TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Zápal obličiek a jeho prejavy

1. Čo je zápal obličiek ?

Zápal obličiek (Pyelonefritída) je infekčné zápalové ochorenie tohto párového orgánu vylučovacej sústavy, ktoré má obvykle bakteriálny pôvod. Keďže hlavná úloha obličiek spočíva vo filtrovaní krvi a vylučovaní odpadových látok z organizmu v podobe moču, narušenie takéhoto očisťovania organizmu ochorením obličiek znamená pre človeka závažný zdravotný problém. Keďže sú obličky navzájom prepojené, pri ochorení sa nehovorí o zápale obličky, ale o zápale oboch obličiek.

Choroba sa vyskytuje v akútnej alebo chronickej forme. Akútny zápal prichádza náhle, je intenzívny s výraznými príznakmi, ktoré sa liečbou obyčajne ukončujú. Oveľa závažnejší je problém s chronickým zápalom s menej špecifickými príznakmi, resp. bez príznakov, ktorý je dôsledkom opakovaných neliečených ochorení. Zanedbanie či absencia liečby zápalov obličiek, ale aj iných chorôb (napr. cukrovka, zvýšený krvný tlak, obezita) môžu znamenať zlyhanie obličiek vedúce k nevyhnutnosti nahradiť funkciu obličiek pravidelnými dialýzami, prípadne až k transplantácii obličiek a k životu nebezpečnému stavu z dôvodu zvýšenia krvného tlaku vedúceho k zlyhaniu srdca a opuchu mozgu.

K ďalším formám zápalu obličiek patria:

  • Lupusová nefritída – zápal obličiek spôsobený ochorením imunitného systému
  • Atletická nefritída – zápal obličiek ako výsledok namáhavého cvičenia

 

Ak sa chcete dozvedieť viac o zápale obličiek, môžete si prečítať náš článok – Zápal obličiek: vznik a liečba.

 

2. Prejavy zápalu obličiek

Na zápal obličiek viac trpia ženy ako muži. Ochorenie sa obyčajne začína prejavovať do dvoch dní od prepuknutia infekcie.

K príznakom a prejavom zapálených obličiek patria:

  • bolesť chrbta v krížovej oblasti a v bruchu
  • nechutenstvo, nevoľnosť a zvracanie
  • potenie, horúčka a zimnica
  • časté nutkanie na močenie, ktoré páli a je bolestivé
  • tmavý a zakalený moč, ktorý môže obsahovať krv a hnis a často nepríjemne zapácha
  • pri chronickej forme aj vysoký krvný tlak, chudokrvnosť, osteoporóza, trvalé svrbenie kože, pocit smädu, únava, slabosť, bolesť hlavy, zblednutie pokožky
  • u detí sa nerozpoznaná pyolonefritída môže prejavovať nočným pomočovaním

Pri ochorení sa z uvedených príznakov môžu vyskytovať len niektoré, ale môžu to byť aj všetky naraz.

 

Ak Vás zaujala téma zápalu obličiek a chceli by ste sa o ňom dozvedieť ešte viac, odporúčame Vám preštudovať si nasledujúci článok a štúdiu zamerané na všeobecné informácie a na problematiku liečby zápalu obličiek.

 

Ak sa u vás alebo u vašich detí vyskytli príznaky ako je bolesť chrbta v krížovej oblasti a v bruchu, potenie, horúčka, zimnica, nechutenstvo, nevoľnosť, zvracanie, časté nutkanie na močenie, ktoré páli a je bolestivé, tmavý a zakalený moč, ktorý nepríjemne zapácha, u detí aj nočné pomočovanie, mali by ste navštíviť odborného lekára – nefrológa, ktorý určí formu a štádium choroby a v nadväznosti na to aj spôsob liečby. Ak chcete termín čo najskôr, môžete využiť TopDoktor.

Prof. MUDr. Karína Furková