TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Zápal obličiek: vznik a liečba

1. Čo spôsobuje zápal obličiek?

Zápal obličiek najčastejšie vzniká vzostupnou cestou, a to prenosom bakteriálnej infekcie z dolnej časti močových ciest, no môže byť spôsobený aj toxínmi, baktériami, hubami alebo autoimunitnými poruchami.

Baktéria (najčastejšie E.coli, ale aj stafylokoky) sa do tela dostane cez ústie močovej rúry a postupuje nahor smerom k obličkám. Kratšia močová trubica znamená pre baktérie jednoduchší prístup do močového traktu, preto sú na toto ochorenie viac náchylné ženy ako muži.

Rizikové faktory

  • zhoršenie až znemožnenie odtoku moču (obličkové kamene, nezvyčajný tvar alebo veľkosť močových ciest, nádory, tehotenstvo, zväčšená prostata, vezikoureterálny reflux – vracanie sa moču z močového mechúra do močovodov alebo dokonca až do obličiek)
  • opakovaná infekcia dolných močových ciest
  • ochrnutie dolnej časti tela
  • úrazy, poranenia a ochorenia močového systému
  • oslabená imunita, cukrovka, vysoký krvný tlak, autoimunitné ochorenia
  • dlhodobé zavedenie cievky
  • starší vek

 

Ak sa chcete dozvedieť viac o zápale obličiek, môžete si prečítať náš článok – Zápal obličiek a jeho prejavy.

 

2. Aké sú možnosti liečby zápalu obličiek?

Vzhľadom na možné následky ochorenia zápal obličiek patrí medzi najzávažnejšie zápaly močovej sústavy, preto domáca liečba nestačí. Závažnosť akútneho aj chronického zápalu obličiek vyžaduje lekársku starostlivosť – správnu diagnostiku aj liečbu, ktorá pri bakteriálnom zápale najčastejšie využíva antibiotiká. Medikamentóznu liečbu je potrebné dopĺňať vyššími dávkami tekutín – vhodné sú urologické čaje a odvary z byliniek ako je zemežlč, ligurček lekársky, rozmarín lekársky, zlatobyľ obyčajný. V niektorých prípadoch je nevyhnutná aj hospitalizácia.

Diagnózu určuje lekár na základe anamnézy a klinického vyšetrenia, súčasťou je aj laboratórne vyšetrenie krvi a moču.  Na čo najpresnejšie zistenie skutkového stavu obličiek a možného šírenia infekcie sa využívajú diagnostické zobrazovacie metódy (počítačová tomografia – CT, ultrasonografia). Najzávažnejšou komplikáciou zápalu obličiek je strata bielkovín, ktoré bránia nadmernému zrážaniu krvi. Následkom straty týchto proteínov môžu byť krvné zrazeniny spôsobujúce náhlu mozgovú príhodu.

Chirurgický zákrok je potrebný v prípade, ak ochorenie spôsobila anomália alebo prekážka, prípadne ak sa vyskytlo hnisavé ložisko, ktoré na antibiotickú liečbu nereaguje.

Po skončení liečby sa vykonávajú kontrolné vyšetrenia, aby sa zistilo, či bol zápal úplne vyliečený.

Základom prevencie pri predchádzaní možných problémov s obličkami je dodržiavanie pitného režimu, ktorý umožňuje vytváranie dostatku moču na potrebné očistenie obličiek a močových ciest a tak udržiavať močovú sústavu v dobrom stave. Najvhodnejší je príjem menšieho množstva tekutín (čistá voda, čaj) v častejších intervaloch. Dôležitou súčasťou prevencie je aj vyhýbanie sa prechladnutiu a dodržiavanie pravidelnej a dôslednej intímnej hygieny. Ženám sa odporúča vykonať malú potrebu čo najskôr po pohlavnom styku, pretože pri ňom môže dôjsť k zaneseniu baktérií do močovej trubice. Uvedené je vhodné doplniť posilňovaním imunity (príjem vitamínov z ovocia a zeleniny, primeraný pohyb, ale aj pravidelný oddych a dostatok spánku).

 

Ak Vás zaujala téma zápalu obličiek a chceli by ste sa o ňom dozvedieť ešte viac, odporúčame Vám preštudovať si nasledujúci článok a štúdiu zamerané na všeobecné informácie a na problematiku liečby zápalu obličiek.

 

Ak sa u vás vyskytli príznaky ako je bolesť chrbta v krížovej oblasti a v bruchu, potenie, horúčka, zimnica, nechutenstvo, nevoľnosť, zvracanie, časté nutkanie na močenie, ktoré páli a je bolestivé, tmavý a zakalený moč, ktorý nepríjemne zapácha, u detí aj nočné pomočovanie, mali by ste navštíviť odborného lekára – nefrológa, ktorý určí formu a štádium choroby a v nadväznosti na to aj spôsob liečby. Ak chcete termín čo najskôr, môžete využiť TopDoktor.

Prof. MUDr. Karína Furková