TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Bulímia: vznik a liečba

1. Čo spôsobuje bulímiu?

Bulímiu spôsobuje porucha stravovania, ktorá môže viesť k vážnym zdravotným problémom a môže byť ťažké ju vyliečiť. Presná príčina dôvodu vzniku ochorenia nie je známa – môže to byť kombinácia genetických faktorov, psychických stavov (napr. stres, rozrušenie, úzkosť, depresia) a vonkajších vplyvov (najmä spoločenské očakávania a tlak médií na ľudí, aby mali určitý typ postavy - štíhlosť), ktoré predchádzajú vzniku poruchy príjmu potravy. Odštartovanie ťažkostí závisí najmä od osobnostných predpokladov.

Bulímia môže brániť, aby telo získalo živiny zabezpečujúce jeho normálnu činnosť, čo môže spôsobiť fyzické zdravotné problémy a iné komplikácie, ako je napr. zubný kaz, dehydratácia, zlyhanie obličiek, krčné a žalúdočné vredy, zápal pažeráka, poškodenie čriev a žalúdka, arytmia, zástava srdca, zvýšené riziko samovraždy.

Vzdelávanie o príčinách a informovanosť o príznakoch ochorenia môže zabrániť bulímii.

 Prevencia bulímie zahŕňa:

- dodržiavanie zdravej výživy

- udržiavanie zdravej hmotnosti

- znižovanie stresu, depresie a úzkostných stavov

- udržiavanie pozitívneho sebavedomia 

 

Ak sa chcete dozvedieť viac o bulímii, môžete si prečítať náš článok – Bulímia: čo to je a aké má prejavy?

 

2. Aké sú možnosti liečby bulímie?

Mentálna bulímia je závažné ochorenie, ktoré môže viesť k vážnym zdravotným problémom, ktoré postihujú dušu aj telo pacienta. Pri vzniku príznakov bulímie je potrebné, aby sa ľudia snažili nájsť vhodné spôsoby, ako sa vyrovnať so stresom a s emocionálnymi problémami, a aby vyhľadali pomoc, ak si uvedomia, že u nich nastali nezdravé stravovacie návyky. Absencia adekvátnej liečby môže vyústiť do trvalého poškodenia zdravia, preto je skorá diagnostika veľmi dôležitá.

Diagnóza bulímie:

anamnéza zahŕňa údaje od rodinných príslušníkov a blízkych o pacientovi (psychické stavy -zmeny nálad, depresia, úzkosť, smútok, stres, ), problémy so spánkom, metódy chudnutia, stravovacie návyky, vyhýbanie sa stravovaniu, časté chodenie na toaletu - zvracanie

fyzické a laboratórne vyšetrenie - váha pacienta a jej kolísanie, viditeľné zmeny na koži a vlasoch. Špecifické testy na diagnostikovanie bulímie neexistujú - využívajú sa testy krvi, moču a funkcie obličiek, meranie krvného tlaku, vyšetrenia rôznych individuálnych telesných ťažkostí (napr. spojených s činnosťou srdca) za využitia diferenciálnej diagnostiky (USG, RTG, CT, EKG) – odhalenie príčin, ktoré ich spôsobili (potvrdenie alebo vylúčenie určitého dôvodu)

Liečba bulímie zahŕňa kombináciu terapeutickej liečby, ako je kognitívno-behaviorálna terapia, a liečbu medicínou. Na prekonanie poruchy je zvyčajne najúčinnejšia kombinácia psychoterapie s antidepresívami. Bulímia sa väčšinou lieči v domácom prostredí, no pri závažných príznakoch s vážnymi zdravotnými komplikáciami je potrebná denná liečba alebo hospitalizácia v nemocnici:

psychoterapia (talk terapia): keďže bulímii - ako poruchy príjmu potravy- predchádza iná psychická porucha, je dôležité zistenie prvotnej psychickej príčiny vzniku ochorenia. Psychologické poradenstvo zahŕňa diskusiu o bulímii a súvisiacich problémoch s odborníkom na duševné zdravie (normalizovanie stravovacích návykov, riešenie ťažkostí s blízkymi, zlepšovanie komunikačných schopností a zručností pri riešení problémov)

liečba medicínou: antidepresíva

výživová výchova: individuálny stravovací plán spracovaný dietológom

Je dôležité, aby pacienti dostali podporu od svojich blízkych a aby chorí aj ich okolie boli pri liečbe trpezliví, pretože terapia môže byť náročná, keďže zvyčajne trvá niekoľko mesiacov alebo aj rokov, kým sa prejavia jej pozitívne výsledky.

Cieľom liečby bulímie je naučiť pacienta zdravej výžive a zlepšiť jeho sebavedomie.

Ak Vás zaujala téma bulímie a chceli by ste sa o nej dozvedieť ešte viac, odporúčame Vám preštudovať si nasledujúci článok a štúdiu zamerané na všeobecné informácie a na problematiku liečby bulímie.

 

Ak sa u vašich detí alebo u vás vyskytuje časté prejedanie sa s následným zvracaním, časté užívanie laxatív a diuretík, výkyvy v hmotnosti a sebaovládaní, problémy so zubami a ďasnami, nepravidelné menštruačné obdobia, zápcha, kyslý reflux, dehydratácia, svalová slabosť, mdloby, nervozita, depresia, dlhodobý stres, pocit hanby za jedenie, intenzívny strach z priberania, krvavé oči, opuchnuté líca alebo čeľusť, opuch rúk a nôh, vredy, jazvy, škrabance alebo mozole na kĺboch alebo rukách, mali by ste navštíviť odborného lekára – psychiatra, ktorý určí dôvod bulímie a spôsob jej liečby. Ak chcete termín čo najskôr, môžete využiť TopDoktor.

MUDr. Soňa Belanská
Psychiater - psychiatria