TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Sarkoidóza: čo to je a aké má prejavy

 1. Čo je sarkoidóza?

Sarkoidóza je ochorenie nejasného pôvodu, ktoré je charakterizované rastom malých zhlukov zápalových buniek (granulómov) v ktorejkoľvek časti tela – najčastejšie v pľúcach a lymfatických uzlinách (až 90% prípadov),no môže postihnúť aj oči, kožu, srdce, pečeň, obličky a iné orgány. Jedná sa o multisystémové ochorenie, t. j. postihuje naraz viac systémov.

Sarkoidóza je (pravdepodobne) autoimunitné ochorenie, ktoré sa vyskytuje najmä u dospelých v mladom a strednom veku (20-50 rokov), častejšie u žien, nefajčiarok (v porovnaní s mužmi až dvojnásobne), deti bývajú sarkoidózou postihnuté len veľmi zriedkavo. Predpokladá sa teda, že ochorenie je výsledkom alergickej reakcie imunitného systému na neznámu látku, ktorou môžu byť chemikálie, prach, baktérie, vírusy, kovy, ale môže to byť aj potenciálna abnormálna reakcia na vlastné proteíny u ľudí, ktorí k tomu majú genetickú predispozíciu. Uvažuje sa aj nad možnosťou, že pôvodcom choroby je infekcia (baktérie, vírusy a iné).

Na sarkoidózu neexistuje žiaden liek, ale väčšine ľudí sa darí veľmi dobre aj bez liečby alebo len s miernou liečbou. V niektorých prípadoch sarkoidóza prechádza sama, no môže trvať aj roky a spôsobiť poškodenie postihnutých orgánov. Prognóza liečených stavov častí tela napadnutých sarkoidózou je dobrá.

 

Ak sa chcete dozvedieť viac o sarkoidóze, môžete si prečítať náš článok – Sarkoidóza: vznik a liečba.

 

2.Prejavy sarkoidózy

Začiatky ochorenia obyčajne nemajú výraznejšie prejavy (asymptotická forma), neskôr sa môže vyskytnúťhorúčka, únava, zdurené lymfatické uzliny, úbytok hmotnosti, bolesť a opuch kĺbov. Za týmto štádiom nasleduje akútna forma s typickými príznakmi pre jednotlivé postihnuté orgány, posledným priebehovým variantom je chronická forma (stav trvajúci aspoň dva roky).

Príznaky a prejavy sarkoidózy sa líšia v závislosti od toho, ktoré orgány sú ňou postihnuté, napr.:

  • pľúca - pretrvávajúci suchý kašeľ, dýchavičnosť, sipot, bolesť na hrudi
  • koža  - vyrážka červených alebo červenofialových hrbolčekov na členkoch, predkoleniach a predlaktiach, tmavé alebo svetlé fľaky, znetvorujúce rany na nose, lícach a ušiach, výrastky pod kožou (najmä pri jazvách alebo pri tetovaniach)
  • oči - rozmazané videnie, bolesť očí, svetloplachosť, začervenanie, pálenie, svrbenie celkové zhoršenie zraku až slepota na jedno alebo obidve očí
  • srdce - bolesť na hrudi, mdloby, únava, arytmia, rýchly tep alebo chvenie srdca opuch spôsobený prebytočnou tekutinou, dýchavičnosť
  • nervový systém - postihnutie nervov tváre, hlavy, ramien a prejavuje sa aj problémami s prehĺtaním, problémami s pohybom svalov tváre, očí, sluchovými problémami

Sarkoidózou sú najčastejšie postihnuté pľúca, no okrem pľúc, kože, očí, srdca a nervov môže tiež ovplyvniť metabolizmus vápnika, pečeň, slezinu, svaly, kosti a kĺby, obličky, lymfatické uzliny alebo ktorýkoľvek iný orgán. U niektorých pacientov sa môže vyvinúť depresia.

 

Ak Vás zaujala téma sarkoidózy a chceli by ste sa o nej dozvedieť ešte viac, odporúčame Vám preštudovať si nasledujúci článok a štúdiu zamerané na všeobecné informácie, komplikácie ochorenia a na problematiku liečby sarkoidózy.

 

Ak sau vás vyskytli príznaky ako je únava, horúčka, strata hmotnosti, chudokrvnosť, suchý kašeľ, zdurené lymfatické uzliny, dýchavičnosť, sipot, arytmia, bolesti svalov, opuch kĺbov, vyrážky, svetlé alebo tmavé fľaky, znetvorujúce rany, podkožné výrastky, bolesť na hrudi, svetloplachosť, poruchy zraku, mali by ste (s ohľadom na vaše konkrétne príznaky) ihneď navštíviť pneumológa, pretože choroba môže ohroziť vaše zdravie a život. Ak chcete termín čo najskôr, môžete využiť TopDoktor.

MUDr. Yvonna Mihalecová

Pľúcny lekár - pneumológ