TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Žlčové kamene: vznik a liečba

1. Čo spôsobuje vznik žlčových kameňov?

Nie je jednoznačne objasnené, čo spôsobuje vznik žlčových kameňov – je to proces, ktorý je ovplyvňovaný rizikovými faktormi, pričom niektoré súvisia so stravou a životným štýlom, ale niektoré nie je možné ovplyvniť (genetické, zdravotné). Základom tvorby konkrementov je vysoký obsah cholesterolu v žlči a jeho metabolizmus alebo príliš veľa bilirubínu v žlči, dôležitým faktorom je aj schopnosť žlčníka sa vyprázdňovať. Ak časť vytvorenej žlče zostáva v žlčníku, dochádza ku koncentrácii jej látok (cholesterol, bilirubín, soli vápnika), ktoré postupne kryštalizujú a tvoria sa žlčníkové kamene.

Rizikové faktory životného štýlu:

- strava: vysoký obsah tukov alebo cholesterolu, nízky obsah vlákniny, prejedanie sa

- nadváha, obezita, málo pohybu

- prudké chudnutie a rôzne diéty

Genetické rizikové faktory:

- ženské pohlavie (estrogén zvyšuje cholesterol, progesterón spomaľuje kontrakcie žlčníka)

- vek nad 60 rokov

- rodinná predispozícia (výskyt žlčových kameňov u priamych príbuzných)

Zdravotné rizikové faktory:

tehotenstvo

- leukémia, cirhóza pečene, kosáčikovitá anémia, cukrovka

- užívanie niektorých liekov s vysokým obsahom estrogénu, lieky na hormonálnu terapiu alebo na zníženie cholesterolu

 

Ak sa chcete dozvedieť viac o žlčových kameňoch, môžete si prečítať náš článok – Žlčové kamene: čo sú a aké majú prejavy?

 

2. Aké sú možnosti liečby žlčových kameňov?

Pokiaľ nedochádza k žiadnym prejavom žlčníkových kameňov, liečba obvykle nie je potrebná. Problémy so žlčovými kameňmi väčšinou nastávajú, keď sa pohnú a spôsobujú čiastočné zablokovanie (príležitostné epizódy biliárnej koliky) alebo sa zaseknú v žlčových cestách, čo býva spojené s ostrými bolesťami. Bolesť rastie s rozsahom blokády. Okamžitá lekárska pomoc je potrebná, ak je bolesť intenzívna, trvá viac ako 6 hodín, spája sa s horúčkou, triaškou, zožltnutím pokožky a bielka očí.

Diagnostika cholecystolitiázy sa skladá z týchto krokov a vyšetrení: anamnéza (zisťovanie: kedy sa bolesti začali a aká je ich intenzita, životný štýl a stravovacie návyky, iné ochorenia, užívané lieky, rodinná predispozícia), klinické vyšetrenie (prehmatanie a poklop brucha), testy (laboratórne vyšetrenie krvi – odhaľovanie infekcie, žltačky, pankreatitídy a iných komplikácií spôsobených žlčovými kameňmi), zobrazovacie vyšetrenie (zdroj zablokovania) - napr. ultrasonografické vyšetrenie žlčníka - USG (zisťovanie žlčových kameňov), endoskopický ultrazvuk (identifikácia menších kameňov) alebo iné zobrazovacie metódy (napr. – cholescintigrafia - HIDA skenovanie, CT, MRI, orálna cholecystografia a iné). Následnú liečbu ovplyvňujú klinické príznaky a priebeh choroby, zloženie žlčového kameňa nie je veľmi dôležité. Ak konkrementy spôsobujú závažné zdravotné problémy, zvyčajne sa odporúča odstránenie kameňov s celým žlčníkom (tráviaci systém funguje aj bez žlčníka).

Liečba žlčových kameňov môže byť:

konzervatívna – pri asymptomatickej forme: pravidelné USG vyšetrenie 1x ročne, kolikovitá forma: pokojový režim, hladovka, diéta, lieky na uvoľňovanie kŕčov

endoskopické odstránenie kameňov – trubicou vedenou cez hrdlo

chirurgická – operácia sa odporúča pri kolikovitej forme, ale aj pri asymptomatickej forme, ak kameň rastie, je väčší ako 2 cm – pri oboch formách väčšinou miniinvazívnym laparoskopickým postupom, ak to nie je možné, uplatňuje sa cholecystektómia otvorenou cestou (otvorenie brušnej dutiny). Obidva typy operácií sa vykonávajú v celkovej anestézii a konkrementy sa odstraňujú aj so žlčníkom. Efektivita zákroku je vysoká. Ťažké komplikácie alebo úmrtia sú zriedkavé.

Prevencia vzniku žlčových kameňov: dodržiavať zdravý životný štýl (vyvážená strava – obmedziť potraviny s vysokým podielom tukov, konzumovať dostatok zeleniny a ovocia, ako aj jedlá s vlákninou, dostatok pohybu), nevynechávať jedlá počas dňa, vyššiu hmotnosť znižovať postupne.

 

Ak Vás zaujala téma žlčových kameňov a chceli by ste sa o nich dozvedieť ešte viac, odporúčame Vám preštudovať si nasledujúci článok a štúdiu zamerané na všeobecné informácie a na problematiku liečby žlčových kameňov.

 

Ak sa u vás vyskytli príznaky ako je náhla, zosilňujúca sa krátka alebo aj dlhodobá bolesť v pravej hornej časti brucha pod rebrovým oblúkom alebo v strede brucha, ktorá vystreľuje medzi lopatky alebo do pravého ramena a návrat bolestí je v rôzne dlhých časových intervaloch, hnačka, zápcha, nafukovanie, zastavenie odchodu plynov, nevoľnosť alebo vracanie, nechutenstvo, pálenie záhy, zápach z úst, grganie, potenie, horúčka, zimnica, nepokoj, triaška, rýchly tlkot srdca, nízky krvný tlak, šedá stolica, moč farby čaju, zožltnutie kože okolo očí a bielok očí, svrbenie kože, bledosť, mali by ste navštíviť odborného lekára – gastroenterológa, ktorý diagnostikuje vaše ochorenie a určí spôsob liečby. Ak chcete termín čo najskôr, môžete využiť TopDoktor.


MUDr. Jaroslav Ulický

Gastroenterológ