TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Bulímia: čo to je a aké má prejavy?

1. Čo je bulímia?

Bulímia (odborne: bulimia nervosa, iné pomenovanie: mentálna bulímia, hovorovo aj: vlčí hlad) je závažná, potencionálne život ohrozujúca porucha príjmu potravy. Je to civilizačné ochorenie, ktoré patrí medzi chronické psychologické ochorenia. Postihuje ľudí, ktorí majú obavy z nadváhy z dôvodu nekontrolovaného prejedania sa, uvedomujú si to, cítia sa byť vinní za svoje diétne chyby a snažia sa zabrániť priberaniu zbavovaním sa potravy nezdravým spôsobom - vydávajú sa na nezdravý cyklus prejedania sa a potom zvracania, užívania laxatív, doplnkov na chudnutie, diuretík, klystírov, nadmerného cvičenia, prípadne sa u nich obdobie konzumácie nadmerného množstva jedla strieda s obdobím prísnej diéty, pôstu až hladovky.

Osoby s bulímiou majú vo väčšine prípadov normálnu, zdravú váhu, no so svojou postavou (hmotnosť a tvary tela) zvyčajne nie sú spokojné. Tak posadnutosť jedlom a hmotnosťou následne ovplyvňuje ich duševné a fyzické zdravie – môže poškodiť emocionálnu a fyzickú pohodu.

Bulímiou trpí okolo 1-2 % ženskej populácie (vyskytuje sa najmä v období dospievania a ranej dospelosti, t.j. vo veku 13-25 rokov) a u žien sa s ňou stretávame až 9x častejšie ako u mužov. Táto psychická choroba môže viesť nielen k vážnym zdravotným problémom, ale prináša aj riziko samovraždy, preto vyžaduje včasnú a komplexnú liečbu.

 

Ak sa chcete dozvedieť viac o bulímii, môžete si prečítať náš článok – Bulímia: vznik a liečba.

 

2. Prejavy bulímie

Mentálna bulímia môže byť niekedy ťažko rozpoznateľná, pretože bulimik často dokáže svoje problémy úspešne tajiť aj niekoľko rokov. Príznaky ochorenia sú rôzne – súvisia so životným štýlom postihnutého, môžu sa prejaviť psychicky i fyzicky.

Základné symptómy bulímie:

časté prejedanie sa v súkromí a časté návštevy kúpeľne, najmä po jedle (zvracanie)

- časté užívanie liekov na zbavovanie sa skonzumovanej potravy (laxatíva, diuretiká)

- nadmerné zaoberanie sa hmotnosťou a tvarom tela – strach z nadváhy a obezity

- výkyvy v hmotnosti

K ďalším príznakom bulímie patria:

psychické príznaky: nervozita, frustrácia, osamelosť - sociálna izolácia od priateľov a rodiny, depresia, úzkosť, dlhodobý stres, pocit hanby za jedenie, intenzívny strach z priberania, výkyvy v sebaovládaní

fyzické príznaky: krvavé oči, opuchnuté líca alebo čeľusť, opuch rúk a nôh, vredy, jazvy, škrabance alebo mozole na kĺboch alebo rukách (od núteného zvracania)

zdravotné problémy: problémy so zubami a ďasnami (žalúdočné kyseliny pri zvracaní poškodzujú zubnú sklovinu), oslabené kosti, nepravidelné menštruačné obdobia, slabšia imunita, gastrointestinálne problémy (napr. zápcha, kyslý reflux), dehydratácia, svalová slabosť, mdloby

užívanie rôznych prípravkov na chudnutie, nadmerné cvičenie

 

Ak Vás zaujala téma bulímie a chceli by ste sa o nej dozvedieť ešte viac, odporúčame Vám preštudovať si nasledujúci článok a štúdiu zamerané na všeobecné informácie a na problematiku liečby bulímie.

 

Ak sa u vašich detí alebo u vás vyskytuje časté prejedanie sa s následným zvracaním, časté užívanie laxatív a diuretík, výkyvy v hmotnosti a sebaovládaní, problémy so zubami a ďasnami, nepravidelné menštruačné obdobia, zápcha, kyslý reflux, dehydratácia, svalová slabosť, mdloby, nervozita, depresia, dlhodobý stres, pocit hanby za jedenie, intenzívny strach z priberania, krvavé oči, opuchnuté líca alebo čeľusť, opuch rúk a nôh, vredy, jazvy, škrabance alebo mozole na kĺboch alebo rukách, mali by ste navštíviť odborného lekára – psychiatra, ktorý určí dôvod bulímie a spôsob jej liečby. Ak chcete termín čo najskôr, môžete využiť TopDoktor.

MUDr. Soňa Belanská
Psychiater - psychiatria