TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Jačmeň na oku a jeho prejavy

 1. Čo je jačmeň na oku?

Jačmeň na oku (hordeolum) je veľmi nepríjemné infekčné zápalové ochorenie očného viečka, ktoré postihuje mazové žľazy alebo folikuly očných rias. Najčastejšou príčinou tohto akútneho hnisavého zápalu je baktéria zlatý stafylokok. Pre jačmeň je charakteristická začervenaná, malá, ale bolestivá hrčka s hnisom na okraji viečka (vonkajší jačmeň). Nie je to vážne ochorenie, neohrozuje zrak a zriedka spôsobuje trvalejšie následky. Postihuje rovnako deti aj dospelých. Neliečená infekcia trvá 7-10 dní, liečená podstatne kratšie – vo väčšine prípadov zápal liečeného ochorenia ustupuje do 4 dní. 

Jačmeň je treba odlišovať od vlčieho zrna (chalázion) – je to vnútorný jačmeň, pri ktorom vzniká zdurenina pod povrchom viečka, ktorá býva väčšia ako pri vonkajšom jačmeni a zapadá hlbšie do mazovej žľazy. Vlčie zrno je menej bolestivé ako jačmeň, no jeho liečba je zdĺhavejšia a komplikovanejšia ako pri exteriérovej forme. Vlčie zrno často prechádza do chronického štádia, kedy vzniká nebolestivá hrčka pod kožou viečka, ktorú odstraňuje lekár.

 

Ak sa chcete dozvedieť viac jačmeni na oku, môžete si prečítať náš článok Jačmeň na oku: vznik a liečba.

 

2. Prejavy jačmeňa na oku

Jačmeň na oku sa najprv prejavuje začervenaním a zdurením viečka – jeho okraja (vonkajší jačmeň) alebo spodnej strany(vnútorný jačmeň nazývaný vlčie zrno), neskôr vzniká vred s hnisavým ložiskom. Vonkajší jačmeň býva častejší. Vonkajší jačmeň na dotyk bolí, vnútorný obyčajne nie alebo len málo.

Medzi prejavy a príznaky jačmeňa na oku (vonkajší, vnútorný) patria:

  • začervenanie viečka
  • opuch na viečku
  • bolesť, pálenie, svrbenie, rezanie, tlak a pocit cudzieho predmetu v oku
  • viditeľná a hmatateľná hrčka (vred) na viečku
  • v neskoršom štádiu vred s hnisavým ložiskom 
  • mokvanie infikovaného miesta
  • žltkastý výtok z oka
  • slzenie oka 
  • problémy s videním - svetloplachosť 

 

Ak Vás zaujala téma jačmeňa na oku a chceli by ste sa o ňom dozvedieť ešte viac, odporúčame Vám preštudovať si nasledujúci článok a štúdiu zamerané na všeobecné informácie a na možné riešenie liečby a zákrokov spojených s odstraňovaním vonkajšieho alebo vnútorného jačmeňa.

 

Ak sa u vás vyskytla zapálená, bolestivá, hnisajúca zdurenina na okraji viečka alebo pod viečkom, ktorá pretrváva napriek domácej liečbe dlhšie ako 7-10 dní, prípadne sa jačmeň prejavuje výtokom z oka, slzením a zhoršeným videním alebo ak sa vám jačmeň na oku opakuje,  mali by ste vyhľadať lekára špecialistu – očného lekára (oftalmológa), ktorý odporučí liečbu a zváži prípadnú potrebu zákroku na odstránenie pretrvávajúceho jačmeňa na oku alebo vlčieho zrna. Ak chcete termín čo najskôr, môžete využiť TopDoktor.

MUDr. Ivana Chovancová

Očný lekár - oftalmológia

www.ocnecentrumpu.sk