TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Hemoroidy: vznik a liečba

1. Čo spôsobuje vznik hemoroidov?

Presná príčina vzniku hemoroidov nie je objasnená, no sú známe viaceré dôvody a okolnosti, ktoré môžu prispieť k ich tvorbe. Vo všeobecnosti sa usudzuje, že k základným príčinám patria faktory zvyšujúce vnútrobrušný tlak – žily okolo konečníka majú tendenciu sa pod tlakom naťahovať a môžu sa vyduť alebo nafúknuť.

Dôvody zvýšeného tlaku v dolnej časti konečníka, ktoré môžu spôsobiť vyvinutie hemoroidov:

- námaha počas pohybu čriev

- dlhé sedenie na toalete, sedavé zamestnanie, nedostatok pohybu, dlhé státie

- chronická hnačka alebo zápcha, nadmerné užívanie preháňadiel

- rôzne choroby, napr.: brušná vodnatieľka, vnútrobrušný nádor, poruchy panvového dna, rakovina hrubého čreva, zápalové ochorenie čriev, ochorenia pečene, chronický kašeľ, poranenie miechy

- nadváha, obezita, alkoholizmus, fajčenie

- tehotenstvo (hormonálne zmeny a zvýšený tlak v panve a brušnej dutine), pôrod

- análny sexuálny styk alebo iné mechanické dráždenie konečníka

- nesprávna výživa (konzumácia stravy s nízkym obsahom vlákniny), malý príjem tekutín, korenené jedlá, zlá kvalita stravy, podvýživa

- námaha spojená s pravidelným zdvíhaním ťažkých bremien (napr.: zamestnanie, vzpieranie)

- stres a psychické faktory

- genetická predispozícia (vrodená nedostatočnosť žilovej steny)

- vyšší vek, hlavne nad 50 rokov (vekom sa oslabujú tkanivá, ktoré podporujú cievy v konečníku a tie sa môžu natiahnuť)

 

Ak sa chcete dozvedieť viac o hemoroidoch, môžete si prečítať náš článok – Hemoroidy: čo sú a aké majú prejavy?

 

2. Aké sú možnosti liečby hemoroidov?

Liečba hemoroidov je takmer vždy úspešná, no len malé množstvo postihnutých osôb vyhľadá zdravotnícku pomoc v počiatočnom štádiu ochorenia. Väčšina ľudí sa s hemoroidmi vyrovnáva sama a využíva na to voľnopredajné prípravky a domáce postupy, preto je hemoroidálne ochorenie považované za utajené ochorenie. Odhaduje sa, že len 3% dospelých sa s týmto problémom obráti na lekára – a to obyčajne až po zhoršení stavu, keď choroba postúpi do vyššieho štádia.

Vyhľadať pomoc lekára je potrebné pri chronických zápchach a hnačkách, pri horúčke, pri svrbení a bolesti konečníka alebo pri zistení krvácania z konečníka v súvislosti s vyprázdňovaním.

Hemoroidy sú zvyčajne diagnostikované na základe anamnézy (popis problémov) a fyzikálneho vyšetrenia konečníka a análneho otvoru – pohľadom a pohmatom (prstom cez konečník), laboratórne sa vyšetruje krv a stolica, alebo aj odobraté vzorky (histológia). V prípade potreby sa pri získavaní informácií o ochorení používajú aj špeciálne prístroje a postupy – anoskopia, rektoskopia až sigmoideoskopia, kolonoskopia, stavy pacienta sa môžu vyšetrovať aj pomocou RTG, CT, MRI a sonografie.

Liečba hemoroidov môže využívať:

- medikamenty - krémy, gély, čapíky: úľava pri bolestiach, zmiernenie nepríjemných príznakov (najmä zápaly a svrbenie) a tabletky: zlepšovanie stavu ciev, zmiernenie opuchov a zápalov

- bylinky – najmä dubová kôra, rumanček (odvary vo forme sedacích kúpeľov): protizápalový a sťahujúci účinok (proti opuchom), ale aj aloe vera, nechtík lekársky, tymian, repík

- studené alebo ľadové obklady 

- ambulantné zákroky – latexová ligácia, skleroterapia, kryoterapia (terapia chladom), laserová fotokoagulácia, bipolárna koagulácia a infračervená fotokoagulácia (terapia teplom)

- chirurgická liečba – najčastejšie je to odstránenie jednotlivých hemoroidov (hemoroidektómia)

Prognóza výsledkov liečby je dobrá, aj keď v niektorých prípadoch dochádza k návratu epizód. Potreba chirurgických postupov nie je častá. Vznik komplikácií po terapii je zriedkavý.

Účinnosti liečby napomáha zmena alebo úprava životného štýlu: úprava jedálnička (strava bohatá na vlákninu, obmedzenie dráždivých a pikantných jedál), dostatočný príjem tekutín, vyhýbanie sa alkoholu a cigaretám, dostatok pohybu a športu (posilňovanie panvového dna), nedvíhať ťažké predmety, správne a pravidelné vyprázdňovanie, dodržiavanie dobrej análnej hygieny (nepoužívať parfémovaný a bielený toaletný papier, umytie konečníka po vyprázdnení), nevysedávať dlho na toalete (čítanie na toalete), vyhýbať sa sedeniu na chladnom a tvrdom.

Najlepší spôsob na zabránenie vzniku hemoroidov je udržiavanie mäkkej stolice (zabránenie nadmerným tlakom pri vyprázdňovaní).

 

Ak Vás zaujala téma hemoroidov a chceli by ste sa o nej dozvedieť ešte viac, odporúčame Vám preštudovať si nasledujúci článok a štúdiu zamerané na všeobecné informácie a na liečbu hemoroidov.

 

Ak sa u vás vyskytlo svrbenie, pálenie alebo podráždenie v análnej oblasti, bolesť alebo nepohodlie okolo konečníka najmä pri sedení, opuch, zápal, začervenaná koža, pocit napätia alebo tupého tlaku pri konečníku, tvrdá hrčka v blízkosti konečníka, hlienovitý sekrét, bolesť pri stolici prípadne aj zápcha, malátnosť, únava a mdloby, mali by ste navštíviť odborného lekára – gastroenterológa, ktorý diagnostikuje váš problém a určí spôsob liečby. Ak chcete termín čo najskôr, môžete využiť TopDoktor.


MUDr. Jaroslav Ulický

Gastroenterológ