TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Ploché nohy: čo to je a ako sa prejavujú?

1. Čo sú ploché nohy?

Ploché nohy sú deformáciou, pri ktorej sú klenby (pozdĺžna, priečna alebo obidve) na vnútornej strane chodidiel sploštené, preto pri stoji alebo chôdzi dochádza k úplnému alebo takmer úplnému kontaktu plochy chodidiel s podlahou. Jedná sa o najčastejšiu ortopedickú diagnózu, ktorá postihuje cca 20% svetovej populácie.

Príčina plochých nôh môže byť vrodená alebo získaná. Ploché nohy počas života možno získať pri poruchách kostí, väzív, šliach alebo svalov nôh ako dôsledky úrazov, chorôb alebo preťaženia (napr. fyzicky náročná aktivita ako je dlhodobé státie v práci, zdvíhanie ťažkých bremien), ale aj nosením nevhodnej obuvi. Plochonožie spočiatku nebolí, no časom môže zmeniť kvalitu pohybu celého tela.

 

Ak sa chcete dozvedieť viac o plochých nohách, môžete si prečítať náš článok - Ploché nohy: príčiny vzniku a liečba.


2. Prejavy plochých nôh

Väčšina ľudí nemá žiadne prejavy alebo príznaky spojené s plochými nohami, no niektorí pociťujú bolesti najmä v oblasti päty alebo klenby. Bolesť sa môže zhoršiť aktivitou.

Medzi príznaky plochých nôh patria:

  • opuchy pozdĺž vnútornej strany členkov
  • problémy s členkami a kolenami
  • kŕče v lýtkach
  • kŕčové žily
  • bolesť spodnej časti nôh (päty, klenby), bedier, bedrových kĺbov, chrbtice

 

Ak Vás zaujala téma plochých nôh a chceli by ste sa o nej dozvedieť ešte viac, odporúčame Vám preštudovať si nasledujúci článok a štúdiu zamerané na všeobecné informácie spojené so vznikom ochorenia a možnosťami liečby plochých nôh.

 

Ak máte podozrenie, že sa u vás bolesti nôh, bedier, bedrových kĺbov alebo chrbtice, opuchy členkov, kŕče v lýtkach, problémy s členkami alebo kolenami, mali by ste vyhľadať lekára špecialistu – ortopéda, ktorý určí spôsob korekcie plochých nôh. Ak chcete termín čo najskôr, môžete využiť TopDoktor.

MUDr. Pavol Patro

Poliklinika Mlynská dolina