TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Parkinsonova choroba: vznik a liečba

1. Čo spôsobuje Parkinsonovu chorobu ?

Pri Parkinsonovej chorobe sa určité nervové bunky (neuróny) v mozgu postupne rozpadajú alebo odumierajú. Mnohé z príznakov choroby sú dôsledkom straty neurónov, ktoré v mozgu produkujú chemického posla nazývaného dopamín. Keď hladina dopamínu klesá, spôsobuje to abnormálnu mozgovú aktivitu, čo vedie k zhoršeniu pohybu a ďalším príznakom Parkinsonovej choroby. V súvislosti s ubúdaním neurónov nastáva zhoršovanie stavu pacienta.

Príčina Parkinsonovej choroby nie je známa, zdá sa však, že tu zohráva úlohu niekoľko faktorov, napríklad:

  • genetické mutácie
  • životné prostredie (toxíny)
  • zmeny v mozgu
  • vek (začiatok choroby väčšinou okolo 60 rokov a neskôr)
  • dedičnosť
  • pohlavie - u mužov je väčšia pravdepodobnosť vzniku Parkinsonovej choroby ako u žien

 

Ak sa chcete dozvedieť viac o Parkinsonovej chorobe, môžete si prečítať náš článok - Parkinsonova choroba a jej prejavy.

  

2. Aké sú možnosti liečby Parkinsonovej choroby ?

Aj keď sa Parkinsonova choroba nedá vyliečiť, lieky môžu výrazne zlepšiť príznaky najmä na jej začiatku, keď pomáhajú zvládnuť problémy s chôdzou, pohybom a chvením. Tieto lieky zvyšujú alebo nahrádzajú chýbajúci dopamín (má rozhodujúci význam pri spracovaní informácií), pretože ľudia s Parkinsonovou chorobou majú nízke koncentrácie dopamínu v mozgu.

Po začatí liečby Parkinsonovej choroby môže nastať výrazné zlepšenie príznakov. V neskorších štádiách účinnosť medikamentov klesá. V niektorých prípadoch môže pomôcť chirurgický zákrok (hlboká stimulácia mozgu implantovanými elektródami) zameraný na reguláciu určitých oblastí mozgu s cieľom zlepšenia príznakov choroby.

Parkinsonovu chorobu často sprevádzajú ďalšie problémy, z ktorých niektoré môžu byť samostatne liečiteľné (depresia, emočné zmeny, poruchy spánku).

Príznaky choroby pomáha zvládať aj alternatívna medicína – podporné terapie ako sú špeciálne cvičenia, fyzikálna terapia zameraná na rovnováhu a strečing, masáže, meditácia, terapia domácimi zvieratami môžu zmierniť komplikácie Parkinsonovej choroby ako sú únava, bolesť, depresia. V kombinácii s medikamentóznou liečbou zlepšujú kvalitu života chorých. Jazykové cvičenia zasa vylepšujú problémy s rečou.

 

Ak Vás zaujala téma Parkinsonovej choroby a chceli by ste sa o nej dozvedieť ešte viac, odporúčame Vám preštudovať si nasledujúci článok a štúdiu zamerané na všeobecné informácie a na možné komplikácie spojené s problematikou liečby Parkinsonovej choroby.

 

Ak sa u vás vyskytne najprv jemné chvenie jednej ruky, postupne sa zhoršujúce motorické funkcie, stuhnutosti svalov, spomalenie pohybov, zmeny reči, neskôr aj psychické problémy, to všetko sú príznaky Parkinsonovej choroby, preto by ste mali urýchlene vyhľadať lekára špecialistu – neurológa, pretože na začiatku ochorenia možno za pomoci liekov výrazne zmierniť jej príznaky. Ak chcete termín čo najskôr, môžete využiť TopDoktor.

 

MUDr. Alžbeta Hlucháňová

Neurológ - neurológia