TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Neplodnosť žien: prevencia, príčiny a liečba

1. Aké sú možnosti prevencie a príčiny ženskej neplodnosti?

Pre ženy, ktoré chcú otehotnieť čoskoro alebo v blízkej budúcnosti, sa ako prevencia neplodnosti odporúčajú tieto opatrenia:

  • dodržiavať zdravý životný štýl (zdravá váha, zdravé jedlá, dostatok spánku a pohybu)
  • prestať fajčiť, vyhýbať sa alkoholu a drogám, obmedziť kofeín
  • zbaviť sa stresu alebo ho aspoň znížiť
  • opakovaný a pravidelný pohlavný styk v čase ovulácie

Aby došlo k otehotneniu, musí správne prebehnúť každý krok reprodukčného procesu, to znamená: Jeden z dvoch vaječníkov uvoľní zrelé vajíčko, to prejde do vajcovodu, spermie plávajú po krčku maternice, cez maternicu a do vajcovodu, aby sa dostali k vajíčku na oplodnenie. Oplodnené vajíčko putuje vajcovodom do maternice, prichytáva sa do vnútra maternice a rastie. Proces otehotnenia žien môže v ktoromkoľvek kroku narušiť množstvo faktorov.

Príčiny ženskej neplodnosti:

  • poruchy ovulácie (hormonálne poruchy, nádory, poruchy príjmu potravy, priveľa cvičenia)
  • poškodené alebo zablokované vajcovody (zápalové ochorenie panvy, infekcie maternice a vajcovodov v dôsledku pohlavne prenosných chorôb, operácie brucha alebo panvy)
  • problémy maternice a krčku maternice (tvar maternice, benígne polypy alebo nádory, zúžený krčok maternice)
  • endometrióza, panvové zrasty
  • rakovina (najmä rakovina reprodukčného systému) a jej liečba – ožarovanie a chemoterapia
  • skorá menopauza (pred dosiahnutím veku 40 rokov)
  • nevysvetliteľná neplodnosť (najčastejšie kombinácia menších faktorov u oboch partnerov)

 

Ak sa chcete dozvedieť viac o ženskej neplodnosti, môžete si prečítať náš článok – Neplodnosť žien: čo to je, príznaky a rizikové faktory.

 

2. Aké sú možnosti liečby ženskej neplodnosti?

Diagnóza neplodnosti a jej liečba u žien je zameraná na zistenie stavu a zabezpečenie funkčnosti ženského reprodukčného systému.

Pri určení diagnózy ženskej neplodnosti lekár najprv zisťuje aktuálny zdravotný stav pacientky (sexuálna anamnéza, pravidelnosť ovulácie, všetky stavy a choroby, ktoré by mohli prispieť k neplodnosti), pokračuje vyšetreniami panvovej oblasti (kontrola stavov ako je endometrióza či výskyt myómov), vyšetreniami vaječníkov a maternice ultrazvukom, v prípade potreby lekár určuje aj ďalšie testy (napr. testy na rezervu vaječníkov, laparoskopické vyšetrenie vnútorných orgánov).

Liečba neplodnostizávisí od viacerých skutočností, najmä však od príčiny neplodnosti, doby snahy o otehotnenie, osobných preferencií možností liečby, veku a celkového zdravia nielen pacientky, ale aj oboch partnerov.

Liečba neplodnosti u žien – možnosti a postupy:

  • chirurgické zákroky (odstránenie tkaniva blokujúceho plodnosť, odstránenie myómov, odblokovanie vajcovodov, korekcia abnormálne tvarovanej maternice)
  • lieky (obnovenie hladiny hormónov, regulácia ovulácie)
  • asistovaná reprodukcia (napr. spermie vkladané do maternice počas ovulácie, oplodnenie vajíčka v laboratóriu a vloženie embrya do maternice)

Cieľom liečby ženskej neplodnosti je umožnenie počatia vlastného dieťaťa.

 

Ak Vás zaujala téma ženskej neplodnosti a chceli by ste sa o nej dozvedieť ešte viac, odporúčame Vám preštudovať si nasledujúci článok a štúdiu zamerané na všeobecné informácie o problematike, ako aj na možnosti liečby neplodnosti žien.

 

Ak sa vám nedarí otehotnieť ani po častom a nechránenom pohlavnom styku trvajúcom viac ako rok, mali by ste navštíviť odborného lekára – gynekológa,ktorý zistí príčiny reprodukčného problému a určí liečbu. Ak chcete termín čo najskôr, môžete využiť TopDoktor.

Doc. MUDr. RNDr. Juraj Šimko PhD.

Gynekológ - gynekológia, Genetika - klinický genetik