TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Perikarditída: čo to je a aké má prejavy?

1. Čo je perikarditída?

Perikarditída (iný názov: zápal osrdcovníka) je zápalové ochorenie perikardu (vonkajšieho obalu) srdca. Perikard (osrdcovník) je tenký, pevný, blanitý ochranný vak okolo srdca a skladá sa z dvoch vrstiev (listov), medzi ktorými je malé množstvo perikardiálnej tekutiny (zvyčajne 20-30 ml, normálny stav je do cca 50 ml), ktorá zabezpečuje znižovanie trenia pri pohyboch srdca. Ak je perikard postihnutý zápalovým procesom, tak dochádza k jeho podráždeniu a opuchu, čo býva spojené s tvorbou väčšieho množstva zápalovej tekutiny (perikardiálny výpotok) medzi dvomi vrstvami osrdcovníka. Zvýšenie množstva perikardiálneho výpotku na 60-80 ml sa už považuje za patologický stav. Akumulácia perikardiálneho výpotku môže podstatne sťažiť činnosť srdca (tamponáda – útlak srdca tekutinou nahromadenou v perikarde s možnosťou až zlyhania srdca) a spôsobiť smrť. Perikarditída môže postihnúť kohokoľvek.

Zápal osrdcovníka sa často prejavuje ostrou, bodavou, niekedy tupou alebo tlakovou bolesťou na hrudníku, ktorá nastáva, keď sa o sa o seba mechanicky trú podráždené vrstvy osrdcovníka.

Základné delenie perikarditídy podľa dĺžky trvania:

- akútna – začína náhle, trvá do 3 týždňov, má výraznejšie príznaky

- rekurentná (recidivujúca akútna) – po ukončení liečby sa aspoň raz vráti, obvykle do 18 mesiacov

- neustála – priemerne trvá 4-6 týždňov, ale menej ako 3 mesiace, príznaky sú nepretržité

chronická - rozvíja sa pomaly, trvá dlhšie ako 3 mesiace, príznaky sú menej nápadné

Vo väčšine prípadov býva perikarditída mierna a zmizne aj bez liečby, postupne dochádza k zlepšeniu zdravotného stavu pacienta, ochorenie nezanecháva následky. Niekedy sa však pri zápale osrdcovníka môžu objaviť aj komplikácie (napr. nahromadenie perikardiálneho výpotku, srdcová tamponáda, zhrubnutie a zjazvenie srdcovej výstelky pri dlhodobej perikarditíde) a srdce prestáva normálne pracovať. V závažnejších prípadoch sa pri liečbe využívajú medikamenty a zriedkavo aj chirurgická zákrok.

 

Ak sa chcete dozvedieť viac o perikarditíde, môžete si prečítať náš článok - Perikarditída: vznik a liečba.

 

2. Prejavy perikarditídy.

Až u 90% chorých sa bolesť na hrudi udáva ako spoločný príznak pri akútnej aj chronickej perikarditíde, vyskytuje sa za hrudnou kosťou alebo na ľavej strane hrudníka.

Hlavné príznaky a prejavy akútnej perikarditídy:

- ostrá, bodavá (alebo tupá a tlaková) bolesť na hrudníku, môže vyžarovať do ľavého ramena a krku, zhoršuje sa pri kašli, hlbokom dýchaní a v ľahu, stav sa zlepšuje v sede a predklone

- sťažené dýchanie, dýchavičnosť, suchý kašeľ, búšenie srdca

- zvýšená teplota, únava, slabosť, točenie hlavy, mdloby

- opuchy nôh, členkov a brušnej steny, bolesti svalov

Hlavné príznaky a prejavy chronickej perikarditídy:

- symptómy sú podobné ako pri akútnej forme ochorenia, ale v menej výraznej podobe (stav vzniká pomaly a perikard sa postupne prispôsobuje zväčšovanému množstvu perikardiálneho výpotku)

 

Ak Vás zaujala téma perikarditídy a chceli by ste sa o nej dozvedieť ešte viac, odporúčame vám preštudovať si nasledujúci článok a štúdiu zamerané na všeobecné informácie, ale aj na možnosti a formy liečby zápalu osrdcovníka.

.

Ak sa u vás vyskytla ostrá bodavá alebo tupá tlaková bolesť na hrudníku, sťažené dýchanie, dýchavičnosť, suchý kašeľ, búšenie srdca, zvýšená teplota, únava, slabosť, točenie hlavy, mdloby, opuchy nôh, členkov, brušnej steny a bolesti svalov, mali by ste vyhľadať lekára špecialistu – kardiológa, ktorý určí formu ochorenia vášho srdca a v nadväznosti na to aj spôsob liečby. Ak chcete termín čo najskôr, môžete využiť TopDoktor.



MUDr. Beáta Šimková

Kardiológ - kardiológia, Uniklinika Prievidza