TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Žltačka: vznik a liečba

1. Čo spôsobuje vznik žltačky?

(Článok je zameraný najmä na žltačku dospelých, novorodenecká žltačka sa spomína len okrajovo.)

Celkový bilirubín, ktorý vzniká rozpadom červených krviniek, je transportovaný do pečene, kde dochádza k jeho konjugácii a takýto bilirubín je vo vode lepšie rozpustný, fyziologicky je vylučovaný do žlče, pri zvýšenej koncentrácii v krvi sa vylučuje aj močom.

Vysoká hladina bilirubínu, ktorá spôsobuje zožltnutie tkanív, sa klasifikuje podľa troch rôznych príčin vzniku (rôzna patologická tvorba) a podľa tohto sa žltačky delia do troch skupín:

 

Prehepatálna (hemolytická) žltačka:

- vzniká pri nadmernom rozpade červených krviniek (hemolýze), čo spôsobuje aj zvýšenú produkciu bilirubínu, ktorý pečeň nestačí spracovať v plnom rozsahu a jeho koncentrácia v krvi sa zvyšuje. Pečeň nie je poškodená.

- príčiny: infekčné ochorenia (napr. malária), novorodenecká žltačka (zvýšený rozpad červených krviniek a nedostatočná funkcia pečeňových enzýmov), nekompatibilná transfúzia krvi, geneticky podmienené choroby spôsobujúce rozpad červených krviniek - kosáčikovitá a hemolytická anémia

Hepatálna (hepatocelulárna alebo parenchymatózna) žltačka:

- nastáva pri dysfunkcii pečene (poškodené pečeňové bunky) – pečeň stráca schopnosť bilirubín z krvi prijať, konjugovať alebo vylúčiť do žlče. Koncentrácia bilirubínu v plazme stúpa, bilirubín sa dostáva do moču a ten je preto tmavý, malé množstvo bilirubínu v žlči znamená aj to, že sa ho dostáva málo do čriev a stolica je svetlá.

príčiny: vírusová hepatitída a rôzne poškodenia pečene napr. chemikáliami, drogami, alkoholom, toxínmi húb, niektoré genetické poruchy, ale aj niektoré lieky, estrogénne a anabolické stereoidy

Posthepatálna (obštrukčná) žltačka:

- vyvíja sa pri obštrukcii vývodov (poruchy odtoku žlče). Nevylúčený bilirubín je konjugovaný v pečeni, no pečeň ho nemôže vylučovať a ten preto prechádza späť do krvi. Znamená to, že v krvi je zvýšená hladina bilirubínu, bilirubín je aj v moči a ten je preto tmavý. Kvôli blokácii odtoku žlče sa bilirubín nedostáva do čriev a stolica je preto svetlá. Neliečená obštrukcia žlčovodov môže viesť k zlyhaniu pečene.

- príčiny: najčastejšou príčinou nepriechodnosti žlčových ciest sú žlčové kamene a nádor hlavy pankreasu, ktorý ich zvonku utláča, nádory žlčovodov sú zriedkavé. Ochorenie môže spôsobiť aj rakovina žlčníka, zápal žlčníka alebo pankreasu, prípadne infekčné ochorenia

 

Ak sa chcete dozvedieť viac o žltačke, môžete si prečítať náš článok – Žltačka: čo to je a aké má prejavy?

 

2. Aké sú možnosti liečby žltačky?

Lekári diagnostikujú žltačku na základe viditeľných vonkajších príznakov (žltavé sfarbenie pokožky a očí), anamnézy (zistené zdravotné ťažkosti), testov (rozbor krvi, moču a zhodnotenia pečeňových parametrov), príznakov ochorenia pečene (napr. abnormálne nahromadenie krvných ciev v blízkosti povrchu kože, červené sfarbenie dlaní a končekov prstov) a určenia veľkosti a citlivosti pečene. Podľa potreby a pridružených príznakov sa na potvrdenie diagnózy používajú aj zobrazovacie metódy (napr. SONO/USG, CT, MRI a iné) a biopsia pečene (odobratie vzorky pečene). 

Liečba žltačky:

u dospelých žltačka (príznak choroby) zvyčajne nevyžaduje liečbu (u dojčiat je to závažnejší problém), komplikácie (napr. nepríjemné svrbenie pokožky) sa dajú liečiť podobne ako vedľajšie účinky (napr. zápcha, hnačka, nadúvanie, bolesť brucha, podráždený žalúdok, zvracanie)

príčiny vzniku žltačky sa liečia rôzne v závislosti od vyvolávajúceho problému (ochorenia). Pri terapii sa využíva napr. optimalizácia enterálneho spôsobu výživy (je založená na diétnych potravinách určených na špecifické medicínske účely), transfúzia krvi, fototerapia, farmaká, odstránenie blokády žlčových ciest.

Prevencia:

- Pretože existuje veľa príčin vzniku žltačky, je ťažké poskytnúť konkrétne preventívne opatrenia, niektoré všeobecné tipy zahŕňajú: vyhýbať sa nakazeniu hepatitídou, obmedzovať alkohol, udržiavať zdravú hmotnosť a správnu hladinu cholesterolu.

 

Ak Vás zaujala téma žltačky a chceli by ste sa o nej dozvedieť ešte viac, odporúčame Vám preštudovať si nasledujúci článok a štúdiu zamerané na všeobecné informácie a na problematiku liečby žltačky.

 

Ak sa u vás alebo u vašich detí vyskytlo zožltnutie kože, očného bielka a slizníc, čo môže sprevádzať svrbenie kože, horúčka, zimnica, bolesť brucha, hnačka, príznaky podobné chrípke (bolesť svalov, bolesť kĺbov, bolesť hlavy, nechutenstvo), tmavý moč, svetlá stolica, stolica s prímesou krvi, zvracanie, nechutenstvo, strata hmotnosti, malátnosť, únava, nevoľnosť, opuch nôh, opuch brucha, zväčšená pečeň, mali by ste navštíviť odborného lekára – gastroenterológa, ktorý diagnostikuje váš problém a určí spôsob liečby. Ak chcete termín čo najskôr, môžete využiť TopDoktor.

 

MUDr. Viktor Sidorják

Gastroenterológ