TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Žltačka: čo to je a aké má prejavy?

1. Čo je žltačka?

Žltačka (odborne: ikterus) je stav, pri ktorom koža, očné bielko a sliznice zožltnú v dôsledku vysokej koncentrácie bilirubínu – žltooranového žlčového pigmentu, ktorý vzniká pri rozpade červených krviniek. Žlčové farbivo preniká do tkanív a postihnutý žltne. Žlč je tekutina vylučovaná pečeňou.

Žltačka nie je choroba, ale veľmi vážny príznak nejakého ochorenia a môže poukazovať napr. na infekcie, nebezpečné nádory, otravy, blokády žlčovodov a najrôznejšie poškodenia pečene.

 

K žltnutiu tkanív môže dôjsť tromi spôsobmi:

- u novorodencov a chudokrvných jedincov môže byť množstvo bilirubínu až tak vysoké, že pečeň nezvláda jeho premenu

- problém (chorobný stav) pečene je ďalšou príčinou, pretože pečeňové bunky chorých alebo závislých môžu byť poškodené a nie sú schopné bilirubín spracovať 

- nepriechodné žlčové cesty (blokácia odtoku žlče)

Zvýšená hladina bilirubínu, ktorá spôsobuje žltačku, je u dospelých najčastejšie prejavom ochorenia pečene (vrátane zápalu pečene – hepatitídy) alebo aj žlčníka a žlčových ciest. Zožltnutie tkanív, ktoré je typickým príznakom pri pečeňových ochoreniach sa stalo dôvodom, že sa pomenovaním „žltačka“ často a bežne, no nesprávne označuje zápal pečene, čiže hepatitída.

Žltačka sa môže vyskytnúť u detí, žien aj mužov. Riziko rozvinutia žltačky: pri tvorbe bilirubínu sú viac postihnuté ženy a muži v strednom veku. Zvýšené riziko majú aj ľudia, ktorí majú hepatitídu a nadmerne pijú alkohol.

Dôležité je dôkladné vyšetrenie, ktoré určí príčinu žltačky – z nej vyplýva spôsob liečby.

 

Ak sa chcete dozvedieť viac o žltačke, môžete si prečítať náš článok – Žltačka: vznik a liečba.

 

2. Prejavy žltačky

Typickým prejavom žltačky je už uvedené zožltnutie kože, očného bielka a slizníc, pričom koža môže svrbieť. Závažnosť a rozsah ďalších symptómov závisí od základných príčin (t. j. od zdravotného problému, ktoré spôsobilo ikterus) a od toho, ako rýchlo alebo pomaly sa choroba vyvíja.

Príznaky:

- horúčka, zimnica

- bolesť brucha, hnačka

- príznaky podobné chrípke (bolesť svalov, bolesť kĺbov, bolesť hlavy, nechutenstvo)

zmena farby tkanív, svrbenie kože (pruritus)

- tmavo sfarbený moč, svetlá stolica, stolica s prímesou krvi

nechutenstvo, zvracanie, strata hmotnosti

- malátnosť, únava, nevoľnosť

- opuch nôh, opuch brucha

- zväčšená pečeň

 

Ak Vás zaujala téma žltačky a chceli by ste sa o nej dozvedieť ešte viac, odporúčame Vám preštudovať si nasledujúci článok a štúdiu zamerané na všeobecné informácie a na problematiku liečby žltačky.

 

Ak sa u vás alebo u vašich detí vyskytlo zožltnutie kože, očného bielka a slizníc, čo môže sprevádzať svrbenie kože, horúčka, zimnica, bolesť brucha, hnačka, príznaky podobné chrípke (bolesť svalov, bolesť kĺbov, bolesť hlavy, nechutenstvo), tmavý moč, svetlá stolica, stolica s prímesou krvi, zvracanie, nechutenstvo, strata hmotnosti, malátnosť, únava, nevoľnosť, opuch nôh, opuch brucha, zväčšená pečeň, mali by ste navštíviť odborného lekára – gastroenterológa, ktorý diagnostikuje váš problém a určí spôsob liečby. Ak chcete termín čo najskôr, môžete využiť TopDoktor.

 

MUDr. Viktor Sidorják

Gastroenterológ