TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Septoplastika (Operácia nosovej prepážky): vznik a liečba

1. Čo spôsobuje vybočenú nosovú priehradku ?

Existencia vybočenej nosovej priehradky má len niekoľko dôvodov:

  • vrodená deformita
  • zranenie nosa pri pôrode
  • rôzne nehody – pády, automobilové nehody, zranenia pri kontaktných športoch
  • opakované infekcie nosových dutín
  • starnutie

 

Ak sa chcete dozvedieť viac o vybočenej nosovej priehradke, môžete si prečítať náš článok - Septoplastika (Operácia nosovej prepážky) a jej prejavy.

 

 2. Aké sú možnosti liečby vybočenej nosovej priehradky?

Septoplastika narovnáva nosovú priehradku orezaním, premiestnením a nahradením chrupavky alebo kostí. Chirurg pracuje rezmi vo vnútri nosa. Príležitostne je potrebné urobiť malý rez medzi nosovými dierkami. Procedúra sa môže vykonať buď v lokálnej alebo aj v celkovej anestézii.

Počas chirurgického zákroku je rez uzavretý vstrebateľným stehom. Na podporu prepážky môžu byť do každej nosovej dierky vložené mäkké silikónové dlahy. Aby sa zabránilo pooperačnému krvácaniu, môže lekár vložiť do nosa obväzový materiál.

Niekedy môžu septoplastiku komplikovať ďalšie diagnózy, napríklad zväčšená nosovohltanová mandľa, nosové polypy alebo tumory. Pri septoplastike, podobne ako pri každom väčšom chirurgickom zákroku sa môžu vyskytnúť riziká ako je krvácanie, infekcia a nežiadúca reakcia na anestetikum.

 

K rizikám špecifickým pre septoplastiku patria:

  •         nadmerné krvácanie
  •         pretrvávajúce príznaky - ako je napr. upchatie nosa
  •         zmena tvaru nosa
  •         diera v prepážke
  •         znížený čuch
  •         zrazená krv v nosovom priestore, ktorá musí byť odvádzaná
  •         dočasná necitlivosť v hornej časti ďasna, zubov alebo nosa

 

Do troch až šiestich mesiacov po operácii budú nosové tkanivá už relatívne stabilné. Stále je možné, že sa chrupavka a tkanivo môžu v priebehu času postupne hýbať alebo meniť svoj tvar. Niektoré zmeny sa môžu vyskytnúť ešte rok a viac po operácii.

Väčšina ľudí zistí, že septoplastika zlepšuje ich príznaky, ako napríklad ťažkosti s dýchaním, ktoré boli spôsobené odchýlkou ​​prepážky.

 

Ak Vás zaujala téma operácie nosovej priehradky a chceli by ste sa o nej dozvedieť ešte viac, odporúčame si preštudovať nasledujúci článokštúdiu zamerané na všeobecné informácie a na možné komplikácie spojené s operáciou vybočenej nosovej priehradky.

 

Ak máte vybočenú nosovú priehradku, ktorá vám dlhodobo spôsobuje ťažkosti s dýchaním a máte aj ďalšie prejavy spojené s touto deformáciou, ktoré vám komplikujú bežný život - najmä opakované nádchy a zápaly dutín, deformovaný tvar nosa, poruchy čuchu, krvácanie z nosa, chrápanie a hlasné dýchanie, bolesti hlavy a tváre, mali by ste vyhľadať lekára špecialistu - ORL, ktorý vás oboznámi s možnosťami liečby operačným zákrokom. Ak chcete termín čo najskôr, môžete využiť TopDoktor.

 

MUDr. Alena Staníková

ORL - ušné, krčné, nosové, Poliklinika Mlynská dolina