TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Mikróby definujú, čo znamená byť človekom

My ľudia sme obdivuhodné tvory. Naše telo bolo obdarené neobmedzenými možnosťami a myseľ zasa utŕžila ohromný intelekt. Problém je len ten, že pri narodení nás nikto neoboznámil s príručkou pre užívateľa alebo následkami prijímaného (genetického) dedičstva.

A aby to bolo ešte zaujímavejšie, nedávno sa ukázalo, že dokonca hlave i telu diriguje niekto ďalší. Niekto, o kom sme donedávna vôbec netušili, napriek tomu, že hrá hlavnú úlohu v mnohých aspektoch nášho zdravia, dokonca aj našej osobnosti. Sú to tie maličké tvory, žijúce na povrchu a vo vnútri nášho tela (nazývané ľudská mikroflóra), a sú početnejšie, mocnejšie a dôležitejšie než sme si pôvodne mysleli.

Naše telo obsahuje dokonca väčší počet mikrobiálnych buniek, ako je všetkých ľudských. Obrazne by sa teda dalo povedať, že človek z veľkej časti ani nie je človekom ☺

No hoci by sa nám táto mikrobiálna presila mohla zdať desivá, je dôležité si uvedomiť, že mikróby sa zúčastňujú najzákladnejších procesov tela, ako je trávenie, imunitné reakcie, ochrana pred infekciami či produkcia dôležitých hormónov a vitamínov, a teda sú pre nás nesmierne dôležité.

A práve to obdivuhodné množstvo a neuveriteľná rozmanitosť mikrobiálneho sveta, tzv. mikrobiómu žijúceho v našich črevách, odpovedá na otázku, prečo je každý z nás tak jedinečný resp. individuálny.

Pravdepodobne ste už počuli, že z hľadiska DNA sme ako ľudia rovnakí, teda identickí na 99.99 %. O vašich črevných mikróboch sa to ale povedať nedá. S inou osobou máte rovnakých len približne 10 % baktérií, čo znamená, že vaša hmotnosť, reakcie, pravdepodobnosť alergií alebo nadobudnutia nejakého ochorenia, je u vás a vášho suseda absolútne individuálna.

 

Zaujímavé tiež je, že súčasné štúdie jednoznačne svedčia o prepojení črevnej mikroflóry s mnohými ochoreniami. Dôvodom je vážne narušenie mikrobiómu, konkrétne jeho rozmanitosti, zloženia alebo funkčnosti.

Tento stav sa označuje ako črevná dysbióza a je priamo spájaná so zápalovými ochoreniami čreva, metabolickým syndrómom, obezitou, diabetom, srdcovo-cievnymi a nádorovými chorobami, ale aj neurodegeneratívnymi ochoreniami či duševnými poruchami. Zatiaľ nie je objasnené, či je črevná dysbióza príčinou alebo dôsledkom chronických chorôb, preto sa za kľúčové považduje vyšetrenie črevného mikrobiómu a následne personalizovaná terapia, aby sa dosiahla optimalizácia a prinavrátenia rovnováhy črevného prostredia.

Hoci sme v spoznávaní záhadného sveta mikróbov ukrytých v čreve stále len niekde na začiatku, naše poznatky veľmi rýchlo narastajú. Je tomu tak vďaka zvyšujúcemu sa počtu úspešne zdiagnostikovaných pacientov, ako aj vďaka našim vedeckým kolegom – expertom na črevný mikrobióm, ktorí pomáhajú nie len s interpretáciou a nastavením terapie, ale horlivo pracujú aj na vývoji potencovaných probiotík a cielenej modulácie črevného mikrobiómu, čo je budúcnosť medicíny v prevencii a liečbe chronických chorôb.

Veľmi sa teším, že vďaka našej ambulancii, kde využívame tieto nadštandardné diagnostické metódy a personalizovaný prístup, ako aj vďaka fantastickej spolupráci s uznávanými vedcami, vieme úspešne odhaľovať príčiny dlhodobých ťažkostí pacienta, ba čo viac, zachytiť chorobu v čase, kedy ešte neprepukla naplno. Pre mňa osobne je veľmi zásadné, aby zdravý človek nerovnal sa len zle vyšetrený pacient!

 

Autorka článku
Ing.Lenka Cermanová
majiteľka a konateľka ambulancie Symptomedica 
www.symptomedica.com