TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Zápal močového mechúra – cystitída (lat. Cystitis)

1. Popis choroby

Zápal močového mechúra je bakteriálna infekcia v močovom mechúre, ktorá je väčšinou spôsobená baktériou Escherichia coli (E. coli), ktorá sa bežne vyskytuje v tráviacej sústave človeka. Ženy sú náchylnejšie na vznik zápalu močových ciest ako muži. V dôsledku pohlavného styku sa u žien môžu vyskytnúť bakteriálne infekcie močového mechúra ale aj sexuálne neaktívne ženy sú náchylné na infekcie dolných močových ciest, kvôli baktériam prirodzene sa vyskytujúcim v tomto prostredí. Zápal močového mechúra môže mať značne bolestivý a nepríjemný priebeh a môže sa stať vážnym zdravotným problémom, ak sa infekcia rozšíri do obličiek.

 

2. Diagnostika

Navštíviť všeobecného lekára alebo urológa by ste určite mali, keď pociťujete prejavy ako neustále a silné nutkanie močiť, pocit pálenia pri močení, často močíte, no vylúčite len malé množstvo moču, moč je zakalený alebo rôzne sfarbený, má silný zápach a máte zvýšenú teplotu, vraciate, pociťujete bolesti v oblasti panvy, máte krv v moči alebo pociťujete tlak v spodnej časti brucha.

 

3. Vznik a príčiny

Ako sme už spomenuli, zápal močového mechúra je najčastejšie spôsobený baktériou Escherichia coli (E. coli) ale môže vzniknúť aj inak:

  • Lieky – niektoré lieky môžu spôsobiť zápal močového mechúra, pretože rozložené (zvyškové) zložky liekov vylučujete v moči, v ktorom sú látky rozpustené cez močový mechúr.
  • Iná forma liečby – radiačná liečba panvovej oblasti môže spôsobiť zápalové zmeny v tkanive močového mechúra. 
  • Katéter – dlhodobé používanie katétra môže viesť k bakteriálnym infekciám a poškodeniu tkaniva, čo môže spôsobiť zápal. Zápal močového mechúra sa môže objaviť aj ako súčasť iných ochorení ako cukrovka, obličkové kamene, alebo zväčšená prostata.

 

4. Liečba

Zápal močového mechúra sa vo všeobecnosti lieči antibiotikami, no na výber vhodných antibiotík je potrebná diagnostika, na základe ktorej sa zvolí ďalší postup. Oddych, množstvo tekutín, brusnice v rôznych podobách, ak ste žena tak aj prehodnotenie vami používanej antikoncepcie (niektoré druhy antikoncepcie môžu prispieť k rastu baktérii) a mnohé ďalšie faktory prispievajú k správnej a úspečnej liečbe. Pri niektorých formách zápalu močového mechúra je neistá príčinu zápalu, resp. je veľmi ťažké správne určiť pôvodcu ochorenia, takže neexistuje jednotná liečba, ktorá by najlepšie fungovala pre všetky prípady. V niektorých prípadoch sa lieky podávajú priamo do močového mechúra, u iných je zase potrebná operácia, preto je lekárske vyšetrenie pri tejto diagnóze veľmi dôležité.

 

Cítite niektoré z týchto príznakov? Objednajte sa k lekárovi!