TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Obličkové kamene: vznik a liečba

1. Čo spôsobuje vznik obličkových kameňov?

Kamene vo vylučovacej sústave nevznikajú samovoľne, ani nemajú jednoznačnú, jedinečnú príčinu, aj keď niekoľko faktorov zvyšuje riziko. Obličkové kamene sa tvoria, keď moč obsahuje viac kameňotvorných látok – vápnik, oxaláty, kyselina močová – ako dokáže tekutina v moči rozpustiť. K takejto presýtenosti moču prispieva najmä nízky príjem tekutín, nevhodná strava bohatá na minerálne soli a práca pri vyšších teplotách. Ak sa k tomu pripojí stres, obezita, málo pohybu a nezdravý životný štýl, môže to vyústiť do tvorby obličkových alebo močových kameňov. K rizikovým faktorom patria aj choroby a chirurgické zásahy do tráviaceho traktu, niektoré doplnky stravy a lieky – napr. laxatíva, antacidá, medikamenty používané proti migréne alebo depresii. Zároveň môžu v moči chýbať látky, ktoré bránia, aby sa vzniknuté kryštály navzájom zlepovali. Na ochorení sa môže podieľať aj dedičnosť.

Poznanie zloženia obličkových kameňov pomáha určiť príčinu ich vzniku a dodáva návod, ako znížiť riziko tvorby ich väčšieho množstva alebo opätovného vzniku. Kamene majú často zmiešaný obsah. V závislosti od svojho zloženia sa kamene buď zaobľujú alebo sú kryštalicky ostré a veľmi bolestivé.

Typy obličkových kameňov (podľa materiálu kryštálov, z ktorých sú zložené):

·       vápnikové kamene – sú ostré, je ich väčšina (až 80%) a ich hlavnou zložkou je oxalát vápenatý alebo fosfát vápenatý. Oxalát sa tvorí v pečeni, obsahujú ho aj niektoré druhy ovocia a zeleniny (napr. špenát, rebarbora, cvikla, fazuľa, sladké zemiaky), sójové produkty, orechy a čokoláda.

·       kamene kyseliny močovej (urátové kamene) – podieľajú sa na 5-10% všetkých kameňov, tvoria sa pri nízkom príjme tekutín alebo ich prílišnej strate (napr. chronické hnačky), pri strave s nadmerným množstvom bielkovín, pri poruchách metabolizmu, ochoreniach cukrovky a dny. K vzniku prispievajú aj zložky stravy: čokoláda, jogurty, kapusta, káva, čaj, alkohol.

·       struvitové kamene – tvorí ich horčík, amoniak, fosfáty (okolo10%), sú reakciou na infekciu močových ciest, môžu rásť rýchlo a stať sa pomerne veľkými aj bez varovných príznakov.

·       cystínové kamene - sú z cystínu, postihujú len osoby trpiace cystínúreou – dedičná choroba (hromadenie cystínu v moči), pri ktorej obličky vylučujú do moču priveľa aminokyseliny cystín.

 

Ak sa chcete dozvedieť viac o obličkových kameňoch, môžete si prečítať náš článok – Obličkové kamene: čo sú a aké majú prejavy?

 

2. Aké sú možnosti liečby obličkových kameňov?

Pri lekárskom vyšetrení sa diagnostika začína anamnézou (zisťovanie: kedy sa bolesti začali a aké je ich intenzita, kde bolesť vyžaruje, pitný režim, stravovacie návyky, močové infekcie v minulosti, rodinná predispozícia), pokračuje fyzickým vyšetrením (prehmatanie brucha a bedrovej oblasti), testami (laboratórne vyšetrenie krvi a moču, prípadne analýza vylúčeného kameňa) a zobrazovacím vyšetrením - napr. RTG brucha alebo inou zobrazovacou metódou (CT, ultrazvuk, intravenózna urografia, CT urogram). Následná liečba závisí od veľkosti, zloženia a miesta nálezu kameňa.

Liečba kameňov vzniknutých vo vylučovacej sústave (obličkové, močové):

·       piesok a malé kamene (do 4 mm) s minimálnymi príznakmi – odstránenie väčšiny z nich nevyžaduje invazívnu liečbu, stačí upravený pitný režim (najlepšie čistá voda 2,5-3l denne), lieky proti bolesti, prípadne lieky na uvoľnenie svalov v močovode, ktoré pomáhajú kameňu sa vylúčiť rýchlejšie a s menšími bolesťami (prirodzene sa vylúči cca 80-85% všetkých kameňov)

·       veľké kamene môžu spôsobiť krvácanie, poškodenie obličiek alebo prebiehajúce infekcie močových ciest, vyžadujú nemocničnú hospitalizáciu a rozsiahlejšiu terapiu:

-   rázové zvukové vlny na rozbitie kameňov na malé kúsky, ktoré sa môžu vyplaviť močom

-   operácia na odstránenie veľmi veľkých kameňov v obličkách cez malé rezy na chrbte

-   ureteroskopia – rozbitie alebo vybratie menšieho kameňa zaseknutého v obličke či v močovode pomocou trubice s kamerou, ktorá sa vedie cez močovú trubicu a močový mechúr do močovodu

-   operácia prištítnych teliesok, ktorých hyperaktivita spôsobuje vznik močových kameňov

-   medikamenty – na znižovanie bolesti, proti infekcii, na povzbudenie toku moču

 

Prevencia vzniku obličkových kameňov vyžaduje: zdravo žiť, pravidelne sa hýbať, piť dostatok nesladených tekutín - najmä prírodnú vodu, menej soliť, obmedziť tvrdý alkohol, živočíšne tuky, kávu a potraviny s veľkým množstvom oxalátov, užívať zvýšené množstvo citrónovej šťavy (tvorbe kameňov bráni kyselina citrónová, ktorá sa nachádza najmä v citrusoch, najviac v citrónoch a limetkách).

 

Ak Vás zaujala téma obličkových kameňov a chceli by ste sa o nich dozvedieť ešte viac, odporúčame Vám preštudovať si nasledujúci článok a štúdiu zamerané na všeobecné informácie a na problematiku liečby obličkových kameňov.

 

Ak sa u vás vyskytli príznaky ako je silná, ostrá, kolísavá bolesť v boku a chrbte pod rebrami, bolesť vyžarujúca do podbruška, slabín a rozkroku, bolesť alebo pálenie pri močení, ružový, červený alebo hnedý moč, zakalený alebo páchnuci moč, nutkanie na časté močenie, močenie len v malých množstvách, nechutenstvo do jedla, nevoľnosť a zvracanie, horúčka, potenie a zimnica, mali by ste navštíviť odborného lekára – nefrológa, ktorý diagnostikuje vaše ochorenie a určí spôsob liečby. Ak chcete termín čo najskôr, môžete využiť TopDoktor.

Prof. MUDr.Karína Furková
Nefrológ, Poliklinika Vajnorská