TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Ploché nohy: príčiny vzniku a liečba

1. Čo spôsobuje ploché nohy?

Ploché nohy môžu byť vrodenou alebo získanou deformitou chodidla. Pri malých deťoch (dojčatá, batoľatá) sú ploché nohy normálne, pretože ich klenby chodidiel sa ešte nevyvinuli. Vznik klenby nôh súvisí s postupným rastom svalov, šliach, väziva a kostí. Ploché nohy diagnostikované u detí sa pri ich raste počas puberty či rannej dospelosti môžu upraviť samé na správnu fyziologickú klenbu. Rozpoznať problém možno až po troch rokoch veku dieťaťa. Deti nevedia posúdiť stav svojich chodidiel, preto je potrebné, aby ho sledovali dospelí. Zistenie rodiča, či dieťa má alebo nemá ploché nohy, je veľmi jednoduché na základe mokrých otlačkov chodidielsprávna klenba chodidla má otlačok v tvare „C“. U detí je možné upraviť nízku klenbu chodidiel vhodnou liečbou a tak predísť plochým nohám v dospelosti s neskoršími problémami, ktoré môžu z tejto deformácie vplynúť.

U väčšiny ľudí sa klenby vyvinú počas detstva, avšak niektorým ľuďom sa nevyvinú nikdy, iní môžu ploché nohy nadobudnúť časom. Ľudia bez klenby môžu, no nemusia mať s tým problémy. Plochá noha, ktorá sa vyvinie v dospelosti, je deformáciou trvalou.

Medzi rizikové faktory vzniku plochých nôh patria:

  • nadváha, obezita alebo iné preťaženie chodidla
  • reumatoidná artritída
  • diabetes
  • spadnutie oblúkov chodidiel v dôsledku opotrebovanie organizmu vekom
  • zvýšené množstvo elastínu počas tehotenstva
  • úrazy chodidla alebo členku
  • nevhodná obuv

 

Ak sa chcete dozvedieť viac o plochých nohách, môžete si prečítať náš článok - Ploché nohy: čo to je a ako sa prejavujú.

 

2. Aké sú možnosti liečby plochých nôh

Posúdenie existencie či stavu plochých nôh u detí, možných prognóz či vhodnosti a spôsobov ich korekcií je potrebné riešiť s odborným lekárom (ortopéd, podiater). Plochonožnosť zistenú v detstve je možné korigovať. Procesu tvarovania klenby v detstve dopomáhajú najmä špecifické cvičenia ako je chôdza na špičkách, bosá chôdza po tráve, piesku alebo členitom teréne a ortopedické vložky do obuvi. Cieľom korekcie je nadobudnutie správneho oblúku chodidla, ktorý zabezpečuje pružnosť chôdze a odľahčuje pohybový aparát.

Ak sa u dospelých jedincov neprejavujú ploché nohy žiadnymi bolesťami, obyčajne ich liečba nie je potrebná. Pri bolestivých situáciách je možné podporiť stav a diagnostiku plochých nôh zobrazovacími metódami (röntgenové lúče, CT, ultrazvuk, magnetická rezonancia). Na základe zisteného stavu lekár určí optimálne postupy či spôsoby zmierňovania príznakov plochých nôh, pričom prevláda konzervatívna liečba:

  • využitie klenbových podpier (ortopedické pomôcky voľnopredajné alebo vyrobené na mieru)
  • naťahovacie cvičenia (pri skrátení Achillovej šľachy)
  • podporné topánky
  • fyzická terapia

Chirurgia sa len na korekciu plochých nôh bežne nevyužíva. K operácii sa pristupuje až po vyčerpaní všetkých možností konzervatívnej liečby a pri výrazných bolestiach na základe dôsledne zvážených všetkých skutočností alebo sa ňou môže riešiť súvisiaci problém (napr. natrhnutie šľachy).

 

Ak Vás zaujala téma plochých nôh a chceli by ste sa o nej dozvedieť ešte viac, odporúčame Vám preštudovať si nasledujúci článok a štúdiu zamerané na všeobecné informácie spojené so vznikom ochorenia a možnosťami liečby plochých nôh.

 

Ak máte podozrenie, že sa u vás bolesti nôh, bedier, bedrových kĺbov alebo chrbtice, opuchy členkov, kŕče v lýtkach, problémy s členkami alebo kolenami, mali by ste vyhľadať lekára špecialistu – ortopéda, ktorý určí spôsob korekcie plochých nôh. Ak chcete termín čo najskôr, môžete využiť TopDoktor.

MUDr. Pavol Patro

Poliklinika Mlynská dolina