TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Jačmeň na oku: vznik a liečba

1. Čo spôsobuje jačmeň na oku?

Vznik jačmeňa na oku môže mať niekoľko dôvodov. Veľmi často sú pôvodcom infekcie baktérie – stafylokoky. Zápal môže vnikať aj z dôvodu nedostatočnej hygieny, kedy dochádza k upchatiu mazových žliaz oka nečistotami. 

Jačmeň na oku sa môže vyskytovať aj opakovane a postihuje obe pohlavia bez ohľadu na vek a často sa vyskytuje aj ako očné ochorenie detí, ktoré sa dotýkajú zašpinenými rukami tváre a očí. Ako prevenciu pred ochorením je teda potrebné dbať na dobrú hygienu, pretože inak môže dôjsť nielen k opakovanému vzniku jačmeňa, ale aj ku chronickému zápalu viečok. Na toto ochorenie sú náchylné najmä osoby so zníženou imunitou, prípadne trpiaci cukrovkou alebo hormonálnymi poruchami.

 

K rizikovým faktorom vzniku jačmeňa na oku patria:

·       opakované trenie očí špinavými rukami

·       nedostatočné odlíčenie make-upu

·       nedostatočná hygiena pri používaní kontaktných šošoviek

·       práca v prostredí zaťažujúcom oči – šero, prašné prostredie, práca za počítačom

·       činnosti podporujúce očnú infekciu (klimatizácia, dlhodobé sledovanie televízie) 

·       oslabená imunita 

·       ochorenia (cukrovka, hormonálne poruchy)

 

Ak sa chcete dozvedieť viac o jačmeni na oku, môžete si prečítať náš článok – Jačmeň na oku a jeho prejavy.

 

2. Aké sú možnosti liečby jačmeňa na oku?

Nepríjemným príznakom oboch jačmeňov (vonkajší, vnútorný) je ich možné opakovanie. Ochorenie má  však pomerne rýchly priebeh a obyčajne začne ustupovať samo do 4 dní.

Pri domácej liečbe jačmeňa na oku sa rovnako postupuje u dospelých i detí. Potrebné je začať hneď pri prvých príznakoch ochorenia, aby nedošlo k chronickému zápalu, pričom sa využívajú rôzne postupy a opatrenia, ku ktorým (pri dodržiavania dôslednej hygieny) patria:

  • teplé zábaly (10 minút na infikované oko)
  • opakované obklady odvarom z harmančeka, petržlenovej vňate alebo očianky, resp. bórovej vody
  • zahrievanie viečka infračervenou lampou
  • ďalšie možnosti: obklady zo šalátovej uhorky alebo vyvareného vrecúška zeleného čaju
  • vylúčenie možnosti vytláčania hnisu (hnis ponechať na voľné vytečenie alebo vstrebanie)
  • počas liečby nenosiť očné šošovky a vynechať očný make-up
  • nedotýkanie sa infikovaného oka rukami, aby sa infekcia nepreniesla do druhého oka

Domáce prostriedky môžu byť doplnené voľne dostupnými lekárskymi očnými masťami a kvapkami. V prípadoch častejšieho opakovania jačmeňa na oku alebo pretrvania jačmeňa viac ako 7-10 dní je potrebné navštíviť očného lekára, aby sa predišlo chronickému zápalu. Tak isto je potrebná lekárska pomoc pri vlčom zrne, ktorého liečba je komplikovanejšia a od začiatku vyžaduje účasť lekára. Vlčie zrno sa po pár dňoch zvykne opúzdriť a preto je potrebné vypustiť ho chirurgicky.

Pri jačmeni lekár oko vyšetrí (vyšetrenie je bezbolestné) a obyčajne predpisuje protizápalovú (antibiotickú), prípadne kortikoidnú masť. Ak ochorenie pretrváva, pristupuje lekár k chirurgickému zákroku. Operácia sa uskutočňuje pri lokálnej anestéze. Po narezaní postihnutého miesta sa hnis nahromadený v jačmeni alebo vlčom zrne (absces) vytlačí a miesto sa počas nasledujúcich dní ošetruje protizápalovou masťou. Skorou návštevou očného lekára pri vzniku jačmeňa na oku sa vyhnete zbytočným komplikáciám.

 

Ak Vás zaujala téma jačmeňa na oku a chceli by ste sa o ňom dozvedieť ešte viac, odporúčame Vám preštudovať si nasledujúci článok a štúdiu zamerané na všeobecné informácie a na možné riešenie liečby a zákrokov spojených s odstraňovaním vonkajšieho alebo vnútorného jačmeňa.

 

Ak sa u vás vyskytla zapálená, bolestivá, hnisajúca zdurenina na okraji viečka alebo pod viečkom, ktorá pretrváva napriek domácej liečbe dlhšie ako 7-10 dní, prípadne sa jačmeň prejavuje výtokom z oka, slzením a zhoršeným videním alebo ak sa vám jačmeň na oku opakuje, mali by ste vyhľadať lekára špecialistu – očného lekára (oftalmológa), ktorý odporučí liečbu a zváži prípadnú potrebu zákroku na odstránenie pretrvávajúceho jačmeňa na oku alebo vlčieho zrna. Ak chcete termín čo najskôr, môžete využiť TopDoktor.

MUDr. Ivana Chovancová

Očný lekár - oftalmológia

www.ocnecentrumpu.sk