TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Zápal nosových a prínosových dutín: čo to je aké má prejavy?

1. Čo je zápal nosových a prínosových dutín?

Zápal nosových a prínosových dutín (alebo len zápal dutín - sinusitída) znamená zápal alebo opuch tkaniva lemujúceho dutiny, ktoré sa nachádzajú v tvárovej časti lebky – nosová dutina sa nachádza nad ústnou dutinou, prínosové dutiny sú štyri párové dutiny v kostiach ohraničujúcich nosovú dutinu (čeľusť, čelová kosť, klinová kosť, čuchová kosť), sú spojené úzkymi kanálikmi a vyúsťujú do dutiny nosa. Tieto dutiny sú vystlané sliznicou produkujúcou hlien, ktorý odteká z nosových kanálov – to pomáha udržiavať nos čistý a bez baktérií. Za normálnych okolností sú dutiny vyplnené len vzduchom a vdychovaný vzduch sa v dutinách nielen zbavuje nečistôt, ale sa aj ohrieva a zvlhčuje. Pri ochorení (napr. prechladnutie, chrípka alebo iná respiračná choroba či alergia) môže sliznica dutín opuchnúť a otvory v dutinách sa upchajú, hlien sa z nich nemôže dostať von, dochádza k jeho nahromadeniu. Zablokovanie odtoku hlienu môže viesť k rozmnoženiu baktérií a spôsobiť infekciu dutín.

Zápal dutín sa podľa dĺžky trvania môže vyskytnúť ako:

·       akútna bakteriálna sinusitída – náhly nástup príznakov, ktoré nezmiznú po 10 dňoch, prípadne sa zlepšia a následne sa vrátia a sú horšie ako počiatočné príznaky, vysoké teploty

·       chronická sinusitída – príznaky trvajú najmenej 12 týždňov

·       subakútna sinusitída - príznaky trvajú 4-12 týždňov

·       rekurentná akútna sinusitída - príznaky sa vrátia 4x alebo viackrát za rok a trvajú menej ako 2 týždne

Zápal dutín môže postihnúť každého, pričom ochorenie sa môže týkať len jednej dutiny alebo ich môže byť zapálených naraz viac, prípadne aj všetky. Väčšiu šancu na ochorenie majú ľudia s cukrovkou, zníženou imunitou, nosovými alergiami, nosovými polypmi, astmou a abnormálnymi štruktúrami nosa, frekvenciu výskytu sinusitídy môže zvýšiť aj fajčenie. Neliečený zápal dutín môže viesť k poškodeniu zraku, mozgu alebo dokonca reálne ohroziť život.

 

Ak sa chcete dozvedieť viac o zápale nosových a prínosových dutín, môžete si prečítať náš článok – Zápal nosových a prínosových dutín: vznik a liečba.

 

2. Prejavy zápalu nosových a prínosových dutín

Príznaky ochorenia sa líšia v závislosti od jeho dĺžky a závažnosti, k prvým prejavom zvykne patriť bolesť hlavy a obličaja – hlavne v oblasti čela a v nadčeľustných priestoroch.

Prejavy a symptómy zápalu dutín:

·       upchatý nos, hustý žltý alebo zelený výtok z nosa, prípadne hlien s prímesou krvi, strata čuchu

·       tlak okolo nosa, očí a čela, bolesť hlavy alebo zubov, uší, hrdla

·       zápach z úst, vykašliavanie hlienu, nechutenstvo

·       kašeľ, únava, malátnosť, bolesť svalov, horúčka

·       zmena hlasu, chrapot, chrápanie, zaľahnutie v ušiach, slzenie a opuch očí

 

Ak Vás zaujala téma zápalu nosových a prínosových dutín a chceli by ste sa o nej dozvedieť ešte viac, odporúčame Vám preštudovať si nasledujúci článok a štúdiu zamerané na všeobecné informácie a na problematiku liečby zápalu nosových a prínosových dutín.

 

Ak sa u vašich detí alebo u vás vyskytol upchatý nos a hustý žltý alebo zelený výtok z nosa, prípadne výtok hlienu s prímesou krvi, strata čuchu, tlak okolo nosa, očí a čela, bolesť hlavy alebo zubov, uší, hrdla, zápach z úst, vykašliavanie hlienu, nechutenstvo, kašeľ, únava, malátnosť, bolesť svalov, horúčka, zmena hlasu, chrapot, chrápanie, zaľahnutie v ušiach, slzenie a opuch očí, mali by ste navštíviť odborného lekára – otorinolaryngológa, ktorý určí závažnosť ochorenia a spôsob jeho liečby. Ak chcete termín čo najskôr, môžete využiť TopDoktor.

MUDr. Jana Predajňová

ORL - ušné, krčné, nosové