TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Obličkové kamene: čo sú a aké majú prejavy?

1. Čo sú obličkové kamene ?

Obličkové kamene (inak aj močové kamene, ľadvinové kamene, odborne nefrolitiáza, urolitiáza, renálna litiáza) sú tvrdé usadeniny minerálov a solí, ktoré sa tvoria v obličkách, no konkrementy môžu vznikať aj v ďalších častiach močových ciest - v močovodoch alebo v močovom mechúre. Kamene sa tvoria vtedy, keď odpadové látky, ktoré sú v moči bežne rozpustné, sa nerozpustia a moč sa skoncentruje, čo im umožňuje kryštalizáciu, zhlukovanie a vytváranie hmoty. Vzniknuté kamienky môžu mať rôzne tvary a veľkosti - od niekoľko desatín milimetra až po centimetre.

Prechod obličkových kameňov môže byť dosť bolestivý, bolesti sa môžu objavovať na rôznych miestach podľa ich postupu pri vylučovaní. Čím je kameň väčší, tým je aj bolesť väčšia. Ak sú kamene včas rozpoznané, zvyčajne nespôsobujú trvalé poškodenie.

Väčšina kryštálikov vzniknutých vo vylučovacej sústave je drobná a prirodzene sa odstráni z tela močom. Ak sa však vytvoria väčšie kamene a tieto sa dostanú do močového traktu, môžu tam uviaznuť, spôsobiť nepriechodnosť močových ciest, ich infekciu a silné bolesti vyžadujúce odborný lekársky zákrok.

Ochorenie postihuje okolo 5% (niekde sa uvádza až 15%) populácie vo všetkých vekových skupinách (t. j. aj deti), najčastejšie vo veku 30-50 rokov a po 60-tke, mužov až 4-krát častejšie ako ženy. Nefrolitiáza sa u ľudí často vyskytuje opakovane. Riziko vzniku obličkových kameňov alebo ich opätovného výskytu sa dá podstatne znížiť vhodnými dietetickými opatreniami.

 

Ak sa chcete dozvedieť viac o obličkových kameňoch, môžete si prečítať náš článok – Obličkové kamene: vznik a liečba.

 

2. Prejavy obličkových kameňov

Obličkový kameň sa zvyčajne nijako neprejaví, kým sa nepohne v obličkách alebo neprejde do jedného z močovodov, kde môže blokovať tok moču, spôsobiť opuch obličiek a kŕče močovodu - vtedy dochádza k veľmi bolestivej obličkovej kolike. Bolesť sa môže meniť – napr. pri pohybe kameňa cez močové cesty sa zmení miesto bolesti alebo jej intenzita. 

Príznaky a prejavy obličkových kameňov:

·       silná a ostrá bolesť v boku a chrbte pod rebrami, môže vyžarovať do podbruška, slabín a rozkroku

·       bolesť prichádzajúca vo vlnách s kolísavou intenzitou

·       bolesť alebo pocit pálenia pri močení

·       ružový, červený alebo hnedý moč, zakalený alebo páchnuci moč

·       nutkanie na časté močenie, močenie len v malých množstvách

·       nechutenstvo do jedla, nevoľnosť a zvracanie

·       horúčka, potenie a zimnica (ak je prítomná infekcia)

 

V prípade kolikových bolestí spojených s nevoľnosťou, zvracaním, horúčkou a zimnicou, krvou v moči a ťažkosťami s močením, je potrebné okamžite vyhľadať zdravotnícku pomoc.

Ak Vás zaujala téma obličkových kameňov a chceli by ste sa o nich dozvedieť ešte viac, odporúčame Vám preštudovať si nasledujúci článok a štúdiu zamerané na všeobecné informácie a na problematiku liečby obličkových kameňov.

 

Ak sa u vás vyskytli príznaky ako je silná, ostrá, kolísavá bolesť v boku a chrbte pod rebrami, bolesť vyžarujúca do podbruška, slabín a rozkroku, bolesť alebo pálenie pri močení, ružový, červený alebo hnedý moč, zakalený alebo páchnuci moč, nutkanie na časté močenie, močenie len v malých množstvách, nechutenstvo do jedla, nevoľnosť a zvracanie, horúčka, potenie a zimnica, mali by ste navštíviť odborného lekára – nefrológa, ktorý diagnostikuje vaše ochorenie a určí spôsob liečby. Ak chcete termín čo najskôr, môžete využiť TopDoktor.

Prof. MUDr.Karína Furková
Nefrológ, Poliklinika Vajnorská