TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Strata čuchu (Anosmia): čo to je a aké má prejavy?

1. Čo je strata čuchu ?

Strata čuchu (Anosmia) jeoznačovaná aj ako pachová slepota a znamená neschopnosť určiť jednu alebo viac vôní a pachov. Strata čuchu môže byť čiastočná (hyposmia) alebo úplná (anosmia) a môže byť dočasná alebo trvalá v závislosti od príčiny. K ďalším poruchám čuchu patrí hyperosmia – zvýšená schopnosť čuchu a fantosmia – čuchový vnem niečoho, čo nie je dané vonkajším podnetom (nemá reálny podklad).

Strata čuchu ako aj iné poruchy čuchu môžu byť vrodené alebo získané.

 

Ak sa chcete dozvedieť viac o strate čuchu, môžete si prečítať náš článok - Strata čuchu (Anosmia): vznik a liečba.

 

2. Prejavy straty čuchu

Strata čuchu je viac ako je len citlivosť na rozmanitosť vôní a pachov, zasahuje do života postihnutého človeka zásadnejšie, ako sa môže zdať. Nie je to taký výrazný zdravotný handicap, ako je slepota či hluchota, no bez dobrého čuchu jedlo chutí nevýrazne a je ťažké rozlíšiť rôzne jedlá, pretože čuch a chuť sú prepojené zmysly človeka. Už čiastočná strata čuchu môže spôsobiť stratu záujmu o stravovanie, čo by v extrémnych prípadoch mohlo viesť k úbytku hmotnosti, nesprávnej výžive alebo dokonca k depresiám. Čuch je tiež zásadný pre varovanie pred potenciálnymi nebezpečenstvami, ako je dym alebo pokazené jedlo.

Strata čuchu môže indikovať rôzne zdravotné problémy – od zápalu dutín, cez nosné polypy až po nádorové choroby mozgu.

 

Ak Vás zaujala téma straty čuchu a chceli by ste sa o nej dozvedieť ešte viac, odporúčame Vám preštudovať si nasledujúci článokštúdiu zamerané na všeobecné informácie a na možné komplikácie spojené s liečbou straty čuchu.

 

Ak sa u Vás začala prejavovať strata čuchu na jednu alebo viac vôní, čo vám spôsobuje ťažkosti v bežnom živote, napríklad pri rozlišovaní jedál, zisťovaní čerstvosti potravín alebo pokazeného jedla, prípadne sa obávate, že stratou čuchu prídete o možnosť varovania pred potencionálnym nebezpečenstvom (dym, rôzne plyny a výpary), mali by ste navštíviť odborného lekára – ORL, ktorý zistí pôvod vzniku anosmie a v nadväznosti na to určí možnosť liečby a nápravy (samovoľná náprava, lieky, operácia, neliečiteľný stav – napríklad pri vrodenej anosmii alebo pri poškodení mozgu). Ak chcete termín čo najskôr, môžete využiť TopDoktor.

MUDr. Jana Predajňová

ORL - ušné, krčné, nosové