TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Cirhóza pečene: čo to je a aké má prejavy?

1. Čo je cirhóza pečene?

Cirhóza pečene (ľudovo: tvrdnutie pečene) je neskoré štádium zjazvenia pečene spôsobené rôznymi formami pečeňových ochorení a stavov (napr. hepatitída, dlhodobý alkoholizmus), znamená chronické ochorenie pečene, pri ktorom dochádza k jej závažnému poškodeniu.

Pečeň sa nachádza v pravej hornej časti brucha a vykonáva niekoľko životne nevyhnutných funkcií, napr. čistenie krvi, likvidáciu škodlivých látok v organizme, získavanie živín potrebných pre život.

Pečeň má veľkú schopnosť obnovenia a zakaždým, keď je zranená (choroba, nadmerná konzumácia alkoholu alebo iná príčina) sa snaží opraviť sama. V tomto procese sa tvorí tkanivo jazvy (viditeľné hrboľaté uzliny). Ochorenie, pri ktorom tuhé, nepotrebné väzivové tkanivo nahrádza zdravé pečeňové bunky, sa vyvíja pomaly a mnoho rokov pôsobením faktorov, ktoré pečeň narušujú.

Proces prebieha dlho nepozorovane, pretože poškodzovaná pečeň nebolí a naďalej plní svoju funkciu, aj keď v obmedzenom rozsahu. S progresiou cirhózy sa tvorí stále viac zjazveného tkaniva, ktoré bráni správnemu fungovaniu pečene. Aj keď je pečeň za normálnej situácie schopná rýchlo sa regenerovať, v prípade poškodenia je táto obnova nedokonalá a novovzniknuté tkanivo prestáva plniť funkciu pečene. Keď je väčšina zdravých pečeňových buniek zničená a nahradená väzivovou hmotou, nastáva stav, ktorý ohrozuje život a odborná liečba je nevyhnutná. Neliečený stav vedie k vzniku ďalšieho väzivového tkaniva, pečeň prestáva úplne plniť svoju funkciu a jej poškodenie spôsobené cirhózou sa už nedá zvrátiť. Včasná diagnostika a liečba zistenej príčiny môže obmedziť ďalšie poškodzovanie, ktoré by viedlo k úplnej disfunkčnosti pečene. Zlyhávajúca pečeň ohrozuje život a nádejou je už len jej transplantácia.

Z lekárskeho hľadiska sa cirhóza delí na relatívne miernu, miernu a ťažkú alebo na kompenzovanú (dostatočná funkčnosť napriek poškodeniu) a na dekompenzovanú (strata správnej funkčnosti pečene).

Cirhóza pečene nie je genetická choroba, no niektoré dedičné choroby môžu spôsobiť poškodenie pečene, ktoré vedie k cirhóze. Ochorenie sa najčastejšie vyskytuje vo vekovej kategórii 45-54 rokov a ľudia s cirhózou pečene sa dožívajú o cca 10 rokov menej ako priemer.

 

Ak sa chcete dozvedieť viac o cirhóze pečene, môžete si prečítať náš článok – Cirhóza pečene: vznik a liečba.

 

2. Prejavy cirhózy pečene

Zo začiatku máva cirhóza pečene nenápadný, bezpríznakový priebeh – symptómy sa objavujú, až keď je poškodenie pečene rozsiahle.

 

Prvé príznaky cirhózy pečene:

- celková únava, slabosť, malátnosť, horúčka

- strata chuti k jedlu, výrazné chudnutie

- nadúvanie, zápcha, problémy so stolicou

- ľahké opuchy členkov alebo dolných končatín

Charakteristické prejavy cirhózy pečene:

- tlak v pravom podrebrí

- zožltnutá koža a žlté očné bielka (ikterus), svrbenie pokožky (pruritus)

- zvýšené krvácanie pri poranení, výrazné modriny pri úraze, krvácanie z nosa, zvýšené krvácanie ďasien, petéchie (malé ostro ohraničené krvné výrony), pavúčikovité névy (hnedé, ostro ohraničené pigmentové útvary na úrovni koži, vyvýšené alebo vo vzhľade bradavíc)

- hormonálne poruchy: poruchy menštruačného cyklu a neplodnosť u žien, u mužov impotencia, zväčšené prsia, ochabnutie semenníkov

- nafúknuté brucho - hromadenie tekutiny v bruchu, rôzne opuchy

- krvácanie z pažeráka, zvracanie krvi, začervenané dlane

- hnedastá alebo oranžová farba moču, svetlá stolica

- poruchy vedomia a mozgovej aktivity, strata pamäti, zmeny osobnosti

- zväčšenie pečene a sleziny

 

Ak Vás zaujala téma cirhózy pečene a chceli by ste sa o nej dozvedieť ešte viac, odporúčame Vám preštudovať si nasledujúci článok a štúdiu zamerané na všeobecné informácie a na problematiku liečby cirhózy pečene.

 

Ak sa u vás vyskytol tlak v pravom podrebrí, zožltnutá koža a žlté očné bielka, svrbenie pokožky, zvýšená krvácavosť a výrazné modriny pri úrazoch, bezúrazové krvácanie z rôznych častí tela, začervenalé dlane, hormonálne poruchy, nafúknuté brucho, rôzne opuchy, hnedastá alebo oranžová farba moču, svetlá stolica, poruchy vedomia a mozgovej aktivity, strata pamäti a zmeny osobnosti, čo môže sprevádzať celková únava, slabosť, malátnosť, horúčka, strata chuti k jedlu, výrazné chudnutie, nadúvanie, zápcha, problémy so stolicou, ľahké opuchy členkov alebo dolných končatín, mali by ste navštíviť odborného lekára – gastroenterológa, ktorý diagnostikuje váš problém a určí spôsob liečby. Ak chcete termín čo najskôr, môžete využiť TopDoktor.


MUDr. Jaroslav Ulický

Gastroenterológ