TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Sivý zákal – katarakta (lat. Cataracta): čo to je a aké má prejavy?

1. Čo je sivý zákal?

Sivý zákal (katarakta) je zakalenie zvyčajne čírej šošovky oka a spôsobuje zhoršené videnie, ktoré možno prirovnať k pohľadu cez zamrznuté alebo zarosené okno. Jeho následkom je najprv sťažené čítanie, šoférovanie (najmä v noci) a pozorovanie výrazov v tvárach ľudí.

Vo väčšine prípadov sa vyvíja pomaly, zhoršuje sa časom. Zo začiatku pomáha silnejšie osvetlenie a dioptrické okuliare, no ak narušené videnie komplikuje bežné činnosti, je operácia katarakty potrebná. Našťastie je to všeobecne bezpečný a efektívny zákrok.

 

Ak sa chcete dozvedieť viac o sivom zákale, môžete si prečítať náš článok - Sivý zákal – katarakta (lat. Cataracta): vznik a liečba.

 

2. Prejavy sivého zákalu

Zákal oka spôsobený kataraktou môže spočiatku postihnúť len malú časť očnej šošovky bez zásadného zhoršenia videnia, no jeho zväčšovaním dochádza k príznakom, ktoré je potrebné riešiť s lekárom.

Medzi prejavy a príznaky sivého zákalu patria:

  • zakalené rozmazané alebo tlmené videnie
  • zvyšujúce sa ťažkosti so zrakom v noci
  • citlivosť na svetlo a oslnenie
  • silnejšie svetlo na čítanie a iné aktivity
  • časté zmeny okuliarov alebo kontaktných šošoviek
  • blednutie alebo žltnutie farieb
  • dvojité videnie jedným okom

 

Ak Vás zaujala téma sivého zákalu oka a chceli by ste sa o ňom dozvedieť ešte viac, odporúčame Vám preštudovať si nasledujúci článokštúdiu zamerané na všeobecné informácie a na možné komplikácie spojené s operáciou sivého zákalu.

 

Ak sa u vás vyskytli ťažkosti s ostrým a jasným videním, ktoré sú spôsobené sivým zákalom oka prejavujúcim sa zakaleným a rozmazaným vizuálnym vnímaním, zvyšujúcimi sa ťažkosťami so zrakom v noci, potrebou čoraz silnejšieho svetla na čítanie, častými zmenami okuliarov, dvojitým videním jedného oka a ďalšími problémami vášho zraku, mali by ste vyhľadať lekára špecialistu – očného lekára (oftalmológa), ktorý zváži potrebu operačného zákroku na odstránenie uvedených komplikácií. Ak chcete termín čo najskôr, môžete využiť TopDoktor.

MUDr. Henrieta Marková

Očný lekár – oftalmológia

https://www.prooculi.sk/