TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Sivý zákal – katarakta (lat. Cataracta): vznik a liečba

1.  Čo spôsobuje sivý zákal ?

Vo väčšine prípadov vzniká sivý zákal (katarakta) z dôvodu starnutia alebo poranenia tkaniva, z ktorého sa skladá očná šošovka, no príčinou môžu byť aj genetické poruchy spôsobujúce ďalšie zdravotné problémy, cukrovka alebo dlhodobé užívanie steroidných liekov.

Starnutím šošovky hrubnú, strácajú pružnosť a priehľadnosť. Vek a zdravotné ťažkosti spôsobujú rozpad tkaniva v šošovke a zhlukovanie rozpadnutých čiastočiek zakrýva čoraz väčšiu plochu, čím sa svetlo v oku blokuje a rozptyľuje. Výsledkom je rozmazané videnie. Sivý zákal sa vyvíja v oboch očiach, ale nie rovnomerne, čo spôsobuje rozdiel vo videní jedného a druhého oka.

Typy katarakty sú viaceré:

  •         jadrová - postihuje stred šošovky, vedie k problémom s rozlíšením farebných odtieňov  
  •         kortikálna  - ovplyvňuje okraje šošovky a narúša svetlo prechádzajúce stredom šošovky
  •         zadná subkapsulárna – zhoršuje čítanie, videnie v jasnom svetle a v noci
  •         vrodená – genetická alebo získaná v detstve infekciou alebo traumou

Riziko katarakty zvyšujú:

  •         vysoký vek
  •         cukrovka
  •         vysoký krvný tlak
  •         obezita
  •         fajčenie a nadmerné pitie alkoholu
  •         predchádzajúce operácie, poranenia alebo zápaly oka
  •         dlhodobé užívanie liekov s kortikosteroidmi
  •         nadmerné vystavenie slnečnému žiareniu

Žiadne štúdie nepreukázali, ako sa dá zabrániť sivému zákalu alebo spomaliť jeho priebeh, no pomáhavyhnúť sa uvedeným rizikovým faktorom (fajčenie, alkohol, lieky, obezita), zdravo sa stravovať (veľa ovocia a zeleniny), nosenie slnečných okuliarov.

 

Ak sa chcete dozvedieť viac o sivom zákale, môžete si prečítať náš článok - Sivý zákal – katarakta (lat. Cataracta): čo to je a aké má prejavy?

 

2. Aké sú možnosti liečby sivého zákalu ?

Na základe odborného vyšetrenia očí lekár vyhodnotí ich stav a zistí, či pacient trpí sivým zákalom.  V prípade, že dioptrické okuliare nedokážu vyčistiť videnie, jedinou účinnou liečbou katarakty je chirurgický zákrok. Jeho vhodnosť nastáva v čase, kedy sivý zákal začína ovplyvňovať kvalitu života alebo narúša schopnosť vykonávať bežné denné činnosti (čítanie, jazda v noci). Vhodnosť času operácie určuje pacient po porade s lekárom, ktorý mu vysvetlí jej výhody a riziká.

Operácia katarakty spočíva v odstránení zakalenej šošovky a jej nahradení čírou umelou šošovkou. Umelá šošovka, ktorá sa nazýva vnútroočná šošovka, je umiestnená na rovnakom mieste ako prirodzená šošovka a zostáva trvalou súčasťou operovaného oka. Vo všeobecnosti je to bezpečná operácia, riziko prestavujú len možné infekcie a krvácania a zvýšené je aj riziko odlúčenia sietnice. K uzdraveniu zvyčajne dochádza do ôsmich týždňov.

V prípade potreby operácie sivého zákalu na oboch očiach lekár plánuje operáciu druhého oka až po uzdravení prvého.

 

Ak Vás zaujala téma sivého zákalu oka a chceli by ste sa o ňom dozvedieť ešte viac, odporúčame Vám preštudovať si nasledujúci článokštúdiu zamerané na všeobecné informácie a na možné komplikácie spojené s operáciou sivého zákalu.

 

Ak máte ťažkosti, ktoré sa prejavujú rozmazaným a zakaleným videním spôsobených sivým zákalom oka, zhoršeným zrakom v noci, potrebujete čoraz silnejšie svetlo na čítanie, často meníte okuliare, zaznamenali ste dvojité videnie jedným okom a vyskytli sa aj ďalšie problémy vášho zraku, mali by ste vyhľadať lekára špecialistu – očného lekára (oftalmológa), ktorý vás oboznámi s možnosťami liečby uvedených komplikácií vášho zraku operačným zákrokom a vysvetlí vám ho. Ak chcete termín čo najskôr, môžete využiť TopDoktor.

MUDr. Henrieta Marková

Očný lekár – oftalmológia

https://www.prooculi.sk/