémov: chronické ochorenia (napr. zlyhanie obličiek, rakovina), systémové zápalové poruchy (napr. sklerodermia, lupus, reumatoidná artritída, dna), reakcia imunitného systému po poškodení srdca (napr. po infarkte alebo operácii srdca), komplikácie po rádioaktívnom ožiarení, poranenie srdca alebo hrudníka.

Prevencia vzniku perikarditídy je obmedzená, ale riziko zápalu osrdcovníka sa dá znížiť dodržiavaním týchto krokov na predchádzanie infekcií:

vyhýbať sa úzkemu kontaktu s chorými ľuďmi (choroby: chrípka a iné respiračné ochorenia)

- dodržiavanie osobnej hygieny – pravidelné umývanie rúk pomáha zabrániť šíreniu chorôb

- očkovania odporúčanými vakcínami (napr. chrípka, COVID 19, rubeola – ochorenia, ktoré môžu spôsobiť zápal srdca)

- posilňovanie imunitného systému dodržiavaním zdravého životného štýlu (dostatok pohybu, vyvážená strava, dostatok vitamínov a minerálov, odbúranie stresu)

 

Ak sa chcete dozvedieť viac o perikarditíde, môžete si prečítať náš článok - Perikarditída: čo to je a aké má prejavy?

 

2. Aké sú možnosti liečby perikarditídy?

Na prevenciu ťažkého priebehu perikarditídy, t. j. zápalového procesu, ktorý narúša fyziologickú funkciu srdca, je dôležitá skorá diagnostika s určením príčiny vzniku choroby, preto je potrebné vyhľadať lekársku pomoc už pri prvých príznakoch ochorenia. Na určenie diagnózy a z nej vyplývajúcej potrebnej liečby špecializovaný lekár - kardiológ zvyčajne postupuje v krokoch:

anamnéza – zisťovanie: aké sú príznaky ochorenia, kedy sa objavili, situácie ich zlepšenia alebo zhoršenia, iné ochorenia a prekonané operácie, užívania liekov, možnosť rodinnej predispozície

fyzikálne vyšetrenie zameriava sa na hrudník (poklep, pohmat, posluch stetoskopom)

- laboratórne vyšetrenie – rozborom krvi sa zisťujú zvýšené zápalové markery určujúce zápal v tele pacienta, prípadne potvrdenie alebo vyvrátenie prítomnosti vírusov alebo baktérií

zobrazovacie testy - potvrdenie perikarditídy a určenie stupňa jej závažnosti: elektrokardiogram (EKG zaznamenáva elektrické signály v srdci a zobrazuje ich ako vlny na monitore alebo na papieri), röntgen hrudníka (veľkosť a tvar srdca - pomáha odhaliť zväčšené srdce a nadbytok tekutiny - perikardiálneho výpotku), echokardiogram (veľkosť srdca, pohyblivý obraz tlčúceho srdca, prúdenia krvi cez srdce, zobrazenie hromadenia tekutiny v tkanive obklopujúcom srdce), ultrazvuk (zisťuje tekutinu v okolí srdca, jeho veľkosť a tvar), CT a MRI (veľkosť, tvar a štruktúra srdca, zhrubnutie tkaniva, zápal a iné zmeny v osrdcovníku)

ďalšie testy – srdcová katetrizácia (fungovanie srdca – najmä plniaci tlak pravej komory), analýza perikardiálnej tekutiny (biochemická, mikrobiologická, patologická) – pri veľkom výtoku

Liečba perikarditídy je rôzna – závisí najmä od vyvolávajúcej príčiny (ak je známa) a závažnosti ochorenia, mierna forma sa môže zlepšiť bez liečby, liečba závažnej formy môže zahŕňať:

medikamenty - lieky proti zápalu, opuchu a bolesti, pri bakteriálnej infekcii aj antibiotiká

operácie a iné zákroky – odstránenie a odvod prebytočnej tekutiny z perikardiálnej dutiny (perikardiocentéza), fenestrácia perikardu – vytvorenie otvoru v perikarde, cez ktorý môže nadbytočná tekutiny vytekať, odstránenie osrdcovníka (perikardiektómia) - v prípade zápalov tak zhrubnutého perikardu, že ohrozuje činnosť srdca

Dostatok odpočinku a vyhýbanie sa akejkoľvek namáhavej fyzickej aktivite až do úplného uzdravenia – to sú dôležité súčasti úspešnej liečby.

Zápal osrdcovníka môže mať podobné prejavy ako infarkt myokardu, preto je pri intenzívnych bolestiach na hrudi nevyhnutná odborná zdravotná pohotovostná pomoc.

Perikarditída je ochorenie ohrozujúce život a jeho včasná liečba pomáha odstraňovať vyvolávajúci zápal, znížiť bolesť, minimalizovať možnosť návratu ochorenia a riziko úmrtia.

 

Ak Vás zaujala téma perikarditídy a chceli by ste sa o nej dozvedieť ešte viac, odporúčame vám preštudovať si nasledujúci článok a štúdiu zamerané na všeobecné informácie, ale aj na možnosti a formy liečby zápalu osrdcovníka.

.

Ak sa u vás vyskytla ostrá bodavá alebo tupá tlaková bolesť na hrudníku, sťažené dýchanie, dýchavičnosť, suchý kašeľ, búšenie srdca, zvýšená teplota, únava, slabosť, točenie hlavy, mdloby, opuchy nôh, členkov, brušnej steny a bolesti svalov, mali by ste vyhľadať lekára špecialistu – kardiológa, ktorý určí formu ochorenia vášho srdca a v nadväznosti na to aj spôsob liečby. Ak chcete termín čo najskôr, môžete využiť TopDoktor.



MUDr. Beáta Šimková

Kardiológ - kardiológia, Uniklinika Prievidza