TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Čo jesť alebo nejesť v boji s vysokým cholesterolom v krvi?

Diéta na zníženie cholesterolu

V tomto článku vám tím TopDoktor poradí ako sa stravovať v boji s vysokým cholesterolom v krvi.

TopDoktor radí ako bojovať s cholesterolom

Trápi vás zvýšený obsah cholesterolu v krvi? V tom prípade iste viete, že hovoríme o poruche zdravia, ktorá síce nie je sprevádzaná ťažkosťami a nebolí, no napriek tomu si zaslúži zvýšenú pozornosť. Predstavuje totižto priamu príčinu vyvolávajúcu srdcovo-cievne choroby, a tak je namieste mať cholesterol pod kontrolou.

Bojovať s cholesterolom znamená v prvom rade upraviť si stravovanie.

1. Vyraďte z jedálníčka potraviny obsahujúce nasýtené tuky
Nasýtené tuky sa nachádzajú v surovinách a potravinách živočíšneho pôvodu. Najväčším nepriateľmi sú hovädzina a teľacina, jahňacina i baranina, bravčové mäso, paštéty, salámy, plnotučné mlieko, syry, smotany, maslo, morské plody – hlavne mušle a kalamáre.

2. Obmedzte konzumáciu sladkého a slaného pečiva
Odporúča sa výrazne obmedziť konzumáciu, prípadne podľa potreby dokonca vyradiť aj sladké pekárenské výrobky, potraviny z rýchleho občerstvenia (hranolky, hamburgery...), slané krekery, omáčky (majonézu, kečup atď.), palmový a kokosový olej, polotovary, sladkosti.

3. Pridajte potraviny rastlinného pôvodu
Naopak, na tanieri nesmú chýbať suroviny či potraviny, ktoré sú rastlinného pôvodu, a teda konkrétne ovocie, zelenina, nepražené sušené ovocie, olivový olej, ryby a cereálie (ryža, cestoviny atď.).

Ideálne stravovanie?
Ako by mal teda vyzerať ideálny jedálny lístok v boji s cholesterolom? Odborníci odporúčajú konzumovať každý deň potraviny, ktoré sú bohaté na antioxidanty, obsahujúce predovšetkým vitamíny C a E. V týždni si môžete dopriať jedenkrát červené mäso s nižším obsahom tuku a dvakrát biele mäso. V rovnakej časovej perióde by sa mali jesť aj ryby a rovnako dôležité je, aby aspoň 2-3 jedlá počas týždňa obsahovali strukoviny. Vajíčka nie sú zakázané, no v priebehu týždňa ich netreba zjesť viac ako 5 kusov. Keďže diéta musí byť vyvážená, nesmú v nej absentovať ani mliečne výrobky. Konzumovať by sa tak mali aj nízkotučné mlieko, syry a jogurty. Netreba však zabúdať, že na dosiahnutie pozitívneho výsledku na ceste k odbúraniu cholesterolu v krvi majú vplyv okrem vyváženej diéty aj ďalšie činitele. Výborným krokom vpred je tak aj pravidelný pohyb.

Ak však máte s cholesterolom vážný problém, neváhajte sa obrátť na naších špecialistov - internistov na portáli TopDoktor, ku ktorým sa môžete objednať cez internet kliknutím na tento odkaz.