TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Potravinová alergia: vznik a liečba

1. Čo spôsobuje alergickú reakciu?

Ak trpíte potravinovou alergiou, váš imunitný systém identifikuje niektoré potraviny alebo látky v týchto potravinách ako niečo škodlivé. Následne imunitný systém spustí imunitnú reakciu aby sa uvoľnila protilátka, ktorá neutralizuje potraviny alebo potravinové látky, ktoré spôsobujú alergiu. Keď nabudúce zjete čo i len najmenšie množstvo takejto potraviny, telo to vycíti a signalizuje imunitnému systému, aby uvoľnil do krvi látku zvanú histamín a iné (práve tieto látky spôsobujú príznaky alergie).

Chcete sa dozvedieť viac o histamíne a histamínovej intolerancii? Prečítajte si náš článok o Histamínovej intolerancii a o Potravinách, ktoré sú bojovníkmi s histamínovou intoleranciou.

 

U dospelých väčšinu potravinových alergií vyvolávajú niektoré bielkoviny v potravinách ako:

  •    mäkkýše (krevety, morské raky a kraby)
  •    arašidy
  •    orechy (najčastejšie vlašské a pekanové)
  •    ryby

 

U detí sú potravinové alergie bežne vyvolané bielkovinami v potravinách ako:

  •    arašidy
  •    orechy
  •    vajcia
  •    mlieko
  •    pšenica
  •    sója

 

Ak sa chcete dozvedieť viac o alergických reakciách môžete si prečítať náš článok o Alergických reakciách u detí, ich príznakoch a liečbe.

 

2. Aké sú možnosti liečby potravinovej alergie?

Jediným spôsobom, ako sa vyhnúť alergickej reakcii, je vyhnúť sa potravinám, ktoré spôsobujú jej prejavy. Napriek svojmu maximálnemu úsiliu sa však môžete dostať do styku s potravinami, ktoré spôsobujú takúto reakciu.

 

Pri miernej alergickej reakcii môžu pomôcť zmierniť príznaky voľnopredajné alebo predpísané antihistaminiká – môžu sa užiť po kontakte s alergénom (pomáhajú zmierniť prejavy alergie na potraviny). Antihistaminiká však nedokážu liečiť závažnú alergickú reakciu.

Pri závažnej alergickej reakcii je často potrebná injekcia adrenalínu a teda aj cesta na pohotovosť.

 

Ak Vás téma alergií zaujala a chceli by ste sa o nej dozvedieť ešte viac, odporúčame si preštudovať nasledujúcu štúdiu zameranú na potraviny, ktoré najčastejšie spôsobujú potravinovú alergiu a článok o zvládaní života s potravinovou alergiou.

 

Ak sa u vás vyskytnú akékoľvek príznaky ako je zúženie dýchacích ciest (máte sťažené dýchanie), rýchly pulz, závraty, točenie hlavy, nevoľnosť, opuch a iné, mali by ste okamžite navštíviť pohotovosť. Ak sa u vás prejavia akékoľvek príznaky potravinovej alergie krátko po zjedení jedla, mali by ste vyhľadať lekára špecialistu – alergológa. Ak chcete termín čo najskôr, môžete využiť TopDoktor.

 

MUDr. Eva Dzurillová

Alergológ - imunológ, Medicentrum Dzurilla

www.dzurilla.com