TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Uzly na štítnej žľaze a ich liečba

1. Popis choroby

Uzly na štítnej žľaze je nezvyčajný zhluk (rast) buniek vo forme hrudiek, ktoré sa tvoria na povrchu štítnej žľazy a môžu byť klasifikované ako osamelé (jediný uzlík), viacnásobné (viac ako jeden uzlík), cystické (naplnené tekutinou) alebo pevné. Niektoré uzliny štítnej žľazy sa môžu stať dostatočne veľké na to, aby boli viditeľné.

Uzly na štítnej žľaze sú bežné, môže ich mať ktokoľvek, vrátane detí (menej častý výskyt), u žien je ochorenie až 4-krát častejšie ako u mužov. Príznaky, diagnostika a liečba sú u detí a dospelých rovnaké. Väčšina uzlín štítnej žľazy nie je problematická a nespôsobuje rakovinu (viac ako 90% uzlín je benígnych) a tak iba malé percento z nich je rakovinových. Výskyt ochorenia je najmä v krajinách, v ktorých nie sú potraviny obohatené jódom (jód je potrebný pre štítnu žľazu na tvorbu hormónov).

Prevládajú uzliny štítnej žľazy, ktoré nespôsobujú žiadne príznaky, no výnimočne môžu byť také veľké, že ich možno nahmatať, môžu tlačiť na priedušnicu a pažerák, v niektorých prípadoch spôsobujú nadmernú alebo zníženú produkciu hormónov štítnej žľazy a ich prejavom môžu byť viaceré nepríjemné problémy.

Symptómy veľkých uzlín štítnej žľazy:

- problémy s prehĺtaním alebo dýchaním

- chrapot alebo zmeny hlasu

- bolesť v prednej časti krku

- zväčšenie štítnej žľazy (struma)

Symptómy hyperfunkčných uzlín štítnej žľazy (hypertyreóza)

nevysvetliteľné chudnutie

- zvýšená chuť do jedla

- hnačka a častejšie vyprázdňovanie

nadmerné potenie, svalová slabosť

- pocit chvenia alebo nervozity, podráždenosť, tréma, ťažkosti so spánkom

- rýchly alebo nepravidelný tlkot srdca (palpitácie)

zväčšená štítna žľaza (struma)

- ľahká alebo vynechaná menštruácia

Symptómy nízkych hladín hormónov štítnej žľazy (hypotyreóza), ktoré môžu byť spojené s jej uzlami:

- únava, depresia, problémy s pamäťou

- necitlivosť a mravenčenie v rukách, pocit chladu, pomalý tlkot srdca

- priberanie na váhe

- suchá, zhrubnutá pokožka a vlasy, opuch tváre

zápcha

časté, silné menštruačné obdobia

Určiť, ktoré uzliny sú rakovinové, sa nedá len vyhodnotením symptómov, je potrebné odborné vyšetrenie spojené s testami štítnej žľazy (napr. funkčný krvný test, ultrazvuk, biopsia tenkou ihlou, skenovanie).

Agresívna rakovina štítnej žľazy s povrchovými uzlinami, ktoré môžu byť veľké, pevné a rýchlo rastúce, je veľmi zriedkavá.

 

2. Kedy vznikajú uzliny na štítnej žľaze?

Príčina tvorby väčšiny uzlín štítnej žľazy nie je známa.

Nedostatok jódu v strave môže niekedy spôsobiť, že sa v štítnej žľaze vyvinú uzliny. Nedostatok jódu je však zriedkavý, pretože jód sa bežne pridáva do soli a iných potravín.

Uzly sa môžu vytvárať z rôznych dôvodov a existujú rôzne typy, napr.:

Koloidné uzliny: je to premnoženie normálneho tkaniva štítnej žľazy (jeden alebo viacero rastov), výrastky sú benígne, t. j. nejedná sa o rakovinové ochorenie. Adenóm štítnej žľazy je najbežnejší typ uzlín štítnej žľazy, nepovažuje sa za vážny stav, no niektoré adenómy vedú k hypertyreóze (t. j. k zvýšenej činnosti štítnej žľazy).

Cysty naplnené tekutinou v štítnej žľaze sú najčastejšie výsledkom degenerujúcich adenómov štítnej žľazy. Tuhé zložky sa často zmiešajú s tekutinou v cystách štítnej žľazy. Cysty sú zvyčajne nerakovinové, ale občas obsahujú rakovinové pevné zložky. Cystické uzliny predstavujú nízke riziko rakoviny.

Chronický zápal štítnej žľazy (Hashimotova choroba) je porucha štítnej žľazy, ktorá môže spôsobiť zápal štítnej žľazy a zväčšenie uzlín. Tieto výrastky môžu, ale nemusia spôsobovať bolesť.

Multinodulárna struma – zväčšená štítna žľaza obsahuje viacero odlišných uzlín v rámci strumy.

Šanca vzniku rakoviny štítnej žľazy je malá, no niektoré faktory zvyšujú riziko rakoviny, napríklad rodinná anamnéza rakoviny štítnej žľazy alebo iných endokrinných rakovín a výskyt ožarovania v anamnéze v dôsledku lekárskej liečby.

 

3. Liečba 

Liečba uzlov na štítnej žľaze závisí od ich typu:

liečba benígnych uzlov, t. j. uzlov na štítnej žľaze, ktoré nie sú rakovinové

- Zvyčajne to znamená pravidelné fyzické prehliadky a testy funkcie štítnej žľazy, čo môže zahŕňať aj ultrazvuk. Liečba zahŕňa aj odber tkaniva (biopsiu) a ak sa uzlina zväčšuje, biopsia sa bude opakovať. Ak benígny uzol zostave nezmenený, možno nikdy nebude potrebné začať s liečbou.

- Ak testy funkcie štítnej žľazy zistia, že štítna žľaza neprodukuje dostatok hormónov, lekár môže nasadiť hormonálnu liečbu.

Niekedy môže uzlina vyžadovať operáciu, ak je taká veľká, že sťažuje dýchanie alebo prehĺtanie. Uzly diagnostikované ako neurčité alebo podozrivé biopsiou tiež potrebujú chirurgické odstránenie, aby sa dali vyšetriť na príznaky rakoviny.

liečba uzlov, ktoré spôsobujú hypertyreózu, t. j. zvýšenú produkciu hormónov štítnej žľazy

Rádioaktívny jód (rádiojód) lekári používajú na liečbu hypertyreózy. Prijatý ako kapsula alebo v tekutej forme je absorbovaný štítnou žľazou. To spôsobuje, že sa uzly zmenšujú a príznaky ochorenia ustupujú, a to zvyčajne do dvoch až troch mesiacov.

V niektorých prípadoch sa odporúčajú lieky, ako je napríklad metimazol, aby sa znížili príznaky hypertyreózy. Liečba je zvyčajne dlhodobá a môže mať vážne vedľajšie účinky na pečeň.

- Ak liečba rádioaktívnym jódom alebo liekmi nie je možná alebo nie je dostatočne účinná, tak je tu ešte možnosť odstránenia hyperaktívnej uzliny štítnej žľazy chirurgicky.

liečba rakovinových uzlín - zvyčajne zahŕňa chirurgický zákrok

- Bežnou liečbou rakovinových uzlín je ich chirurgické odstránenie. V minulosti bolo štandardné odstraňovať väčšinu tkaniva štítnej žľazy (tyreoidektómia), avšak dnes môže byť pre niektoré rakovinové uzliny vhodný chirurgický zákrok na odstránenie iba polovice štítnej žľazy. Medzi riziká spojené s operáciou štítnej žľazy patrí poškodenie nervov, ktoré ovládajú hlasivky a poškodenie prištítnych teliesok - štyroch malých žliaz umiestnených na zadnej strane štítnej žľazy, ktoré pomáhajú kontrolovať hladinu minerálov v tele, napríklad vápnika. Po operácii štítnej žľazy je potrebná celoživotná liečba, aby sa telu dodával hormón štítnej žľazy.

Ďalšou možnosťou liečby niektorých malých rakovinových uzlín je alkoholová ablácia. Táto technika zahŕňa vstreknutie malého množstva alkoholu do rakovinovej uzliny štítnej žľazy, aby sa zničila. Často sa vyžaduje viac liečebných procedúr.

 

Ak sami vidíte, viete si nahmatať alebo inak cítite hrudky na štítnej žľaze (zvyčajne uprostred dolnej časti krku, tesne nad hrudnou kosťou) mali by ste vyhľadať lekára! Ak chcete termín čo najskôr, môžete využiť TopDoktor.

 

MUDr. Adriana Bednárová PhD.

Endokrinológ - endokrinológia