TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Apendicitída: čo to je a aké má prejavy?

 

 1. Apendicitída: čo to je a aké má prejavy?

Apendicitída (hovorové pomenovanie: zápal slepého čreva) je zápal červovitého prívesku (apendixu), malého orgánu pripojeného k začiatočnej časti hrubého čreva (tzv. slepé črevo - caeka), do ktorého ústi kruhovitým otvorom. Apendix má tvar uzatvorenej trubice vo veľkosti prsta (zvyčajné rozmery: dĺžka 5-10 cm, šírka 7 mm) a nachádza sa na mieste, kde slepé črevo spája hrubé a tenké črevo (pravá dolná časť brucha).

Apendix nemá z hľadiska trávenia takmer žiaden význam a dlho jeho funkcia nebola známa. Podľa posledných výskumov obsahuje lymfatické tkanivo a nachádza sa v ňom zásobník prirodzenej črevnej mikroflóry. Lymfatické tkanivo apendixu tvorí (podobne ako krčné mandle) filtre pre cudzorodé patogény, preto sa podieľa na obranyschopnosti organizmu a je dôležité pre ľudskú imunitu.

Lymfatické tkanivo apendixu môže pri zápalových črevných ochoreniach opuchnúť podobne ako opúcha lymfatické tkanivo hltanovej mandle pri ochoreniach z prechladnutia.

„Zapálené slepé črevo“ môže spôsobiť závažné bolesti, ktoré sa objavujú náhle a ďalej sa stupňujú. Ochorenie môže prebiehať v niekoľkých, po sebe nasledujúcich štádiách a vyššie štádium vždy znamená narastanie závažnosti ochorenia. Pri apendicitíde sa rozoznáva:

- apendicitída simplex (jednoduchá) – tkanivo nie je poškodené, operácia nie je vždy potrebná

- apendicitída destruktiva (deštrukčná) – tkanivo je poškodené, vyžaduje sa vždy operácia, inak sa vyskytujú závažné komplikácie

 Komplikáciami sú následky zápalu alebo opuchu, ktoré vedú k poškodeniu čreva – perforácii črevnej steny, roztrhnutie znamená náhlu silnú bolesť. Prasknutý apendix môže šíriť baktérie do brušnej dutiny, čo môže spustiť závažnú infekciu nazývanú peritonitída, ktorá ohrozuje nielen zdravie, ale aj život človeka. Pri zapálenom alebo infikovanom apendixe je preto potrebná okamžitá liečba, ktorá zvyčajne znamená chirurgické odstránenie zlyhávajúceho apendixu (apendektómia). Oneskorená alebo zanedbaná lekárska starostlivosť sú pri tomto ochorení veľkým rizikom. U dievčat a mladých žien môže oneskorená liečba viesť k zrastom a stať sa (ako komplikácia apendicitídy) dôvodom neplodnosti. 

Apendicitída sa môže vyskytnúť v každom životnom období, najčastejšie je to v detstve a v mladšom dospelom veku (10-30 rokov), ochorením bývajú pomerne často postihnuté aj tehotné ženy. Priemerný vek pacientov, ktorí podstúpili apendektómiu, je 22 rokov.                     

Ak sa chcete dozvedieť viac o apendicitíde, môžete si prečítať náš článok – Apendicitída: vznik a liečba.

 

2. Prejavy apendicitídy

Apendicitída patrí k náhlym príhodám brušným, ktoré sa prejavujú rýchlo vzniknutou bolesťou brucha. Pri tomto ochorení je kľúčovým znakom bolesť, ktorá sa u väčšiny ľudí objavuje okolo pupka, neskôr klesá do pravého podbruška, postupne sa stupňuje a nakoniec sa stáva závažnou.

Príznaky apendicitídy:

- bolesť alebo citlivosť brucha, ktorá sa horší pri kašli, kýchaní, nadýchnutí a prudkých pohyboch

- zápcha, hnačka, nafúknuté brucho, nadúvanie, plynatosť

- nechutenstvo, nevoľnosť, zvracanie

- zvýšená teplota (nie vysoké horúčky), ktorá sa môže zhoršiť s progresiou ochorenia (až nad 39˚C)

- zrýchlený pulz, zrýchlené dýchanie

- únava, malátnosť, bledosť, potenie, zimnica

 

Ak Vás zaujala téma apendicitídy a chceli by ste sa o nej dozvedieť ešte viac, odporúčame Vám preštudovať si nasledujúci článok a štúdiu zamerané na všeobecné informácie a na liečbu apendicitídy.

 

Ak sa u vás alebo u vašich detí vyskytli príznaky ako je citlivosť alebo stupňujúca sa bolesť brucha v pravom podrušku, ktorá sa horší pri kašli, kýchaní, nadýchnutí a prudkých pohyboch, čo môže sprevádzať zápcha, hnačka, nafúknuté brucho, nadúvanie, plynatosť, nechutenstvo, nevoľnosť, zvracanie, zvýšená teplota až horúčka nad 39˚C, zrýchlený pulz, zrýchlené dýchanie, únava, malátnosť, bledosť, potenie, zimnica mali by ste navštíviť odborného lekára – gastroenterológa, ktorý diagnostikuje ochorenie a určí spôsob liečby. Ak chcete termín čo najskôr, môžete využiť TopDoktor.

 

MUDr. Viktor Sidorják

Gastroenterológ, Poliklinika Mlynská dolina