TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Osteoporóza: čo to je a aké má prejavy

1. Čo je osteoporóza?

Osteoporóza (ľudovo: riedke kosti, tichý zlodej kostí) je ochorením látkovej výmeny kostného tkaniva, ktoré spôsobuje, že kosti sú slabé a krehké.

Kosť je živé tkanivo, ktoré sa neustále rozkladá a nahrádza. Keď je tvorba novej kostnej hmoty pomalšia ako strata starej, tak sa jej množstvo postupne znižuje, narúša sa stavba kostí a v kostiach sa začínajú vytvárať póry, pričom dochádza k strate vápnika a iných minerálov. Malé medzierky, ktoré sú prirodzené vnútri zdravých kostí, sa pri osteoporóze postupne zväčšujú. Najčastejšie sú postihnuté rebrá, boky, chrbtica a zápästia. Stratou pevnosti a hustoty sa kostí stávajú slabšími, čo negatívne ovplyvňuje ich stabilitu a funkčnosť. Odbúravanie kostného tkaniva nemá vo svojich začiatkoch žiadne vonkajšie prejavy a ani nebolí.

Osteoporóza postihuje ženy a mužov všetkých rás. Najvyššiemu riziku sú vystavené biele a ázijské ženy, najmä v staršom veku po menopauze, no ochorenie sa môže vyskytnúť u človeka v každom veku. Závažnou komplikáciou osteoporózy sú zlomeniny. Osobám s osteoporózou hrozí vysoké riziko zlomenín aj pri bežných činnostiach, malej záťaži či tlaku ako sú chôdza, zakašľanie, objatie, dvíhanie predmetu. Podľa súčasných odhadov riziko osteoporotickej zlomeniny ohrozuje 6-8 %  populácie - každú tretiu ženu a každého šiesteho muža vo veku nad 50 rokov, preto je označovaná za epidémiu tretieho tisícročia.

Osteoporóza je značne rozšírené ochorenie, na Slovensku postihuje okolo 400 000 osôb, z toho približne 85% tvoria ženy. V dôsledku osteoporózy utrpí zlomeninu viac ako polovica žien vo veku nad 50 rokov a tieto komplikácie spôsobujú závažnosť choroby. Najobávanejšou je zlomenina krčka stehennej kosti. Častým zlomeninám podliehajú aj kosti v okolí bedier, na predlaktí, horný koniec ramennej kosti a stavce. 

Dôsledky zlomenín zhoršujú kvalitu života, môžu spôsobiť vážne komplikácie (napr. zlomeniny stavcov sú mimoriadne bolestivé a môžu mať trvalé nepríjemné následky ako sú deformity, znížená pohyblivosť, útlak vnútorných orgánov, intenzívne bolesti chrbtice) a v mnohých prípadoch, najmä pri nedostatočnej liečbe, je ich následkom smrť – napr. po zlomenine krčka stehennej kosti do roka zomiera až tretina osôb, tretina je odkázaná na opateru svojho okolia a len zvyšok sa úplne uzdraví.  

 

Ak sa chcete dozvedieť viac o osteoporóze, môžete si prečítať náš článok - Osteoporóza: vznik a liečba.

 

2. Prejavy osteoporózy

Pre osteoporózu - ako metabolickú chorobu kostí - je charakteristickým znakom znížená pevnosť kostí, čo zvyšuje riziko ich zlomenín. Ochorenie sa vyvíja dlhodobo. V počiatočných štádiách straty kostnej hmoty (osteopénia) nemá pacient žiadne ťažkosti, nič ho nebolí, o chorobe nevie a zvyčajne sa ani nevyskytujú žiadne príznaky – tie sa dostavia až po výraznejšom oslabení kostí osteoporózou a väčšinou je prvým prejavom ochorenia nečakaná zlomenina (t. j. zlomenina bez vážneho úrazu).

Nástup osteoporózy môžu naznačiť aj ustupujúce ďasná, slabé a lámavé nechty, oslabená sila úchopu.

Príznaky a prejavy kostí oslabených osteoporózou:

  • zvýšená lámavosť kostí
  • bolesti chrbta spôsobené zlomeninou alebo kolapsom stavca
  • pocit bolesti kostí pri bežných činnostiach (sedenie, státie)
  • zhrbený postoj až vytvorenie hrbu (kyfóza)
  • postupom času znižovanie telesnej výšky (až o 20 cm)
  • zmenšená pohyblivosť
  • únava, slabosť, malátnosť

 

Ak Vás zaujala téma osteoporózy a chceli by ste sa o nej dozvedieť ešte viac, odporúčame vám preštudovať si nasledujúci článok a štúdiu zamerané na všeobecné informácie, ale aj na možnosti liečby osteoporózy.

 

Ak vás alebo vaše deti postihla nečakaná zlomenina kosti (t. j. bez vážneho úrazu), vyskytli sa bolesti kostí pri bežných nenamáhavých činnostiach ako je sedenie a státie, zaznamenali ste zmenšenú pohyblivosť, únavu, slabosť, malátnosť, zhrbený postoj až vytvorenie hrbu a postupom času dochádza k znižovaniu výšky, mali by ste vyhľadať lekára špecialistu – reumatológa, ktorý na základe dôsledného vyšetrenia určí možnosť ochorenia osteoporózou a v nadväznosti na to aj spôsob liečby. Ak chcete termín čo najskôr, môžete využiť TopDoktor.

 

MUDr. Andrea Tomašovicová

Reumatológ